Festivālā «Summertime» - pārdzīvojumiem pilna programma (1)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Starptautiskais mūzikas festivāls «Summertime - aicina Inese Galante» notiks no 10.augusta līdz 17.augustam, mūzikas gardēžiem piedāvājot koncertus gan Dzintaru koncertzālē, gan Dzintaru Mazajā zālē, gan arī Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Festivāls, kas jau astoto gadu norisināsies Jūrmalā, saviem klausītājiem nedēļas garumā piedāvās interesantu, pārdzīvojumiem un piedzīvojumiem pilnu koncertprogrammu, šodien žurnālistiem stāstīja festivāla patronese operdziedātāja Inese Galante.

Festivāls šovasar sāksies 10.augustā Dubultu evaņģēliski luteriskajā baznīcā ar garīgās mūzikas koncertu, kurā piedalīsies Galante, ērģelnieks Aivars Kalējs un citi mākslinieki, savukārt atklāšanas koncerts, kurā piedalīsies Galante un viņas draugi no pasaules opernamiem, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO), kā arī diriģents Tadeušs Voicehovskis no Polijas, Dzintaru koncertzālē notiks 12.augustā.

Festivāla programma kā vienmēr būs raiba, solīja Hermaņa Brauna fonda ģenerāldirektore un festivāla rīkotājdirektore Inna Davidova.

Iespaidiem bagāts un pārdomu pilns būs tradicionālais koncerts «Krievu kamermūzikas pērles», jo tajā skanēs Dmitrija Šostakoviča vokālie cikli. Šī būs pirmā reize, kad festivāla tradicionālajā krievu mūzikai veltītajā kamerkoncertā skanēs Šostakoviča vokālie cikli - «No ebreju tautas dzejas», kas komponēts traģiskajā 1948.gadā, autoram asi reaģējot uz ebreju inteliģences vajāšanu, kā arī 1956.gada cikls «Spāņu dziesmas» un «Svīta ar Mikelandželo dzeju», kas vēsta par dzīves norietu un tās jēgu, par nāvi un nemirstību.

Krievu mūzikai veltītais kamerkoncerts notiks Dzintaru Mazajā zālē 13.augustā. Koncertā piedalīsies Galante, mecosoprāns Irina Dolženko, tenors Vsevolods Grivnovs, bass Anatolijs Safiuļins un Davidova, kura šajā koncertā sēdīsies pie klavierēm.

Džeza mūzikas koncertā šovasar klausītājus priecēs divu «Grammy» balvu laureāts - izcilais saksofonists Ērnijs Votss, kurš Latvijā uzstāsies ar savu kvartetu, savukārt karstasinīgas mūzikas ritmu baudītājus iepriecinās koncerts «Spāņu fantāzija (Mūsdienu kastaņetes)», kurā skanēs Spānijas un Latīņamerikas komponistu klasiskā mūzika, kā arī flamenko mūzika, bet programmu ar dejām un kastaņetēm izpildīs Belēna Kabanesa no Spānijas un ģitārists Andreass Marija Germeks no Austrijas.

Festivālā ar koncertu Latvijā atkal atgriezīsies kamerorķestris «I Virtuosi Italiani» no Itālijas. Mūziķi ir iemantojuši visas Eiropas atzinību, un

klausītāji apgalvo, ka šā orķestra spēles nevainojamajai pilnībai un skaņas burvībai nav iespējams pretoties.

Arī rīdziniekiem ir bijusi iespēja par to pārliecināties, jo orķestris Rīgā uzstājās 2009.gadā. «I Virtuosi Italiani» savā koncertā festivālā atskaņos visiem pazīstamo senlaiku zelta klasiku un slavenu 20.gadsimta komponistu radīto mūziku filmām.

Sena un mūsdienu kamermūzika, kā arī pasaules pirmatskaņojumi festivālā būs baudāmi kamermūzikas vakara koncertā, kurā piedalīsies soprāns Inga Kalna, vijolnieks Dāvids Liskers no ASV, pianiste Valentīna Gotlība no ASV, pianists Andrejs Osokins un klavieru kvartets «RIX», bet īpaši interesants solās būt koncerts «Čaplins un mūzika».

Koncerts «Čaplins un mūzika» Dzintaru koncertzālē notiks 15.augustā, un tajā skatītājiem tiks demonstrēta mēmā filma «Lielpilsētas ugunis», savukārt LNSO izpildījumā un diriģenta Timotija Broka vadībā skanēs Čārlza Spensera Čaplina mūzika no filmas «Modernie laiki» un «Lielpilsētas ugunis».

Čaplina filmām mūziku komponēja pats Čaplins. Šī mūzika kļuva par viņa radītā tēla turpinājumu un piešķīra filmām neredzamu iekšējo dzīvi. Viņa pirmā muzikālā filma «Lielpilsētas ugunis» ir balstīta uz divām sižeta līnijām. Pirmā ir satīrisks stāsts par Čārlija un kāda alkoholiķa miljonāra draudzību. Otrā - aizkustinošs stāsts par iemīlēšanos neredzīgā puķu tirgotājā.

Amerikāņu diriģents un komponists Broks rada mūziku mēmā kino šedevriem un daudz laika velta citu autoru partitūru atjaunošanai.

Viņš atjaunojis arī Čaplina filmu mūzikas partitūras, kas guvušas lielus panākumus koncertos Eiropā, ASV un Austrālijā.

Savukārt Balkānu mūzikas daudzveidību varēs baudīt slaveno rumāņu čigānu orķestra «Fanfare Ciocarlia» sniegumā. Visi orķestra dalībnieki ir dzimuši mazā ciematiņā, kur dzīvo tikai 400 cilvēku. Viņi visi ir radinieki vecumā no 22 līdz 70 gadiem, un neviens no orķestra dalībniekiem nepazīst notis. «Fanfare Ciocarlia» ir ieskaņojis mūziku tādām režisora Emira Kusturicas filmām kā «Underground» un «Melnais kaķis, baltais kaķis».

8. starptautiskā mūzikas festivāla «Summertime - aicina Inese Galante» noslēguma koncerts notiks Dzintaru koncertzālē 17.augustā. Koncertā līdzās Galantei

piedalīsies soprāns Dženisa Diksone no ASV, trompetists Gabors Boldockis no Ungārijas, vokālā grupa «The London Quartet» no Lielbritānijas,

kā arī LNSO un citi festivāla viesi, kas uzstāsies diriģenta Aleksandra Viļumana vadībā.

Festivāla noslēguma koncerts šoreiz būs veidots trīs daļās. Galante klausītājiem piedāvās ieskatu Georga Frīdriha Hendeļa operā «Rinaldo», tāpat izskanēs romantiskā, tostarp arī krievu, mūzika, kā arī atsevišķa daļa būs veltīta rietumu mūzikai.

Biļetes uz festivāla koncertiem var iegādāties «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu