Ledus laikmets atgriežas. Bērni reketieru lomā (41)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Pasaulē slavenākā dzīvnieku kompānija - Menijs, Sids un Djego atgriežas uz ekrāniem! 2009. gadā animācijas filma «Ledus laikmets 3: Dinozauru ēra» kļuva tolaik par visu laiku ienesīgāko Holivudas filmu Latvijā. Tagad uz kino ekrāniem skatītājiem ir iespēja noskatīties jau ceturto filmas turpinājumu «Ledus laikmets 4: Kontinentu dreifs» («Ice Age 4: Continental drift»).

Modernais rekets

Apraksts: Menija meita Persika ir paaugusies un droši vien tieši savu ekscentrisko oposumu tēvoču ietekmē kļuvusi par spurainu pusaudzi. Edijs un Krešs ir vairāk nekā gatavi nodot krustmeitai dzīves svarīgākās atziņas un kaskadieru triku tehnikas noslēpumus. Sids ir sajūsmā, kad uzrodas viņa sen zaudētā ģimene, taču prieki nav ilgi, jo blēdīgie radi veikli nozūd, atstājot Sidam uz kakla sagrabējušo sliņķu omīti.

Tomēr idillisko dzīvi pamatīgi pabojā Skrets, kurš, cenšoties atrast vēsturē lielākos zīļu krājumus, izraisa postošus notikumus, kas nošķir mūsu varoņus no pasaules, aizvedot tos tālā ceļojumā. Cenšoties pēc iespējas ātrāk nokļūt mājās, viņi krīt pirātu bandas gūstā, no kuras ķetnām izsprukt sveikā būs grūti.

Pārdomas. Ilgu laiku domāju, ko lai uzraksta par šo filmas turpinājumu. Paņemt trešās daļas recenziju un pamainīt pāris frāzes? Stulbi. Nekā jauna neizdomāsi, neatradīsi un neuzrakstīsi, jo nekā jauna jau arī nebija, ko redzēt. Pirms desmit gadiem aizsāktā «Ledus laikmeta» franšīze sen jau ir apnikusi, jo pārējās daļas nav nesušas neko jaunu vai interesantu.

Joki tie paši, tēli tie paši.

Viss ietērpts skaistā grafikā, un uz priekšu, kinoteātri piepildīti «līdz lūpai».

Pirms gadiem divdesmit viss bija vienkārši. Atnāca onkulis ar pistolei vai armatūras stienim līdzīgu priekšmetu un pieklājīgi paprasīja naudu. Tagad doma ir saglabājusies, bet metodes kļuvušas citādākas. Proti, kad viena veiksmīga filma ir iznākusi, tiek kalti neskaitāmi ātri un pavirši veidoti turpinājumi. «Ledus laikmets» ir viens no spilgtākajiem piemēriem. Katra filma savā ziņā nozombē bērnus, un tie pieprasa apmeklēt pārējās daļas. Tad iepirkt DVD, ko pirms miega paskatīties. Pēc tam krūzītes ar filmas tēliem, rezultātā mājās tapetes ir ar simboliem no «Vāģu» animācijas filmas, čības ar «Madagaskaru», bet tepiķis ar «Ledus laikmeta» tēliem. Labi vecāki savas atvases iepriecina un lutina.

Savā ziņā bērni kļūst par reketieriem un naudu priekš lielajiem onkuļiem izspiež viņu vietā.

Diemžēl, bet visdrošāk ir iet pa iebristu taciņu. Kāpēc gan smagi strādāt, veidojot jaunus tēlus, labu scenāriju un gaumīgus jokus, ja var vienkārši papildināt un paturpināt to, kas strādā ar garantiju? Tieši tā ir darījuši arī šīs «Ledus laikmeta» filmas veidotāji, kā rezultātā ir sanākusi pavirša, garlaicīga atrauga no Holivudas puses ar labi ja diviem jokiem, par kuriem tiešām var pasmieties. Un nekādu šaubu, arī šī daļa būs ļoti apmeklēta ar tūkstošiem bērnu un viņu mīlošajiem vecākiem.

Tiesa, es jau esmu rupjš tēviņš, kurš neko nesaprot no bērnu filmām, un ko es te daudz runāšu. Šoreiz filmu pats nevērtēšu. Pagājušajā nedēļā uz filmas preses seansu paaicināju kolēģus ar viņu bērniem un pēc tam palūdzu viņu komentārus.

Te būs!

«Forša filma gan maziem, gan lieliem. Aizraujošs sižets. Stāsts par kontinentu izcelšanos, par pusaudžu stūrgalvību, par ģimenes nesaskaņām, par to, cik vienā ģimenē viens pret otru var būt nekrietni, pretstatā kurai otra ģimene var būt liela, atvērta un stipra neskatoties uz šķēršļiem un grūtībām. Stāsts par to, cik liela nozīme ir patiesai draudzībai, un par to, cik negaidīti uzplaukst mīlestība,» Lauris, 15 gadi.

«Superjauka filmiņa par dzīvnieku piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem, priekiem un bēdām, par jaukajiem un nejaukajiem dzīvniekiem un par lielo, laimīgo ģimeni,» Ralfs, 4 gadi (pirmo reizi apmeklēja 3D filmu, bērns bija sajūsmā).

«Jauka filmiņa par atraktīviem dzīvnieku piedzīvojumiem, iekļaujot gan mītus par kontinentu veidošanos, gan citas mītiskas parādības, papildinot ar parodiju par citiem labi zināmiem tēliem. Stāsts par dabas katastrofu, zūdošām cerībām, laimīgu izglābšanos, negaidītu mīlestību, īstu draudzību un lielo, laimīgo saimi. Un tas viss labi zināmā Skreta mūžīgās dzīšanās pēc nesasniedzamā dēļ, kas sev līdzi nes vienas vienīgas likstas un kataklizmas,» Linda, 13 gadi.

«Man tā filma likās tāda pliekana, pirmā daļa viennozīmīgi bija emocionālāka. Šeit pietrūka domas. Bija smieklīgi elementi, bet pirmajai daļai tuvu nestāv klāt. Tiesa, trešā daļa bija sliktāka par šo. Lai arī ceturtajam turpinājumam ir modernāka un vizuāli baudāmāka grafika, filma nenostrādāja. Pirmajā daļā visi tēli bija saliedētāki, šeit likās, ka kontakts zūd,» Anna, 11 gadi.

«Visforšākā bija sliņķu vecmāmiņa. Visa sliņķu ģimene pameta vecmāmiņu vienu pašu ar kruķīti un aizbrauca... Tīģermeitene sākumā bija sliktā, bet pēc tam kļuva laba, kad samīļojās ar tīģeri. Tas man patika. Tāpēc, ka viņa sākumā bija slikta... Vispār ceturtā daļa patika labāk nekā trešā. Bija smieklīgāka. Es skatīšos vēl mājās,» Eko, 6 gadi.

Nobeigumā, es neiesaku tērēt naudu un laiku par «Ledus laikmetu», bet pagaidīt līdz 2012. gada vasaras beigām, kad uz kino ekrāniem nonāks jauna «Pixar» studijas animācijas filma «Brave» («Drošsirde»).

Komentāri (41)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu