Svētdien gaiss iesils līdz pat +30 grādiem (17)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sestdien Rucavā gaiss iesilis līdz +26 grādiem. Arī citviet Kurzemē bijusi salīdzinoši silta diena, sasniedzot +25 grādus. Pārējos Latvijas reģionos sestdien bijis nedaudz vēsāks, nepārsniedzot +24 grādu temperatūru. Savukārt svētdien gaidāma līdz šim gada karstākā diena - gaiss iesils līdz pat +30 grādiem, prognozē sinoptiķi.

Pulksten vienos dienā gaisa temperatūra visā valstī, izņemot Kurzemes ziemeļaustrumus, bija paaugstinājusies līdz +20..+25 grādiem un dienvidu, dienvidaustrumu vējš Kurzemē brāzmās pūta līdz desmit metriem sekundē. Zemākā gaisa temperatūra tobrīd bija Kolkā - tikai +14,6 grādi.

Svētdien augstākās gaisa temperatūras būs Latvijas dienvidaustrumu reģionos, bet Kurzemes piekrastē būs nedaudz vēsāks. Dienas vidū rietumu reģionos gaidāms arī pērkona negaiss.

Jau ziņots, ka līdz šim augstākā šovasar reģistrētā gaisa temperatūra Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija +24,5 grādi 14.jūnijā Alūksnē, savukārt pavasara augstākā gaisa temperatūra bija nepilni +29 grādi 22.maijā Rucavā.

Vasaras pirmā mēneša vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija aptuveni grādu zemāka par normu. Savukārt jūlijs, kopumā ņemot, varētu būt divus grādus siltāks par normu, liecina Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra informācija.

Jaunākā «Global Forecast System» (GFS) prognoze uzrāda lielu varbūtību, ka nākamnedēļ Latvijā iestāsies svelme, un gaisa temperatūra var paaugstināties līdz pat +34 grādiem. Saskaņā ar pašreizējiem aprēķiniem nākamnedēļ būs 95 procentu varbūtība, ka gaisa temperatūra Latvijā pārsniegs +25 grādus, un 75 procentu varbūtība, ka termometra stabiņš pakāpsies arī virs +30 grādiem.

GFS ir ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes datormodelis, kas, ik pēc sešām stundām veicot aprēķinus, prognozē laikapstākļus visā pasaulē.

Gaidāms, ka nedēļas vēsākā diena būs pirmdiena, kad naktī un no rīta daudzviet prognozēts lietus, vietām iespējamas stipras pērkona lietusgāzes. Vējam iegriežoties no rietumiem, gaisa temperatūra pirmdien nebūs augstāka par +20..+25 grādiem, Kurzemes rietumkrastā tā nepārsniegs +17 grādu.

Nakts uz otrdienu, visticamāk, būs nedēļas dzestrākā nakts - skaidra laika un bezvēja apstākļos gaisa temperatūra vietām var noslīdēt līdz +5 grādiem. Otrdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra jau pakāpsies līdz +22..+26 grādiem, nedaudz vēsāks laiks saglabāsies piekrastē.

Saskaņā ar pašreizējo GFS prognozi trešdien un svētdien vietām, bet no ceturtdienas līdz sestdienai - no 5. līdz 7.jūlijam - valsts lielākajā daļā gaisa temperatūra sasniegs +30 grādu atzīmi, vietām, iespējams, pakāpjoties līdz pat +34 grādiem.

Nedēļas otrajā pusē gaisa temperatūra caurmērā paaugstināsies līdz +28..+33 grādiem, minimālā gaisa temperatūra naktīs gaidāma +15..+22 grādu robežās. Dominēs lēns vējš. Reizēm gaidāma pērkona negaisu veidošanās. Karstā laikā negaisiem ir raksturīgas stipras vēja brāzmas un vētras, atgādina sinoptiķi.

Eiropas Vidēja termiņa laika prognožu centra (ECMWF) skaitliskā modeļa prognoze piektdienas vakarā uzrādīja līdz +31 grādam karstu laiku Latvijā 4.-6.jūlijā, jaunākie šī modeļa aprēķini vēsta, ka gaisa temperatūra nākamnedēļ nepārsniegs +28 grādus, trešdien un ceturtdien iespējams mākoņains un lietains laiks.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu