«Pīlādža» rīkotājs: «Galvenais festivālā ir laba kompānija» (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Jau trešo gadu sporta un atpūtas parkā «Pīlādžu mototrase» Stelpē, Vecumnieku novadā šajā nedēļas nogalē 29. un 30. jūnijā norisināsies festivāls «Pīlādzis», kas labiekārtotā teritorijā uz vairākām skatuvēm pulcē galvenokārt populārākos pašmāju rokmūziķus un popmūziķus. Aicināju uz īsu sarunu festivāla muzikālās koncepcijas autoru Armandu Teviņu, kas savulaik bija pazīstams kā festivāla «Blieziens» rīkotājs.

TVNET: Pirmajā gadā bija divas skatuves, otrajā - jau trīs. Kas festivāla apmeklētājus pārsteigs šogad?

Armands Teviņš: Šogad festivālā būs divas skatuves - Pļavas un Meža, bet pagājušā gada trešā skatuve tiks aizstāta ar lielo Pīlādža telti, kurā piektdien un sestdien pa dienu muzicēs pašmāju muzikālās apvienības, bet vakaru un nakti pieskandinās dīdžeji, tā dodot izklaides iespēju tiem, kuriem gribas kaut ko savādāku un attiecīgi ļaus baudīt festivālu līdz pat rītam. Sestdien no rīta teltī paredzēti arī improvizācijas teātra uzstāšanās un akustiskie koncerti, kas ļaus nesteidzīgi baudīt brokastis un uzņemt spēkus festivāla otrajai dienai. Tāpat sestdien neatņemama festivāla sastāvdaļa būs motosportistu paraugdemonstrējumi moto trasē, ļaujot apmeklētājiem vairāk iepazīt šo sporta veidu - motokrosu, jo festivāls norisinās Pīlādžu mototrases teritorijā. Visu festivāla otro dienu apmeklētājiem būs iespēja pārbaudīt spēkus volejbola un minifutbola turnīrā, kā arī piedalīties dažnedažādās radošajās nodarbībās.

TVNET: Interesanti, pagājušogad abas lielās skatuves, šķiet, bija viena otrai pārāk tuvu...

Armands Teviņš: Jā, šogad tiks strikti ievēroti uzstāšanās laiku sākumi un beigas, lai netraucētu abu lielo skatuvju uzstāšanās un ļautu apmeklētājiem pilnvērtīgi baudīt mūziķu priekšnesumus.

TVNET: Kā tev, rīkojot «Pīlādzi», noder savulaik organizētā «Blieziena» festivāla pieredze?

Armands Teviņš: Rīkojot «Pīlādzi», vairāk noder «Blieziena» laikā iegūtie kontakti un pazīšanās ar mūziķiem. Protams, arī idejas, kuras nesanāca realizēt «Bliezienā», tagad ir iespēja daļēji īstenot šeit, kaut vai teritorijas plānojuma dēļ, kas šķiet plašs un mājīgs.

Foto: Publicitātes foto

TVNET: Kāda ir, tavuprāt, veiksmīga festivāla atslēga? Ne jau vienmēr tā ir mūzika...

Armands Teviņš: Ja skatos kā organizators, tad tie ir komentāri pēc festivāla. Ja apmeklētāju vidū ir pozitīvas atsauksmes, tad šķiet, ka viss ir izdevies, tieši tāpat arī no mūziķu puses. Nekad kā organizators nebūšu ar pasākumu par visiem simts procentiem apmierināts, jo prakse to pierāda, ka nekad viss nenotiek pēc plāna. Vienmēr ir kaut kādi sīkumi, kuru dēļ pašam nav tās sajūtas, ka šoreiz viss ir izdevies kā gribētos. Bet, ja runā no apmeklētāju puses, šoreiz varu teikt savu festivāla atslēgu, apmeklējot citus festivālus, -

galvenais ir laba kompānija, kurā tu esi ieradies atpūsties un baudīt apkārt notiekošo,

pārsvarā mūzika visam ir tikai kā fons.

TVNET: Vai Latvijā vasaras festivāli nav cits citam pārāk līdzīgi, vai tie nav saradušies pārāk daudz? Kā tu prognozē festivālu attīstību turpmāk - tie arvien vairāk sadalīsies pa mūzikas stiliem (džeza, blūza, metālmūzikas u.c.) vai tomēr šāds «dažādu stilu kokteiļu» formāts izdzīvos?

Armands Teviņš: Daudz esmu par šo tēmu domājis - par to, kā bija, un to, kā ir tagad. Laiks vienmēr visu saliek pa plauktiņiem un parāda, kurš pasākums vai projekts ir dzīvotspējīgs, kurš nav. Manuprāt, veiksmīgāks festivāls būs tas, kurā ir pārstāvēta dažādu stilu mūzika. Tad katrs apmeklētājs var atrast sev kaut ko sirdij tuvu, jo, braucot kompānijā, ne vienmēr visiem ir vienādas muzikālas intereses. Pieturoties pie viena konkrēta mūzikas stila, tur ieradīsies tikai tās konkrētās mūzikas cienītāji, kas pierāda to, ka vienkārši tīrs rokmūzikas festivāls nevar pastāvēt, jo tās mūzikas auditorija ir tik liela, cik viņa ir. Tāpēc esmu par to, lai visi stili būtu pārstāvēti vienā pasākumā, piemēram, katram sava skatuve.

TVNET: Pagājušogad un diemžēl arī šogad («Radiohead» traģēdija, - skat. resursus) mūzikas festivālos notiek dažādi fatāli negadījumi ar skatuves konstrukcijām. Profesionāļi par to daudz diskutē. Piemēram, 1980.gadu Roda Stjurta tūres organizators Larss Brogārds (Lars Brogaard) aicinājis ieviest jaunus standartus: viens no viņa ieteikumiem - alumīnija pārsegumus nomainīt ar metāla, jo mūsdienās skaņu tehnika ir kļuvusi smagāka un skatuves šādu slodzi vairs nejaudā turēt. «Pīlādzī» lielā skatuve ir viena no stabilākajām Latvijā. Pastāsti, kāpēc tā ir tik droša!

Armands Teviņš: Jāsāk ar to, ka skatuvi projektējis ir pats festivāla vaininieks Ēriks Pīlādzis, kuram ir arī inženiera izglītība. Kā jau cilvēks ar augstām prasībām pret jebkuru lietu, ko dara, viņš ir centies panākt, lai arī šis projekts būtu kaut kas unikāls. Skatuve ir stacionāra, neskatoties uz milzīgajiem izmēriem, tā spēj izturēt lielas slodzes, jo visas metāla konstrukcijas ir pārdomāti veidotas tā, lai varētu tajās iekārt visu nepieciešamo skaņas un gaismas tehniku bez īpašas konstrukciju noslodzes, tā padarot to drošu un stabilu gan mūziķiem, kuri uz tās uzstājas, gan apmeklētājiem. Skatuvei ir pamatīgi betonēta grīda, tā uzstāšanās laikā nevibrē, sniedzot mūziķiem papildu stabilitāti. Līdz ar to ļauj uzstāties ar lielāku pārliecību, kas dod papildu kvalitāti viņu sniegumam uz skatuves.

TVNET: Kādu laiku prognozē šajā nedēļas nogalē? Vai festivāla apmeklētājiem jāņem līdzi lietusmēteļi?

Armands Teviņš: Pagaidām, tfu, tfu, tfu, visa nedēļas nogale izskatās saulaina un ar ļoti labvēlīgu laiku, kas ir ideāls festivālam. Protams, par lietusmēteļiem nevajag aizmirst, tie taču daudz vietas neaizņem.

****

Festivāls «Pīlādzis 2012» jau šajā nedēļas nogalē

Šogad festivālā uzstāsies: Gacho, «Astro’n’out», Louie Fontaine, «Double Faced Eels», «Satellites LV», Transleiteris, «The Sound Poets», «HMP?», «Oranžās Brīvdienas», «AK69», «Age Of Stones», «Art Of Keeping Secrets», «Gapoljeri», Goran Gora, «All Day Long», «Indygo», «The Next Ones», «Cilvēks Ar Putniņu» u.c.

Par festivāla atmosfēru rūpēsies, pēdējo divu gadu populārākais dīdžejs Latvijā, [Ex] da Bass. Radio SWH DJ Artis Dvarionas, kā arī viens no pieprasītākajiem DJ Turcijā DJ Seresir un daudzi citi.

Šā gada festivāla lielās skatuves apskaņos kompānija KM un apgaismos NA, savukārt par telti rūpēsies kompānija IMI2.

Foto: Publicitātes foto

Par nokļūšanu uz «Pīlādzi»

Šīs vasaras tuvākais festivāls ārpus Rīgas. Tikai 58 km virzienā uz Skaistkalni, 10 km no Vecumniekiem. Apmeklētājiem, kuri uz festivālu plāno doties ar sabiedrisko transportu no Rīgas, galamērķa pieturas ir Vecumnieki vai Stelpes pagrieziens. Braucot līdz Stelpes pagriezienam, kājām būs jāpaiet apmēram 2 km; no Vecumniekiem 29.jūnijā 16:20, 18:30, 20:00 būs speciāli autobusu reisi uz «Pīlādzi», bet apmeklētājiem, kuri plāno turp doties ar automašīnu, festivāla GPS koordinātes:

X=265767.602
Y=531835.290

Kā arī 1.jūlijā būs speciāli autobusu reisi no festivāla uz Vecumniekiem.

Par festivāla «Pīlādzis» norises vietu

Festivāla norises vieta 25 ha platībā ar sakārtotu, sakoptu vidi un infrastruktūru, atbilstoši pasaules un Eiropas līmeņa motokrosu, sporta un kultūras pasākumu organizēšanai līdz 25 000 apmeklētāju skaitam. Teritorijā ir parks, apstādījumi, mežs 9 ha platībā ar pastaigu ceļiem 2,5 km garumā, sakopts dīķis ar peldvietām, slēgts auto stāvlaukums 1000 automašīnām, sporta laukumi (volejbola, futbola), motociklu mazgātava, stacionāri ēdināšanas un tirdzniecības punkti izbraukuma tirdzniecības organizēšanai, stacionāri teritorijas nožogojumi 1200 m garumā, piebraucamie ceļi, divas lielas stacionāras skatuves – Meža un Pļavas, visā teritorijā dzeramā ūdens hidranti, elektrības pieslēgumi, naktī izgaismota teritorija 10 ha platībā un Wi-Fi brīvpiekļuves pieslēgumi.

Biļetes iepriekšpārdošanā Biļešu servisa kasēs visā Latvijā.www.bilesuserviss.lv. Kā arī biļetes būs iespējams iegādāties uz vietas.

www.piladzis.lv

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu