Dombrovskis: Grieķija ir uz pareizā ceļa (69)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ir pozitīvi, ka vairākumu Grieķijas parlamenta vēlēšanās guvuši politiskie spēki, kas atbalsta starptautiskā aizdevuma programmas turpināšanu šajā valstī, uzskata premjers Valdis Dombrovkis (V).

Tomēr premjers uzsvēra, ka faktiskie rezultāti būs redzami tuvāko dienu laikā, kad tiks veidotā jaunā valdība. Ja šiem politiskajiem spēkiem izdosies izveidot valdību tuvākajās dienās, tad ar diezgan lielu pārliecību var teikt, ka aizdevuma programma tiks turpināta, norādīja premjers, piebilstot, ka Grieķijai tad būs jāpilda prasības, kas noteiktas šajā programmā.

Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) sacīja, ka vēlēšanu rezultāti Grieķijā ir cerīgs signāls, ka starptautiskā aizdevuma programma šajā valstī turpināsies un tiks izveidota tāda valdība, kas spēs nodrošināt Grieķijas palikšanu eirozonā. Tomēr būtiski ir sagaidīt, kad tiks izveidota jaunā Grieķijas valdība, lai komentētu šos notikumus.

Grieķijā uzvar partija, kas atbalsta taupības pasākumus

Grieķijā svētdien notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās sīvā cīņā uzvarējušas partijas, kas atbalsta skarbos taupības pasākumus, kas apmaiņā pret aizdevumiem apsolīti starptautiskajiem kreditoriem.

Pirmajā vietā ar 29,7% balsu izvirzījusies konservatīvā partija «Jaunā demokrātija» (ND), liecina rezultāti pēc vairāk nekā 99% balsu saskaitīšanas. Kreiso radikāļu koalīcija (SYRIZA), kas iestājusies pret saistībām, kas noteiktas starptautiskā aizdevuma līgumos, ierindojusies otrajā vietā, iegūstot 26,9% balsu. Savukārt centriski kreisā partija PASOK ieguvusi 12,3% balsu.

Atbilstoši vēlēšanu rezultātiem, ND jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 129 vietas, jo vēlēšanu likums noteic, ka partija, kas ieguvusi pirmo vietu, saņem 50 papildu deputātu vietas. SYRIZA ieguvusi 71 deputāta vietu, bet PASOK - 33 vietas.

Uzreiz pēc sākotnējo rezultātu izziņošanas ND līderis Antonis Samars paziņoja, ka Grieķijas tauta ir paudusi savu vēlmi palikt eirozonā.

«Mēs lūgsim politiskos spēkus, kas dala kopīgu mērķi paturēt valstī eiro (..), pievienoties nacionālās vienotības valdībai. Valsts nedrīkst zaudēt ne minūti,» uzsvēra Samars.

ND līderis solīja godāt Grieķijas saistības, bet norādīja, ka vēlas atvieglot tautā nepopulārās Eiropas Savienības un Starptautiskā Valūtas fonda glābšanas programmas nosacījumus.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu