Kādēļ sarunas ar partneri cieš neveiksmi? (29)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr /Achim

Jau atkal otrā puse mani nesaprot. Viņš manī nekad neklausās. Vīrs ar mani nevēlas aprunāties... Šādi un līdzīgi mēs – sievietes – mēdzam stāstīt par sarunām ar saviem partneriem. Portāls www.sieviesuklubs.lv vēršas pie Artūra Utināna, RSU Psihosomatikas medicīnas un Psihoterapijas klīnikas ārsta-psihoterapeita, lai uzzinātu, kādas ir biežākās kļūdas, kas traucē komunikācijā starp vīrieti un sievieti.

Psihoterapeits atklāj: lai izdotos saturīga saruna, abām tajā iesaistītajām pusēm ir jāprot runāt. «Bieži runāšana šķiet kaut kas tik ļoti vienkāršs, ka dažkārt laulātie otram pārmet: «Kādēļ tu apmeklē psihoterapeitu, ja vari parunāties ar mani?»

Tomēr patiesībā cilvēki maz apzinās to, cik slikti viņi prot runāt.

«Lai saruna starp partneriem noritētu veiksmīgi, sievietei ir jābūt labām runas iemaņām!

Savukārt, lai tās gūtu, viņai būtu jāizlasa vismaz pāris grāmatu par pārrunu vešanu – par to, kā risināt ģimenes konfliktus, kā vadīt pārrunas un no kādām kļūdām pārrunās izvairīties. Viena no vienkārši uztveramām grāmatām, kuru iesaku izlasīt, ir, piemēram, «Vīrieši ir no Marsa, sievietes - no Venēras», kurā atspoguļotas vīrieša un sievietes domāšanas atšķirības.

Tad, ja sieviete šāda veida informāciju nezinās, saturīga saruna ar vīrieti viņai neizdosies, jo viņa to nepratīs ne pareizi vadīt, ne arī pietiekami empātiski uztvert savu partneri.

Un arī ar vīriešiem ir tieši tāpat!

Vīrieši šādas grāmatas lasa vēl mazāk, jo bieži ir ļoti pārliecināti par to, ka viņi ir labi pārrunu vedēji,

īpaši, ja darbojas sabiedriskajā sfērā vai biznesā, un viņu ikdienas darbs ir saistīts ar sarunām un līgumu slēgšanu. Tomēr problēma ir tā, ka slēdzot līgumus, abām pusēm ir racionālas intereses, kuras tiek pārrunātas. Sarunas ģimenē ir kaut kas pavisam cits,» uzsver Artūrs Utināns.

Psihoterapeits stāsta, ka ir daudz vīriešu, kuriem ar savu otro pusi grūti sarunāties, jo viņiem trūkst vārdu, kā izskaidrot savas jūtas. Piemēram, ja sieviete vēlas noskaidrot, kādēļ viņas partneris uzvedas tā un ne citādāk, viņš to nevarēs paskaidrot.

«Vīrietis kaut ko atbildēs, kaut ko centīsies izdomāt vai samelot, bet tie nebūs patiesie viņa rīcības iemesli.

Un ne jau tāpēc, ka viņš tīšām gribētu samelot, bet gan tādēļ, ka viņš nav pilnībā izpratis sevi, lai zinātu, kādēļ rīkojies tieši tā un ne citādāk!

Psihoterapijā pieņemts, ka cilvēks gadiem apmeklē speciālistu, lai analizētu savu rīcību motīvus, un tikai tad viņš tos spēj paskaidrot arī savam partnerim,» tā Artūrs Utināns.

Galvenās kļūdas, ko sarunu laikā pieļauj sievietes

1. Sievietes mēdz neapzināties, ka pārrunu laikā viņas vairāk aizstāv savas intereses. Rezultātā, ja vīrietis sarunu laikā neprot aizstāvēt vai verbalizēt savas intereses, viņš ar pārrunām būs neapmierināts.

2. Vēl sievietes bieži vien ir pārāk pārliecinātas par savu taisnību. Tomēr jāsaka, ka mūsdienu psihoterapija mēra un zinātniski apliecina to, ka cilvēka smadzenes ir pašapmāna sistēma! Tātad cilvēks var apmānīt sevi simt dažādos veidos, un ir cilvēki, kuriem 90%, 80% vai 60% no tā, ko viņi stāsta, ir tikai ilūzijas, lai gan pašiem šķiet, ka tas ir loģiski.

Tieši tādēļ ar šādu sievietes pieeju pārrunām ar partneri tās ir lemtas neveiksmei.

3. Uzbrūkošs tonis. Būtiska problēma ir tā, ka bieži sarunas laikā sieviete ir iekšēji izmisusi, bet ārēji viņas tonis ir uzbrūkošs. Un nereti sieviete neapzinās to, ka zemapziņā viņa tiecas panākt, lai vīrietis pakļautos, nevis lai viņš viņu saprastu, kaut gan apziņā sievietei pašai šķiet, ka viņa vēlas, lai vīrietis viņu saprastu!

Šajā gadījumā jāatceras, ka tad, ja tonis ir uzbrūkošs, 80% gadījumu otrā puse sāk aizstāvēties.

Un tad, ja persona aizstāvas, dialoga nav! Tātad ikreiz, kad sieviete ar savu partneri vēlēsies aprunāties, viņš padomās, ka tā būs kārtējā zāģēšana vai braukšana virsū, un ieslēgs kādu no aizsardzības mehānismiem, kas var būt visdažādākie. Piemēram, vīrietis var sēdēt un klausīties, bet pilnīgi neklausīties, vai arī teikt, ka šobrīd nevēlas runāt un ierosināt sarunu pārcelt uz citu reizi.

4. Arī sievietei, tāpat kā vīrietim, var būt grūtības līdz galam izskaidrot savus rīcības motīvus! Tomēr cilvēki instinktīvi nojauš, ka skaidrojums nav tā dziļākā patiesība!

5. Bieži vien pārrunu mērķis sievietēm ir vēlme uzlabot vīrieša attieksmi pret sevi - lai viņš kļūtu mīļāks, jaukāks un labdabīgāks. Tad, ja sieviete neaizdomāsies par to, vai viņas pašas attieksme pret partneri ir pietiekami mīļa un jauka, arī tad pārrunas neizdosies! Jo

jāatceras, ka nevar no otra prasīt to, ko tu pats otram nedod.

Cilvēka psihi evolūcija ir iekodējusi tā, ka mēs vēlamies darboties pēc principa «tu man, es tev» un nesavtīgi varam būt tikai pret saviem bioloģiskajiem bērniem – savu gēnu kopijām.

Komentāri (29)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu