Spānijas futbola izlase turpina dominanti Eiropā (92)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otro reizi pēc kārtas par Eiropas čempioni (EČ) futbolā svētdien Kijevā kļuva Spānijas valstsvienība, kas Vecā kontinenta finālā ar rezultātu 4:0 pārliecinoši uzvarēja Itālijas izlasi. Līdz ar to Spānija kļuvusi par pirmo komandu, kas trīs reizes pēc kārtas uzvarējusi nozīmīgākajos turnīros - pēdējo četru gadu laikā tā tagad divreiz kļuvusi par Eiropas čempioni, bet vienu reizi arī par pasaules spēcīgāko komandu.

Spēles rezultātu 14.minūtē atklāja Davids Silva, 41.minūtē jau 2:0 panāca Hordi Alva, bet punktu mačam pielika uz maiņu uznākušie Fernando Torress un Huans Mata, kuri precīzi sita 84. un 88. minūtē.

Pirmajās minūtēs uzbruka Itālijas izlase, tomēr tā bija īsa ofensīva un drīz vien pārsvaru pārņēma Spānijas izlase, kas arī izveidoja pirmo patiesi bīstamo momentu, kad desmitajā minūtē Andress Injesta sita no soda laukuma robežas, bet bumbas lidoja nedaudz pāri vārtiem.

Savukārt 14.minūtē Spānija arī atklāja rezultātu - Injesta iespēlēja soda laukumā Franseskam Favregasam, kurš no pašas soda laukuma robežas uzcēla bumbu uz galvas Silvam, un tas to ieraidīja vārtos.

Pēc zaudētajiem vārtiem Itālijas izlase pārņēma iniciatīvu, bet pārliecinoši darbojās spāņu aizsardzība un vārtsargs Ikers Kasiljass. 25.minūtē spēles pirmo brīdinājumu nopelnīja Herards Pikē, kurš laukuma centrā rupji nopļāva Antonio Kasāno, bet kopumā cīņas gaita izlīdzinājās un bīstamus momentus komandām neizdevās izveidot, tomēr pārsvars piederēja Itālijai.

Spānijas izlase ilgāku laiku ar bumbu pretinieku soda laukumā uzturējās tikai retumis, bet tajos brīžos centās to pieturēt. Tieši tāpēc negaidīta bija Spānijas izlases rezultāta pārsvara dubultošana - ātrā uzbrukumā pēc vārtsarga Kasiljasa un Ksavi piespēlēm bumba nonāca pie aizsarga Alvas, kurš izgājienā pret Bufonu guva savas karjeras pirmos vārtus Spānijas izlasē un panāca 2:0.

Puslaika izskaņā itāļu agresivitāti pierādīja Andrea Barzagli nopelnīts brīdinājums, bet cīņas rezultāts vairs nemainījās.

Otrais puslaiks iesākās ļoti aktīvā cīņā, abām komandām īsā laikā izveidojot vairākus ļoti bīstamus vārtu gūšanas momentu. Jau pirmajā minūtē tikko uz maiņu uznākušais Antonio di Natale pēc centrējuma sita nedaudz pāri vārtiem ar galvu, bet pusotru minūti vēlāk vienīgi Bufons glāba itāļu vārtus pēc Favregasa uzbrukuma soda laukumā.

Turpinājumā atkal uzbrukums bija spāņiem, bet 51.minūtē ļoti bīstamu momentu izveidoja arī Itālija, kad Spānija neveiksmīgi veidoja mākslīgo aizmuguri, bet di Natalem ar nevienu no diviem sitieniem tā arī neizdevās pārspēt Kasiljasu.

Līdz 56.minūtei Itālijas izlase izdarīja visas atļautās spēlētāju maiņas, bet jau piecas minūtes vēlāk traumu guva pirms brīža uz maiņu uznākušais Tjagu Mota, kurš laukumu pameta uz nestuvēm un vairs tā arī neatgriezās spēlē. Līdz ar to itāļi palika mazākumā. Spēle kopumā bija nomierinājusies, Spānijai kontrolējot un pat turot bumbu, bet Itālijai cenšoties atbildēt ar pretuzbrukumiem.

Spēle ritēja mierīgi, bet brīžiem komandām izdevās uzplaiksnījumi un 79.minūtē ļoti tuvu gūtajiem vārtiem bija Spānija, tomēr tās pretuzbrukumā tika konstatēta aizmugure. Tas gan Spānijai neliedza pielikt punktu mačam, kad pēc itāļu kļūdas viens pret vārtiem izskrēja vien piecas minūtes iepriekš laukumā iznākušais Torress un panāca 3:0.

Savukārt vēl pēc brīža vēl viens rezervists Mata panāca 4:0, kad ļoti labā epizodē ar piespēli nepaskopojās Torress. Šādi arī cīņa noslēdzās.

Līdz šim neviena izlase nebija pratusi uzvarēt divos Eiropas čempionātos pēc kārtas. Iepriekš Spānijas futbolisti Eiropas čempionātā uzvarēja arī 1964.gadā, kamēr Itālijai tas līdz šim padevies vienu reizi - 1968.gadā.

Abas komandas šajā turnīrā savā starpā tikās apakšgrupas sacensību ietvaros, mačam noslēdzoties neizšķirti 1:1.

Šajā mačā Spānijas izlases pamatsastāvā atgriezās Favregass, kurš iepriekšējā mačā bija zaudējis savu vietu Alvaro Negredo. Tikmēr Itālijas izlasē, neskatoties uz nelielu traumu, laukumā devās arī Ignacio Abate, kurš sastāvā nomainīja Frederiko Balcareti. Tomēr jau 21.minūtē viņš izgāja laukumā pēc tam, kad traumas dēļ to atstāja Džordžo Kjelīni.

Zīmīgi, ka pirms spēles Itālijas izlases autobusu gandrīz nokavēja vēlākais mača neveiksminieks Mota - televīzijas kameras fiksēja, ka viņš no viesnīcas izskrēja brīdī, kad komandas autobuss jau bija sācis kustību.

Pārējās C apakšgrupas spēlēs šajā turnīrā Spānijas izlase ar rezultātu 4:0 pārliecinoši pārspēja Īriju un ar 1:0 uzvarēja Horvātiju. Savukārt Itālijas futbolisti cīnījās neizšķirti 1:1 ar Horvātiju, bet ar 2:0 pieveica Īrijas valstsvienību.

Spānijas izlase ar septiņiem punktiem trijās spēlēs izcīnīja pirmo vietu C apakšgrupā, vēlāk ceturtdaļfinālā ar 2:0 uzvarēja Franciju, bet pusfinālā pēc bezvārtu neizšķirti 0:0 aizvadīta pamatlaika un papildlaika pēcspēles sitienu sērijā pārspēja Portugāli.

Ar pieciem punktiem Itālijas izlase ierindojās C grupas otrajā pozīcijā, ceturtdaļfināla cīņā pēcspēles 11 metru sitienu sērijā pieveica Anglijas valstsvienību, bet pusfinālā ar 2:1 negaidīti spēja uzvarēt Vāciju.

Finālspēli pārraudzīja galvenais tiesnesis no Portugāles Pedru Proensa, bet mača delegāts bija Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Atšķirībā no Pasaules kausa finālturnīra Eiropas čempionātā jau kopš 1984.gada netiek aizvadīta spēle par trešo vietu.

Ar Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) zīmi šis bija 14.Eiropas čempionāta finālturnīrs, bet divās valstīs vienlaicīgi sacensības notika trešo reizi. Pirmo reizi divām valstīm turnīrs tika uzticēts 2000.gadā, kad kontinenta spēcīgākās izlases sacentās Nīderlandē un Beļģijā, bet pirms četriem gadiem turnīru uzņēma Austrija un Šveice.

Šīgada čempionāts īpaši zīmīgs bija ar to, ka pēdējo reizi tajā pulcējas 16 komandas. Sākot ar nākamo čempionātu, kas 2016.gadā notiks Francijā, finālturnīrā startēs jau 24 vienības.

Spānijas izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālmačā: Ikers Kasiljass, Alvaro Arveloa, Herards Pikē, Serhio Ramoss, Hordi Alva, Ksavi Ernandess, Serhio Buskets, Ksavi Alonso, Davids Silva (Pedro Rodrigess, 59.min.), Fransesks Favregass (Fernando Torress, 75.min.), Andress Injesta (Huans Mata, 87.min.).

Itālijas izlases sastāvs Eiropas čempionāta finālmačā: Džanluidži Bufons, Ignacio Abate, Andrea Barzagli, Leonardo Bonuči, Džordžo Kjelīni (Frederiko Balcareti, 21.min.), Andrea Pirlo, Klaudio Markisjo, Daniēle de Rosi, Mario Balotelli, Antonio Kasāno (Antonio di Natale, 46.min.), Rikardo Montolīvo (Tjagu Mota, 56.min.).

Komentāri (92)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu