Gajs Pīrss saķeras ar bīstamiem noziedzniekiem (6)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Divus mēnešus pēc pasaules pirmizrādes arī uz Latvijas kino ekrāniem nonākusi ir Džeimsa Mātera (James Mather), Stīvena Sentledžera (Stephen St. Leger) veidotais trilleris «MS1: cietuma gals» («Lockout»). Galvenā varoņa lomu atveido Zelta globusam nominētais aktieris Gajs Pīrss (Guy Pearce).

Filma, kas jāskatās no vecajām VHS kasetēm.

Apraksts. Tuva nākotne. Bijušais CIP aģents Snovs nepatiesi apsūdzēts par sava kolēģa nogalināšanu. Vienīgā iespēja atbrīvoties iekrīt rokās pavisam negaidīti. Stingrā režīma cietumā, kas izveidots ārpus Zemes atmosfēras robežām, lai izolētu ieslodzītos, izceļas dumpis. Ieslodzītie nolaupa prezidenta meitu Emīliju, kas cietumā pilda miera misiju. Snovam ir jāizglābj meitene, bet, lai to izdarītu, viņam ir jāsaduras ar 500 bīstamākajiem visuma noziedzniekiem.

Pārdomas.

Superļaundari, kuriem uz pasaules nav nekā svēta. Supervaronis, kuram žoklis spēj uzņemt jebkādus sitienus bez izmaiņām sejas vaibstos, un superseksīga prezidenta meita, kas nokļuvusi ļaundaru gūstā.

Tas viss ož pēc saldo deviņdesmito gadu bojevikiem. Un tieši šāda arī ir filma «MS1: cietuma gals». Ja tu meklē filmās loģiku, emocijas vai ko gudru, šī noteikti nav priekš tevis.

Filmas veidotāji ar «MS1: cietuma galu» cenšas apvienot deviņdesmito gadu stila mordaboju ar mūsdienīgu zinātniskā žanra stilu, kas viennozīmīgi nav izdevies. Viss, kas mums tiek piedāvāts no zinātniskās fantastikas, ir daži kadri skafandrā un pāris raķešu palaišanas. Principā «MS1: cietuma gals» ir tāds vairāku filmu apvienojums, cerot, ka Gajs Pīrss gūs panākumus. Savā ziņā klišeju kopsavilkums.

«MS1: cietuma gals» notikumi norisinās tālajā 2079. gadā, un tie sākas sākas ar Gaja Pīrsa atveidotā varoņa CIP aģenta Snova dauzīšanu kādā no CIP nopratināšanas telpām, protams, ka aģents Snovs par sevis sišanu tikai pasmejas un lūdz aizpīpēt. Tikmēr prezidenta meita, kuru atveido skaistule Megija Greisa (Maggie Grace), ir devusies uz pasaules drošāko cietumu, kurš, protams, atrodas kosmosā. Ieslodzītie tur tiek turēti savādā miegā, kas it kā bojā veselību. Protams, prezidenta meitas apsargi neievēro elementārākos drošības nosacījumus un dažu minūšu laikā visi ļaundari ir pamodušies un ieņēmuši cietumu. Aģentam Snovam tiek dots uzdevums glābt prezidenta meitu par jebkuru cenu.

Nu, vai nav oriģināli? Patiesībā visā neprātīgajā filmas nekārtībā un redzamajās muļķībās ir savas labās puses. Proti, Gaja Pīrsa atveidotais aģents Snovs ir smieklīgs un tiešām spilgts supervaronis. Kurš dodas neiespējamajā misijā ar dziesmu uz lūpām, un briesmu momenti tiek atrisināti jokojot un uzjautrinoties par notikumiem. Tas kontrastē ar ļaundariem, piemēram spilgto Haidelu, kuru atveido britu aktieris Džosefs Džilgans (Joseph Gilgun). Redzot viņa trakumu un ļaunumu, skudriņas skrien pār kauliem. Kopumā šis kontrasts starp galvenajiem varoņiem rada patīkamu izklaidi.

Aktieris Džosefs Džilgans (Joseph Gilgun) filmā «MS1: cietuma gals»
Aktieris Džosefs Džilgans (Joseph Gilgun) filmā «MS1: cietuma gals» Foto: Ekrānuzņēmums no YouTube video

Lai arī filmā viss notiekošais izskatās pēc pilnīgām muļķībām, kaut kas no tā iedarbojas. Iespējams, spriedze, kas no filmas sākuma līdz galam skatītāju spēj izklaidēt, un joki, kuru netrūkst. Protams, šī nav filma, uz kuru iet ar draudzeni un baudīt romantisku vakaru, bet ja ar draugiem gribas pasmieties pie mordaboja pusotras stundas garumā, tad «MS1: cietuma gals» ir īstā filma, kuru apmeklēt. Diemžēl šī ir ieliekama «noskatījos - aizmirsu» filmu plauktā.

Vērtējums: 6/10

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu