Rīgā lielais Līgo svētku pasākums uzņem apgriezienus (71)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien visā Latvijā ielīgo Jāņus! Jāņi ir seni vasaras saulgriežu svētki, ko latvieši svētī visu nakti, pavadot to ar jautrām dziesmām un dejām. Rīgā plānotais Līgo svētku pasākums jau sācies. Visas plānotās skatuves jau ir uzbūvētas, un, spītējot laikapstākļiem, ļaudis tiek gaidīti uz daudzveidīgu izklaides programmu.

Pievienota jaunākā informācija

TVNET dienas pirmajā pusē sazinājās ar vienu no pasākuma organizatorēm Sandiju Martinsoni, viņa atklāja, ka Rīga jau tad bija gatava līgošanai. Krastmalā nogādātas meijas, tirgotāji jau iekārtuši savas darba vietas, arī trīs lielie ugunskuri ir uzslieti.

Cilvēki jau pusdienlaikā sāka staigāt un svinēt, apskatot izrotāto pilsētu. Tūristi fotografējot skatuves un bildējas pie meijām Krastmalā, tā sacīja Martinsone.

Tiek rēķināts, ka Rīgā Līgo nakts sarīkojumus apmeklēs kopumā ap 40 000 cilvēku. Svētku organizatori aicina nesēdēt mājās, bet nākt uz svētkiem, jo ir padomāts par dažādām gaumēm ļoti daudzās Rīgas vietās.

LĪGO PASĀKUMI RĪGĀ

«Līgosim krastmalā!»

23. jūnijā no plkst. 17 līdz 4:30 11. novembra krastmalā norisināsies pasākums «Līgosim krastmalā!». Tā norise būs sadalīta vairākās sētās.

Pušķošanās sētā no plkst. 17 līdz 20 notiks vainagu vīšana, rotaļas, danči un sadziedāšanās kopā ar folkloras kopu «Ceiruļeits».

Nakts sētā no plkst. 17 līdz 20 spēlēs etno DJ Kaspars Zaviļeiskis, kurš ik pa laikam kāps uz skatuves arī visas nakts garumā. Plkst. 20 sāksies ielīgošana kopā ar folkloras kopām, bet no plkst. 21 līdz pat pusnaktij būs skatāms Raimonda Paula lieluzvedums «Līgo, Rīga!» kopā ar ceremoniju orķestri «Miers un Bērziņš», jauniešu kori «Kamēr...» un diriģentu Māri Sirmo, tautas deju ansambli «Rotaļa», dziedātājiem un aktieriem Viktoru Lapčenoku, Žoržu Siksnu, Agnesi Rakovsku, Kažu, Valteru Frīdenbergu, Mariju Bērziņu, Andri Bērziņu, Jāni Paukštello un Hariju Spanovski, kā arī TV šova «OKartes skatuve» dalībniekiem un vēl citiem. Plkst. 22.40 notiks ugunskuru iedegšana. Pusnaktī uz skatuves kāps grupa «Labvēlīgais tips», plkst. 2 grupa «Sīpoli», bet plkst. 3 latviešu mūzikas zelta dziesmas dziedās Normunds Rutulis, Marija Bērziņa, Kristaps Rūķītis un «Roots Band». Plkst. 4.30 notiks svinīgā saules sagaidīšana.

Vakara sētā plkst. 23 uzstāsies grupa «Turaidas roze», pusnaktī uz skatuves kāps Latvijas Nacionālā teātra aktieru grupa «Greizais ratiņš», plkst. 1 uzstāsies Latvijas Nacionālā teātra aktieru ansamblis «Drama», bet plkst. 2 kantrī grupa «Sestā jūdze».

Rīta sētā plkst. 23 uzstāsies grupa «Musiqq», plkst. 00.10 grupa «PeR», plkst. 1 spēlēs DJ Roberts Lejasmeijers, plkst. 2 uzstāsies Liene Candy, bet plkst. 3 uz skatuves atgriezīsies DJ Roberts Lejasmeijers.

Ieeja pasākumā un arī sabiedriskais transports visā pilsētā bez maksas.

Līgo Dzegužkalnā

23. jūnijā no plkst. 20 līdz 5 Līgo pasākums notiks arī Dzegužkalnā Rīgā. Plkst. 20 sāksies svētku ieskandināšana un darbosies vainagu darbnīca kopā ar Iecavas jauniešu folkloras kopu «Tarkšķi», plkst. 21 būs skatāms Liepājas aktrišu folkloras kopas «Atštaukas» Jāņu uzvedums, plkst. 22.22 notiks ugunskura iedegšanas rituāls, plkst. 22.30 sāksies danči kopā ar viesiem no Viļņas un Tartu danču klubiem, plkst. 23 būs izbaudāma nākotnes zīlēšana un citas Jāņu tradīcijas, plkst. 23.20 sāksies rotaļas un danči kopā ar Rīgas Danču klubu, pusnaktī notiks Jāņu godināšana, plkst. 1 sāksies lustes kopā ar Rēzekenes tautas mūzikas kapelu «Dziga», bet plkst. 3 sāksies saullēkta gaidīšana kopā ar Rīgas kapelu «Hāgenskalna muzikanti».

Ieeja bez maksas.

LĪGO PASĀKUMI CITVIET LATVIJĀ

«Jāņi Cinevillā»

23. jūnijā jau no plkst. 14 kino pilsētiņā «Cinevillā» Tukuma novadā arī notiks Līgo svētku atzīmēšana jeb lielfestivāls «SMScredit.lv Jāņi Cinevillā». Visas dienas un nakts garumā ikviens aicināts līgot, gan ievērojot sentēvu tradīcijas un latviešu misticisma rituālus, gan arī moderni un ar 21. gadsimta noskaņām. Koncertā uz skatuves kāps tautā iemīļoti mūziķi, būs iespēja ievīt savas Jāņu zāles lielajā vainagā, bet saulei rietot tiks iededzināts šīgada lielākais Jāņuguns pasaulē – ugunskrāvums četrstāvu mājas augstumā. Lielākās Jāņuguns iedegšanai par godu izskanēs uzvedums «Karsta bija Jāņu nakte», kurā senās līgo mistērijas izspēlēs Valdis Muktupāvels, grupa «DaGamba», Uģis Prauliņš, ansamblis «Teria» un citi mūziķi. Visu dienu un nakti līgotājus gaidīs arī atraktīvs Bērnu laukums, kurā darbosies arī auklīšu dienests. Tāpat būs pieejams «Rimi» mājas grila laukums, kur iepirkties vai cept līdzņemtos gardumus, moderno Jāņu klubs, pirts un citas atrakcijas un aktivitāšu vietas. Visiem būs nodrošinātas bezmaksas telts vietas.

Biļetes «Statoil» DUS vai «Biļešu servisa» kasēs un bilesuserviss.lv.

Līgo Rēzeknē

23. jūnijā plkst. 19 Līgo svētku svinēšana sāksies arī Rēzeknes kultūras un atpūtas parkā, kur plkst. 20 notiks svētku lielkoncerts ar vairāk kā 100 dalībnieku piedalīšanos. Koncerta pirmajā daļā tautā zināmi mākslinieki izpildīs savas mīļākās dziesmas un populārākos hitus, savukārt otrajā daļā gaidāma sadziedāšanās ar Rēzeknes novada apvienoto kori, solistiem un publiku diriģenta Inta Teterovska virsvadībā. Līgo svētkos Rēzeknē uzstāsies Jolanda Suvorova, Inga un Normunds, Olga Dreģe, Dzintars Čīča, Kaspars Antess, «Latgales dāmu pops», Jenny May, «Borowa MC», Roberts Pētersons, Mirdza Martinsone, māsas Legzdiņas, «Laimas muzykanti», «Dziga», «Patrioti.lg» un citi mākslinieki. Uzstāsies arī dziedošās latgaļu saimes – Eriņi, Igauņi, Puncuļi un Uškāni. Plkst. 23 sāksies arī Jāņu nakts zaļumballe. Svētku vadītāja lomā iejutīsies Valters Krauze.

Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs un bilesuparadize.lv.

Līgo Daugavpilī

23. jūnijā no plkst. 19 Stropu estrādē Daugavpilī arīdzan sāksies Līgo nakts svinēšanas pasākums. Tajā darbosies svētku tirdziņš, kurā varēs iegādāties sieru, alu un citas uzkodas. Plkst. 20 varēs vērot tautas mūzikas un deju koncertu «Līgo visi!», kurā piedalīsies Latviešu kultūras centra radošie kolektīvi - tautas mūzikas ansamblis «Rakari», jauniešu deju kolektīvs «Laismeņa», bērnu deju kolektīvs «Pienupīte», senioru deju kolektīvs «Atbalss», profesionālā pūšamo instrumentu orķestra «Daugava» mūziķu grupa un vokālā studija «Pērlītes». Plkst. 21 latviešu komponistu populārās estrādes dziesmas dziedās Samanta Tīna, Dāvids Kalandija, grupa «MoNo» un deju mūziku izpildīs pūtēju orķestris «Daugava». Plkst. 23 tiks iedegts Jāņu ugunskurs un balle turpināsies līdz pat plkst. 4.

Ieeja bez maksas.

«Lielās Līgo lustes Alūksnē»

23. jūnijā plkst. 19 Līgo svinības sāksies arī Pilssalas estrādē Alūksnē. Tās sauksies «Lielās Līgo lustes Alūksnē», un tajās piedalīsies grupas «Roja» (plkst. 19) un «Musiqq» (19.30), Valmieras dziedošie aktieri «Žerāri» (20.30), Santa Zapacka un Harijas Ozols (21), Liene Candy (22) un «Otra puse» (23). Pusnaktī sāksies Līgo zaļumballe, kurā spēlēs «Roja» un ATomiņš.

Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs un bilesuparadize.lv.

«Saldū svin Jāņus!»

23. jūnijā plkst. 19 Līgo atzīmēšana sāksies arī Kalnsētas parkā Saldū. Plkst. 19 notiks pirmizrāde brīvdabas muzikālajai komēdijai «Naudas koks», kas veidota pēc Vizmas Belševicas stāsta «Tās dullās Paulīnes dēļ» motīviem ar kapelas «Bumerangs» piedalīšanos. Lomās pazīstami aktieri: Jānis Jarāns, Dainis Porgants, Gunārs Placēns, Jūlija Ļaha un citi. Režisors Ivars Lūsis. Plkst. 21 sāksies Lielā tautas sadziedāšanās virsdiriģenta Ivara Cinkusa vadībā ar Saldus novada koru līdzdalību. Skanēs iemīļotākās latviešu dziesmas, kas īpaši piemērotas Līgo svētku noskaņai, tai skaitā Saldus autoru dziesmas, kā arī «Čikāgas piecīšu» skaistākās dziesmas Lorijas Vudas izpildījumā. Plkst. 22 koncertprogrammu «Raimonda Paula dueti» izpildīs Veronika Plotņikova un Marts Kristiāns Kalniņš grupas «Autobuss debesīs» mūziķu pavadībā. Koncertprogrammas pamatā ir agrīno 70. gadu Raimonda Paula dziesmas un dueti, kurus savulaik izpildīja Nora Bumbiere un Viktors Lapčenoks. Savukārt plkst. 23 sāksies Līgo nakts balle, kurā spēlēs grupa «Autobuss debesīs», kapela «Bumerangs» un par jautrām dejām gādās DJ Japānis. Balle paredzēta līdz plkst. 4.

Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs un bilesuparadize.lv. Visām Līgām un Jāņiem, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, ieeja gan bez maksas!

«Latvija Līgo Bauskā»

23. jūnijā plkst. 20 Līgo svinēšana sāksies arī Bauskas pilsdrupu estrādē, kur Latvijas Radio 2 piedāvātajā koncertā uzstāsies Ingus Pētersons, Suitu sievas, Liene Šomase, «Dziga», Jānis un Atis Auzāni, «Grodi», Olga Rajecka, Nikolajs Puzikovs, «Ilža», Dainis Skutelis, «Kokle», Annmary, Andris Baltacis, Evija Sloka, Nils Īle, Raimonds Tiguls, «Riči» un čigānu ansamblis «Dzheski Gloss». Koncertā piedalīsies arī mūziķu grupa Kristapa Krievkalna un Kritsīnes Kārklas-Puriņas vadībā, Bauskas novada apvienotais koris un pašdarbnieku kolektīvi. Izskanēs jau pazīstamas un populāras dažādu žanru dziesmas, kas, pateicoties apvienotajiem mūziķu sastāviem, iegūs jaunu skanējumu. Pēc koncerta lustīgā Līgo nakts ballē līdz rīta gaismai uz dejām aicinās «Baltie lāči», Ingus Pētersons, «Musiqq» un Latvijas Radio 2 DJ Aivis.

Biļetes «Biļešu paradīzes» kasēs un bilesuparadize.lv. Visiem Jāņiem un Līgām ieeja pasākumā bez maksas.

«Alternatīvie Jāņi»

23. un 24. jūnijā Olaines novada Uzvaras līdumā norisināsies līgošanas alternatīvais festivāls «Alternatīvie Jāņi», ko rīko Vecrīgas kafejnīcas «Ļeņingrad» un «Bubamara». Līgo naktī par mūziku gādās blues-punk monstri «Adamsu famīlija» un svelmainā folkroka grupa «2tie». Akustisku priekšnesumu sniegs dziedātāja Aleksandra un ģitārists Igors no eklektiskā roka apvienības «Baltic Beach Band». Roku uz vakara pulsa turēs somu DJ Disco-Jew. Asiņainā dīdžeju betlā uz dzīvību un nāvi sitīsies Māris Balodis un Imants Koķis. Ar mūzikas konservu nažiem žonglēs abu krogu rezidentdīdžejs Ma.Be. Būs arī DJ Herbe, DJ Sergejs, DJ Lapsa un jau par leģendu kļuvušais DJ Mārtiņš Zviedris, kurš ne tikai spēlē lielisku mūziku, bet to visu papildina arī ar savām vokālajām izdarībām. Gaidāms arī pliko skrējiens pa īpaši šim nolūkam darinātām laipām, mūziķu un muzicēt gribošo džemsesija, čigānu pirts, alkofutbols, plunčāšanās netālajā karjerā, kā arī citas ne mazāk jautras un visādā citādā ziņā patīkamas norises.

Ieeja bez maksas. Sīkāka informācija pa e-pastu box@leningrad.lv.

PAR VĒL CITĀM IZKLAIDES IESPĒJĀM VARI UZZINĀT TVNET PASĀKUMU AFIŠĀ UN NOTIKUMU SADAĻĀ. TĀPAT ESI AICINĀTS KOMENTĀROS IETEIKT VĒL KĀDU PASĀKUMU ŠAJĀ NEDĒĻAS NOGALĒ!

Jāņu pamatā ir zemkopju tautu zemes auglības kults. Šo svētku sākumi aizsniedzas nepārskatāmi tālā pagātnē, zemkopju tautu saules kultos. Vēl 16. - 17. gadsimtā naktī uz 24. jūniju Jāņu ugunskuri deguši visā Eiropā, sākot no Britu salām līdz pat Urāliem. Itālijā tos saukuši par San-Džovanni ugunīm, Francijā par Sen-Žana ugunskuriem. Tie kurināti arī par godu Janam, Džonam, Huanam, Hansam, Johannusam, Ivanam Kupalam. Un, protams, Jānim. Visur šīs ugunis aizdegtas augstākajos pakalnos, bet lielos ciemos un pilsētās - centrālajā laukumā.

Savā dziļākā būtībā Jāņi ir saules uzvaras svētki, jo vasaras saulgriežos saule ir sasniegusi savu augstāko stāvokli debesu kalnā un spīd visilgāk dienā.

TVNET novēl priecīgu līgošanu!

Komentāri (71)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu