Saldā, izglītojošā un mistiskā Dobele (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Anita Bula

Ja vasaras ceļojumu maršrutos braucat cauri Dobelei, tur tieši šobrīd ir ļoti garšīgi! Mazpilsētai, kura ik pa brīdim lepojas ar vislielāko saulaino dienu skaitu gadā, ir ko piedāvāt Latvijas apceļotājiem.

Centrālajā laukumā (bruģētā tikai ar Latvijas laukakmeņiem, neviena ārzemju akmens) vietā, kur senatnē atradās vēsturiskā tirgus aka, kopš šā pavasara slejas 4,7 m augsta interesanta dizaina strūklaka. Īsi pēc atklāšanas asprātīgie dobelnieki bija akā ielaiduši zivis. Viņām tika piedzīvojumi gluži kā multfilmas varonim Nemo - izmakšķerētas dīķī, nedēļu nodzīvoja strūklakā un pēc tam ar ūdeni tika nolaistas Bērzē.

Ja vasaras ceļojumu maršrutos braucat cauri Dobelei, tur tieši šobrīd ir ļoti garšīgi!
Ja vasaras ceļojumu maršrutos braucat cauri Dobelei, tur tieši šobrīd ir ļoti garšīgi! Foto: LETA

Akas vienā malā varat uzpildīt arī savas dzeramā ūdens pudeles. Savukārt gardumi (komplektā ar zinībām) jūs gaida mazliet tālāk – Upīša dārzā. It īpaši jau tiem, kam pašiem savs dārziņš, vērts tur iegriezties un pamācīties!

Tāpat kā Japānā ir sakuras svētki, arī Upīša dārzā pavasarī var baudīt ķiršu ziedēšanas laiku.

Vēlāk Dobele sevi pierāda kā ceriņu lielpilsēta (šā gada maija beigās dārzu apmeklēja 23 000 cilvēku), bet patlaban tur var mieloties ar brīnumgardiem ķiršiem. Dārzā aug 80 saldo ķiršu šķirņu, 23 skābo, un vēl trīsreiz vairāk hibrīdu – īstais laiks nolūkot, kuras divas (saldie ķirši vienatnē neražo) gribat ieviest savā dārzā. Pie viena kāds no dārza ekspertiem jums pastāstīs, kā veidot koka vainagu, lai pēc ogām nav jārāpjas debesīs, kā sargāt ķiršus no lietus, lai tie gatavojoties neplaisā, varēsiet pašpikot strazdu un vārnu atbaidīšanas metodes, un ja vēderā vietas par maz – arī iepirkt ogas līdzņemšanai.

Akmens viesis
Akmens viesis Foto: Anita Bula

Dobele neaprimst: pēc ķiršiem nāks āboli (Upīša dārzs glabā visas senās latviešu ābolu šķirnes, ko veikalos starp poļu augļiem neredzēt un arī tirgū atrast var jau vairs vien retumis) - ar kulmināciju Ābolu festivālā 6. oktobrī, un visbeidzot decembra vidū jūs gaidīs sniegavīru parāde pilsētas centrālajā laukumā.

Tāpēc, ja braucat cauri Dobelei, - piestājiet uz brīdi.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu