Timošenko ar Janukoviču grasās tiesāties ārvalstīs (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ukrainas ekspremjere Jūlija Timošenko grasās sūdzēt vairāku valstu tiesās Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču saistībā ar viņa sniegtu interviju aģentūrai «Bloomberg», kurā viņš izteicies par Timošenko iespējamu līdzdalību parlamenta deputāta Jevgeņija Ščerbaņa slepkavībā, kas izdarīta 1996.gadā, pirmdien paziņoja Timošenko advokāts Sergejs Vlasenko.

«Jūlija Vladimirovna [Timošenko] .. ir pateicīga Viktoram Janukovičam par to, ka viņš godīgi un atklāti atzinies visai pasaulei, ka ir politisku represiju pasūtītājs pret Jūliju Timošenko, atzīstot viņu par vainīgu bez tiesas un dažreiz - arī bez izmeklēšanas. Viņš to lepni izkliedzis visai pasaulei,» advokāts sacīja žurnālistiem pie Harkovas slimnīcas, kurā ārstējas Timošenko.

Tā kā «Bloomberg» ir globāla ziņu aģentūra, šī Janukoviča intervija dod Timošenko iespēju vērsties ar prasību par savas labās slavas aizstāvēšanu citu valstu tiesās.

«Jūlija Vladimirovna lūdza pateikt, ka viņa no šodienas veido juristu komandu, kuri pārstāvētu viņas intereses dažādās valstīs ar mērķi saukt pie atbildības tādus cilvēkus kā Janukovičs, kuri spēj tikai kulstīt mēli. Šo tiesas procesu laikā tiks izskatītas visas absurdās un melīgās apsūdzības, kas izteiktas Janukoviča intervijā, un tas kļūs par viņa negodu un dos iespēju Jūlijai Vladimirovnai normālās demokrātiskās tiesu procedūrās reabilitēt savu godīgo vārdu,» sacīja Vlasenko.

Runā par daudziem noziegumiem ar Timošenko līdzdalību

Janukovičs intervijā «Bloomberg» pieļāva iespējamu Timošenko līdzdalību Ščerbaņa slepkavībā. «Viss, kas attiecas uz Timošenko, ir vēsture, kas ilgst ne vienu vien gadu desmitu. Noziegumi, kurus izdarīja dažādu krimināllietu dalībnieki, ir izdarīti ar Timošenko līdzdalību. Visai pasaulei tas nav noslēpums. Tai skaitā Ščerbaņa slepkavība,» sacīja prezidents.

Janukovičs vēlāk paziņoja, ka Timošenko līdzdalības Ščerbaņa slepkavībā noskaidrošana ir tikai tiesas prerogatīva. «Ja tiesa pierādīs, ka Timošenko bijusi līdzdalībniece Ščerbaņa slepkavībā, par ko tagad daudz raksta prese, lietai var rasties pavisam cits pavērsiens. Tomēr, es atkārtoju, tā ir tiesas, nevis kāda cita prerogatīva,» uzsvēra Janukovičs.

Vlasenko arī sacīja, ka Ukrainas Ģenerālprokuratūra izmeklēšanas darbībās Ščerbaņa slepkavības lietā nevar noteikt tiesu medicīnas ekspertīzi Timošenko viņas iespējamas līdzdalības noskaidrošanai, jo viņa ir lieciniece šajā lietā.

Ukrainas ģenerālprokurora pirmais vietnieks Renats Kuzmins intervijā laikrakstam «Kommersant-Ukraina» ir paziņojis, ka Timošenko ilgstošas slimības gadījumā Ģenerālprokuratūra var noteikt viņai tiesu medicīnas ekspertīzi, lai noskaidrotu, vai viņa var piedalīties izmeklēšanas darbībās Ščerbaņa slepkavības lietā.

Apsūdzības kavējot Timošenko slimība

«Mums ir pietiekami daudz liecību, kas apstiprina Timošenko līdzdalību šajā slepkavībā, un mēs grasāmies izvirzīt viņai apsūdzības. Šķērslis, kas traucē izvirzīt šīs apsūdzības, ir viņas ilgstošā slimība,» sacīja Kuzmins. Viņš piebilda, ka ekspertīze tiks noteikta pēc Timošenko ārstēšanās pabeigšanas.

Ukrainas Liberālās partijas izpildkomitejas loceklis un parlamenta apakšpalātas Augstākās padomes deputāts Ščerbaņs 1996.gada 3.novembrī tika nošauts Doņeckas lidostā pēc ierašanās no Maskavas. Slepkavas aizbrauca no notikuma vietas ar automobili. Ščerbaņs, viņa sieva un mehāniķis nomira no šautām brūcēm. Lidmašīnas bortinženieris nomira slimnīcā no šautas brūces kaklā. Tiesībsargājošās iestādes noraidīja slepkavības politisku versiju un kā galveno izstrādāja kriminālu versiju.

2003.gada aprīlī Luganskas apgabala Apelācijas tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu deputāta slepkavam Vadimam Bolotskiham.

Nošautā deputāta dēls, Doņeckas apgabala padomes deputāts Ruslans Ščerbaņs šogad 4.aprīlī preses konferencē paziņoja, ka ir iesniedzis Ģenerālprokuratūrai dokumentus par ekspremjeru Timošenko un Pāvela Lazarenko iespējamu līdzdalību viņa tēva slepkavībā. Timošenko un Lazarenko savu līdzdalību kategoriski noliedz.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu