Lestenes baznīcas atjaunošanai veltīts koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Īpašā labdarības koncertā ar mērķi piesaistīt ziedojumus Latvijas baroka pērles – Lestenes baznīcas - atjaunošanai, 12. jūlijā plkst.19 Lestenes baznīcā muzicēs Guntara Prāņa vadītais gregorisko dziedājumu ansamblis Schola Cantorum Riga kopā ar soprānu Guntu Davidčuku, informē koncerta organizatori.

Guntars Prānis par gaidāmo koncertu stāsta: «Koncerta programmā šogad iekļauti dziedājumi, kas veltīti Jaunavai Marijai. Šī ir viena no visiemīļotākajām viduslaiku mūzikā atainotajām tēmām, kas tika izdziedāta gan klosteros, gan karaļnamos, gan tirgus laukumos.

Programmā līdzās gregoriskajiem dziedājumiem skanēs arī vairāki izteiksmīgi dziedājumi, kas reprezentē agrīnās daudzbalsības tradīciju Svētā Marcija klosterī Limožā (Francija), Montserratas klosterī (Spānija) un Beneventā (Itālija).

Īpaša, pat unikāla ir programmā iekļautā kantiga jeb Marijas dziesma,

par kuras autoru mūsdienās uzskata Galīsijas karali Alfonso Gudro (Alfonso X El Sabio). Guntas Davidčukas balss iepretī vīru «klostera vokālam» iezīmēs Marijas smalko un niansēto tēlu.»

Lestenes baznīca
Lestenes baznīca Foto: LETA

Koncerta apmeklētāji tiks aicināti kļūt par Lestenes labas gribas vēstniekiem, ziedojot un izplatot apkārtējiem cilvēkiem ziņu par iespēju ar savu atbalstu piedalīties Kurzemes ievērojamākā baroka mākslas pieminekļa saglabāšanā.

Lestenes baznīca, kas savulaik bija izcilākā baroka laika baznīca Latvijā, tika pārvērsta par labības kalti, bet

unikālo baznīcas interjeru no iznīcības paglāba Rundāles pils direktors Imants Lancmanis,

kurš to pārveda uz Rundāles pili un šobrīd ir viens no aktīvākajiem baznīcas atjaunošanas iniciatoriem.

2011. gadā nodibināts Lestenes baznīcas atjaunošanas fonds, kas turpina Lestenes baznīcas draudzes iepriekš aizsākto baznīcas atjaunošanu un saglabāšanu. Kopš fonda dibināšanas jau paveikti vairāki nozīmīgi darbi: parakstīts nodomu protokols starp Kultūras ministriju, Rundāles pils muzeju, Lestenes baznīcas atjaunošanas fondu un Tukuma novada domi par sadarbību baznīcas atjaunošanā, noslēgts līgums ar SIA «Arhitektu birojs Vecumnieks un Bērziņi» par Lestenes ev. luteriskās baznīcas iekštelpas restaurācijas un renovācijas projektu, no Rundāles pils pārvests kanceles balsts un biktssols, Rīgas Amatniecības vidusskolas audzēkņi pedagoga Arvīda Verzas vadībā izgatavojuši 16 baznīcas solus. Tāpat baznīcas atjaunošanai veltīto labdarības koncertu sniedzis Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā.

Plašāk par ziedošanas iespējām Lestenes baznīcas atjaunošanai:

Koncertu organizē valsts SIA «Latvijas koncerti» sadarbībā ar Lestenes baznīcas atjaunošanas fondu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu