Valsts pārdevusi īpašumu, kuru plānoja atdot ebrejiem (17)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Privatizācijas aģentūra (PA) pašā vasaras sākumā atkārtotā izsolē ir pārdevusi valstij piederošo īpašumu Rīgā, Pērnavas ielā 70, kas savulaik tika iekļauts to 14 īpašumu sarakstā, ko Latvijas valdība Aigara Kalvīša vadībā bija ierosinājusi bez atlīdzības atdot ebreju kopienai, raksta laikraksts «Neatkarīgā».

PA sabiedrisko attiecību vadītājs Guntis Kārkliņš informējis, ka atbilstoši privatizācijas noteikumiem īpašums Pērnavas ielā 70 tika pārdots SIA «Narvas Investment» kā vienīgajam pretendentam. «Visu veicam likuma ietvaros,» uzsvēra PA pārstāvis. PA nav saņemtas nekādas norādes, ka būtu vajadzīgi kādi apgrūtinājumi turpmākajām darbībām ar ebreju īpašumu sarakstā iekļautajiem objektiem.

Pēc pašreizējiem Latvijas likumiem kompensācijas par holokausta laikā atsavinātajiem ebreju īpašumiem pašreizējai kopienai nepienākas. Lai šo kārtību mainītu, nepieciešami grozījumi attiecīgajos likumos vai jauns likums. Taču vismaz līdz šim Latvijas attieksme pret ASV un tās ebreju kopienas lobiju centieniem atgūt kādreizējos īpašumus mūsu valstī nav bijusi pretimnākoša likumdošanas jomā.

Pēc pašreizējās informācijas, 36 īpašumi ebreju kopienai ir atdoti, tie ir arī tikuši remontēti par valsts un Rīgas domes naudu. Kopš Aigara Kalvīša valdības laikā 2006.gadā likumprojekts «Par atbalstu Latvijas ebreju kopienai» nav nonācis līdz izskatīšanai Saeimas komisijās un Latvijā šis jautājums vairs nav risināts. Tagad nacionālā apvienība ir vārdos pateikusi, ka restitūcijas jautājums jāvirza kā Ministru kabineta tiesību akts.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu