LNT būs jāmaksā autortiesību aizstāvjiem 376,9 tūkstoši latu (50)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Neatkarīgajai televīzijai (LNT) būs jāmaksā autoratlīdzība 376,9 tūkstošu latu apmērā par muzikālo darbu izmantošanu laika periodā no 2001.gada sākuma līdz 2008.gada beigām.

Stājies spēkā tiesas spriedums

Augstākās tiesas preses sekretāre Baiba Kataja pavēstīja, ka ir stājies spēkā apelācijas instances tiesas pērnā gada 14.aprīļa spriedums, ar kuru biedrības «Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība» (AKKA/LAA ) prasība apmierināta daļēji un no LNT piedzīta autoratlīdzība par muzikālo darbu izmantošanu par laika periodu no 2001.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim, kā arī atzīts par noslēgtu pušu starpā noslēgtais licences līgums par tiesībām izmantot autoru muzikālos darbus LNT programmās, nosakot tā darbības termiņu līdz 2012.gada 31.decembrim un paredzot, ka maksājamās atlīdzības apmērs ir 1,6% no LNT ikgadējiem ieņēmumiem par muzikālo darbu izmantošanu 35% apmērā no kopējā raidlaika.

Lai gan AKKA/LAA un LNT par apelācijas instances tiesas spriedumu iesniedza kasācijas sūdzības, Augstākās tiesas Senāts nolēmis atteikt ierosināt kasācijas tiesvedību, jo senatoru kolēģijai neradās šaubas par iepriekšējās instances tiesas sprieduma tiesiskumu un izskatāmajai lietai nav nozīmes judikatūras veidošanā.

Senāta lēmums nav pārsūdzams, un tādējādi apelācijas instances tiesas spriedums šajā lietā stājies spēkā.

Saskaņā ar tiesas pārstāves sniegto informāciju AKKA/LAA ar prasību par autortiesību aizsardzību un naudas kompensācijas piedziņu tiesā vērsās 2006.gadā. Biedrība lūdza piedzīt no LNT zaudējumus un kompensāciju pēc tiesas ieskata, bet ne mazāk kā 1,848 miljonus latu par autortiesību pārkāpumu par laika periodu no 2001.gada 1.janvāra līdz 2008.gada decembrim ieskaitot. AKKA/LAA arī lūdza tiesu noteikt saņemt no LNT 6% gadā no tiesas noteiktās kompensācijas un zaudējumu kopējās summas, valsts nodevas izdevumus un izdevumus par zvērināta advokāta palīdzību.

LNT iesniedza pretprasību

LNT savukārt iesniedza pretprasību. Telekompānija lūdza tiesu atzīt par noslēgtu licences līgumu par muzikālo darbu izmantošanu tā 2005.gada 19.aprīļa redakcijā, nosakot līguma darbības termiņu līdz 2012.gada 31.decembrim un noteikt, ka maksājamās atlīdzības lielums ir 0,7% no LNT ikgadējiem ienākumiem. Tāpat LNT lūdza piedzīt no AKKA/LAA visus tiesāšanās izdevumus.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 5.martā AKKA/LAA prasību, kā arī LNT pretprasību apmierināta daļēji. Tiesa piedzina no LNT par labu AKKA/LAA kompensāciju 455,8 tūkstošu latu apmērā. Tāpat tiesa atzina par noslēgtu pušu starpā noslēgto licences līgumu par muzikālo darbu izmantošanu tā 2005.gada 19.aprīļa redakcijā, nosakot, ka maksājamās atlīdzības lielums ir 1% no LNT ikgadējiem ienākumiem.

Apelācijas instances tiesa savukārt 2011.gada 14.aprīlī AKKA/LAA prasību apmierināja daļēji un piedzina no LNT autoratlīdzību par muzikālo darbu izmantošanu par laika periodu no 2001.gada 1.janvāra līdz 2008.gada 31.decembrim 376,9 tūkstošu latu, tiesāšanās izdevumus un samaksāto valsts nodevu 2,1 tūkstoša latu apmērā un izdevumus advokāta palīdzības samaksai 4,5 tūkstošu latu apmērā. Tāpat tiesa atzina tiesības AKKA/LAA līdz sprieduma izpildei saņemt no LNT 6% gadā no tiesas piedzītās autoratlīdzības summas. Pārējā daļā prasība tika noraidīta.

LNT pretprasību savukārt apelācijas instances tiesa pērn apmierināja daļēji un atzina par noslēgtu pušu starpā noslēgto licences līgumu par tiesībām izmantot autoru muzikālos darbus LNT programmās 2005.gada 19.aprīļa redakcijā, nosakot tā darbības termiņu līdz 2012.gada 31.decembrim un nosakot, ka maksājamās atlīdzības apmērs ir 1,6% no LNT ikgadējiem ieņēmumiem par muzikālo darbu izmantošanu 35% apmērā no kopējā raidlaika.

Autoru biedrību AKKA/LAA veido četras struktūrvienības – AKKA/LAA kā pamata struktūrvienība, Baltijas un Ziemeļvalstu kopdarbībā tapusī mehāniskās reproducēšanas atlīdzības nodaļa AKKA/LAA-NCB, kā arī nesēja atlīdzības administrēšanas nodaļa un publiskā patapinājuma atlīdzības administrēšanas nodaļa.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu