Lībijas pagaidu parlamenta vēlēšanās vadībā liberāļi (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sestdien aizvadītajās Lībijas pagaidu parlamenta vēlēšanās vadībā izvirzījusies liberāļu koalīcija, paziņojuši politiķi. Ja to apstiprinās arī oficiālie rezultāti, Lībijā, atšķirībā no Tunisijas un Ēģiptes, pēc vēlēšanām vara nenonāks islāmistu rokās.

«Sākotnējās ziņas liecina, ka koalīcija vēlēšanās ir vadībā lielākajā daļā vēlēšanu apgabalu,» paziņoja Nacionālo spēku koalīcijas ģenerālsekretārs Faisals Krekši.

Šo koalīciju, kura apvieno vairāk nekā 40 nelielas partijas, vada pilsoņkara perioda premjerministrs Mahmuds Džibrils.

Arī islāmistu partijas «Taisnīgums un attīstība» līderis Mohameds Savans iepriekš atzina, ka vismaz divās lielākajās Lībijas pilsētā vadībā ir liberāļi.

«Nacionālo spēku koalīcija uzrādījusi labus rezultātus atsevišķās lielajās pilsētās, izņemot Misrātu. Viņi ir vadībā Tripolē un Bengāzī,» sacīja Savans.

«Taču dienvidos mums ir sīva sacensība,» piebilda politiķis.

LETA jau ziņoja, ka sestdien Lībijā notika Vispārējā nacionālā kongresa (VNK) vēlēšanas.

VNK nāksies iecelt pagaidu valdību, kas aizstās Nacionālo pagaidu padomi (NPP), kura pārvaldījusi valsti kopš diktatora Muamara Kadafi gāšanas.

Iepriekš bija paredzēts, ka VNK iecels arī konstitucionālo sapulci, kas izstrādās jaunā pamatlikuma projektu, taču ceturtdien NPP paziņoja, ka arī šo pārstāvniecības orgānu būs jāievēl tiešās vēlēšanās.

Analītiķi uzskata, ka tas darīts, lai nomierinātu federālistus, kuri pieprasa plašāku autonomiju saviem reģioniem un draudējuši VNK vēlēšanas boikotēt.

Lībijā vēlēšanas nebija notikušas kopš laika, kad pie varas atradās karalis Idriss, kurš 1969.gadā tika gāzts Kadafi sarīkotajā apvērsumā.

No 200 VNK deputātu vietām 120 ir rezervētas individuālajiem kandidātiem, bet 80 - partiju pārstāvjiem.

Vēlētāju aktivitāte saskaņā ar sākotnējiem datiem sestdien sasniedza 60%.

Sākotnējie vēlēšanu rezultāti gaidāmi pirmdienas vakarā vai otrdienas rītā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu