Par bērnu izmantošanu armijā Kongo vadonim 14 gadu cietumsods (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) otrdien piesprieda Kongo Demokrātiskās Republikas militārajam vadonim Tomasam Lubangam 14 gadu cietumsodu par bērnu kā karavīru izmantošanu savā nemiernieku armijā. Šis ir pirmais šāda veida SKT spriedums.

«Ņemot vērā visus faktorus.. tiesa piespriež Lubangas kungam 14 gadu cietumsodu,» spriedumu nolasīja Hāgā bāzētās tiesas priekšsēdētājs Adrians Fulfords.

Viņš norādīja, ka tiesa ir ņēmusi vērā, ka Lubanga jau aiz restēm atrodas kopš 2006.gada marta, tādēļ cietumā viņam būs jāpavada vēl astoņi gadi.

51 gadu vecais Lubanga martā tika atzīts par vainīgu kara noziegumos – bērnu kā karavīru izmantošanā savā nemiernieku armijā laikā no 2002. līdz 2003.gadam. Šī ir pirmā reize, kad pirms desmit gadiem izveidotā SKT nolasa spriedumu šādās apsūdzībās.

Lubangu atzina par vainīgu bērnu, no kuriem jaunākajiem bija 11 gadu, izmantošanā un piespiešanā doties kaujās un pastrādāt zvērīgus noziegumus ar zeltu bagātajā Kongo Demokrātiskās Republikas ziemeļaustrumu Ituri reģionā. Prāvas laikā prokuratūra atklāja, ka meitenes tika izmantotas seksa verdzībā, bet zēni apmācīti kaujām.

Tomēr Fulfords norādīja, ka prokuratūra nav ar ticamiem pierādījumiem pamatojusi apgalvojumus par meiteņu seksuālu izmantošanu.

Bijušais SKT galvenais prokurors Luiss Moreno-Okampo pagājušajā mēnesī lūdza Lubangam piespriest 30 gadu cietumsodu, skaidrojot, ka viņa noziegumi «rada visdziļākās bažas starptautiskajai sabiedrībai».

Lubanga, kas apcietinājumā Hāgā atrodas kopš 2006.gada, izveidoja politiski militāro nemiernieku grupējumu Kongo patriotu savienību (UPC) un ir tā militāra atzara Kongo Atbrīvošanas patriotiskie spēki komandieris. Prāva pret viņu sākās 2009.gadā.

Viņš savu vainu izvirzītajās apsūdzībās neatzīst.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu