«Baltica 2012» piedāvās koncertu un pasākumu dažādību (10)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautiskais folkloras festivāls «Baltica 2012», kas notiks no ceturtdienas, 5.jūlija līdz 9.jūlijam, Rīgā un daudzviet Vidzemē piedāvās koncertu un pasākumu dažādību. Kā žurnālistiem stāstīja Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra (KNMC) folkloras nozares eksperte un «Baltica 2012» programmas direktore Gita Lancere, šoreiz festivālā akcents tiks likts uz autentisko folkloru, taču būs arī folkloras deju kopu koncerts, rituāla rakstura koncerti, Latgales psalmu dziedājums baznīcā, teicēju koncerts, vīru un arī sievu koncerts, kā arī citas aktivitātes.

Kupls dalībnieku skaits

Šogad festivāls svin 25 gadu jubileju. Šajos gados ievērojami ir audzis Latvijas dalībnieku - etnogrāfisko un folkloras kopu - skaits. Ja pirmajā festivālā no Rīgas un novada piedalījās 28 ansambļi, tad 2009.gadā, kad festivāls arī notika Latvijā, tajā piedalījās 137 dalībnieki, bet šogad to skaits pieaudzis jau līdz 173, atklāja starptautiskās folkloras festivālu un tautas mākslas organizāciju padomes (CIOFF) Latvijas nacionālās sekcijas vadītāja Liāna Ose.

Viskuplāk festivālā ir pārstāvēta Latgale un Kurzeme ar savām etnogrāfiskajām tradīcijām. Festivālu kuplais dalībnieku izaugsmes skaits liecina par folkloras un tradīciju saglabāšanas lielo darbu, ko veic kopu vadītāji un arī paši dalībnieki.

Festivālā viesosies ārvalstu mūziķi

Bez Latvijas plašā dalībnieku klāsta festivālā piedalīsies arī Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, ASV, Bulgārijas, Izraēlas, Itālijas, Francijas, Ukrainas un Lielbritānijas kopas un stāstnieki. Tāpat festivāla programmu kuplinās ārvalstu latviešu kolektīvi. Ar savas tautas tradicionālās kultūras bagātību iepazīstinās 17 mazākumtautību grupu dalībnieki.

21.gadsimtā ir uzdevums cilvēkus gan iepazīstināt ar tradicionālo kultūru, gan arī ieinteresēt sabiedrību tā, lai tā iesaistītos tradicionālās kultūras saglabāšanā un nodrošināšanā, minēja KNMC direktore Dace Melbārde.

Latvijas Folkloras biedrības valdes priekšsēdētājs, "Baltica 2012" producents Andris Kapusts un CIOFF (Starptautiskā folkloras festivālu un tautas mākslas organizāciju padome) Latvijas nacionālās sekcijas vadītāja Liāna Ose piedalās preses konferencē par Starptautisko folkloras festivāla "Baltica 2012"
Latvijas Folkloras biedrības valdes priekšsēdētājs, "Baltica 2012" producents Andris Kapusts un CIOFF (Starptautiskā folkloras festivālu un tautas mākslas organizāciju padome) Latvijas nacionālās sekcijas vadītāja Liāna Ose piedalās preses konferencē par Starptautisko folkloras festivāla "Baltica 2012" Foto: LETA

Šogad festivāls Rīgā sāksies ar apaļā galda diskusiju par nemateriālo kultūras mantojumu un izaugsmi, kurā piedalīsies arī UNESCO Nemateriālās kultūras mantojuma sektora vadītāja Sesila Duveljē, savukārt vakarā Lielajā ģildē notiks Baltijas vakars ar pasākumu «Festivālam Baltica-25».

Atklāšanas diena - 6.jūlijs

Starptautiskā folkloras festivāla «Baltica 2012» atklāšanas diena būs 6.jūlijs, kad visas dienas garumā Vērmanes dārzā darbosies festivāla sēta, daudzviet Rīgā notiks dažādi koncerti, būs brīvdabas sarīkojumi un festivāla gājiens.

Festivāla trešajā dienā kinoteātrī «Splendid Place» varēs baudīt kinofestivālu «Etno Baltica», Vērmanes dārza festivāla sētā darbosies meistardarbnīcas un gadatirgus, kā arī būs baudāmas novadu programmas, bet tajā pašā laikā dažādās koncertvietās notiks priekšnesumi.

Savukārt festivāla pirmspēdējā diena būs veltīta novadiem, kad dažādi sarīkojumi būs baudāmi Madonā, Turaidā, Ikšķilē, Ķekavā, kā arī Barkavas, Cesvaines, Ērgļu un Kokneses novadā, bet Rīgā tai pašā laikā visas dienas garumā pasākumu programma būs baudāma Vērmanes dārzā.

Ar jubilejas festivāla programmu interesenti var iepazīties mājaslapā.

www.festivalbaltica.com

25.starptautiskais folkloras festivāls «Baltica 2012» noslēgsies 9.jūlijā Madonā.

Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra folkloras nozares eksperte, "Baltica 2012" programmas direktore Gita Lancere piedalās preses konferencē par Starptautisko folkloras festivāla "Baltica 2012"
Kultūrizglītības un nemateriālā mantojuma centra folkloras nozares eksperte, "Baltica 2012" programmas direktore Gita Lancere piedalās preses konferencē par Starptautisko folkloras festivāla "Baltica 2012" Foto: LETA
Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu