«Homo Alibi: recycled» aicinās dzīvot atbildīgāk un radošāk

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotais Starptautiskais teātra festivāls «Homo Alibi: recycled» notiks majestātiskajā Tabakas fabrikas kompleksā Rīgā, Miera ielā 58, no 28.augusta līdz 1.septembrim, informē Gundega Laiviņa, Latvijas Jaunā teātra institūta direktore.

Jau nosaukumā ietverot terminu recycled, festivāls reflektēs par «otrreizējās pārstrādes» fenomenu, aicinot domāt par ikviena cilvēka atbildību daudzveidīgas, ilgtspējīgas un humānas pasaules priekšā. Festivāla programmā iekļautās izrādes no Latvijas, Norvēģijas, Beļģijas, Francijas, Itālijas un Lielbritānijas pievērsīsies otrreizējai pārstrādei dažādā - gan materiālā, gan nemateriālā formā.

Festivālu atklās itāļu kompānija «Motus» ar izrādi «Aleksis. Grieķu traģēdija», kuras pamatā ir notikums Atēnās 2008.gada decembrī, kad policija demonstrācijas laikā nošāva 15 gadu veco Aleksandru Grigoropulosu. Šī slepkavība izraisīja protestu vilni, kas Grieķijā tā arī nav rimis. Jaunzēlandiešu izcelsmes māksliniece Keita Makintoša (Kate McIntosh) viesosies festivālā ar diviem darbiem - kopā ar britu kompānijas «Forced Entertainment» līderi Timu Etčelu (Tim Etchells) veidoto izrādi «Kaut arī mēs to nesasniedzām», kurā vienotā dramaturģiskā tekstā pārstrādāti pazīstamu politiķu publisko runu fragmenti, un ar brīnišķīgo instalāciju «Darbagalds», aicinot ikvienu kļūt ne tikai par skatītāju, bet arī izpildītāju.

«Aleksis. Grieķu traģēdija»
«Aleksis. Grieķu traģēdija» Foto: publicitātes

Beļģu režisore, scenogrāfe un aktrise Mīta Varlopa (Miet Warlop) piedāvās reizē tik asprātīgās un poētiskās izrādes «Springville» un «Priekšlikums I: reanimācija», kurās iedvesīs cilvēciskas īpašības ikdienišķos sadzīves priekšmetos. Izcilā horeogrāfe un dejotāja Lisbeta Gruveza (Lisbeth Gruwez), kas ilgstoši strādājusi kopā ar vienu no laikmetīgās mākslas korifejiem Janu Fabri (Jan Fabre) izrādē «Kļūs sliktāk, sliktāk un sliktāk, mans draugs!» kustībā «reciklēs» amerikāņu evaņģēlista Džimija Svagarta ekstātisko runu radīto transu. Norvēģu komponists, skaņu un performances mākslinieks Amunds Sjole Svens (Amund Sjolie Sveen) divās izrādes-lekcijas žanrā veidotās performancēs ironizēs par naudas un varas pārstrādi mākslas darbā, bet franču skaņu mākslinieka Lorāna Bigo (Laurent Bigot) instalācijā - miniatūrā cirka ringā atdzīvosies atkritumu tvertnēs uzlasītas rotaļlietas un citi nieki. Jaunus darbus festivālam veido mūsu režisors Viesturs Meikšāns sadarbībā ar vairākiem skandināvu māksliniekiem un mākslinieku grupa - scenogrāfi Reinis Suhanovs un Rūdolfs Bekičs, režisors Jānis Znotiņš, komponists Jēkabs Nīmanis, kā arī režisors Elmārs Seņkovs. Festivāla laikā Tabakas Fabrikā tiks eksponētas vairākas instalācijas, notiks starptautisks simpozijs «Klimata maiņa: alternatīvi scenāriji mākslā, ekoloģijā un ekonomikā», radošās darbnīcas objektu teātra umka.lv, Kristīnes Vītolas un Izoldes Cēsnieces vadībā un citas aktivitātes. Festivāla rīkošanā iesaistījušās arī vides organizācijas «Homo Ecos», «Zaļā brīvība», «Zaļais punkts» un citi.

Biļetes no 10.jūlija Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un Latvijas Jaunā teātra institūtā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu