Lauku toršu sacensības LNT

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Jau otro gadu pēc kārtas pavārs, optimists un kaislīgs Latvijas lauku patriots Mārtiņš Sirmais aicināja meistarus no visām mūsu zemes malām piedalīties sacensībā par labākās lauku tortes radīšanu. Svētdien, 10.jūnijā, atpūtas parkā «Rāmkalni» par uzvaru konkursā «Latvijas lauku torte 2012» cīnījās 19 lielas, gardas, skaistas un kruzuļainas tortes no brīvi augušu vistu olām un īsta lauku krējuma un sviesta.

Tās aplūkot un nogaršot bija ieradušies simtiem cilvēku no visas Latvijas, tā apliecinot, ka īsta lauku torte ir nezūdoša vērtība un svarīga mūsu tautas tradīcija, kas jāturpina no paaudzes paaudzē.

Šis ir pirmais kopējais solis lokālā satura pastiprināšanā šajā vasarā, kopš LNT ir pievienojies MTG grupai. Ar to viss tikai sāksies - tiks turpināts investēt LNT un strādāts pie tā, lai jau pavisam drīz skatītājus varētu iepriecināt ar jauniem, interesantiem un kvalitatīviem raidījumiem. Jo skatītājus vienmēr interesējuši pašmāju notikumi un aktualitātes.

Saldos meistardarbus divās kārtās vērtēja profesionāla žūrija, kura ņēma vērā gan tortes noformējumu, gan garšu. Kompetento žūriju veidoja konkursa patrons Mārtiņš Sirmais, Liene Tomsone jeb Lapsa - konditorejas «Kūkotava» līdzīpašniece un raidījuma «Lapsa virtuvē» vadītāja, pieredzējušais šefpavārs Ēriks Dreibants, kā arī Signe Šēnfelde - kulinārijas un vīna pētniece un žurnāliste.

«Latvijā cep vienkārši fantastiskas tortes! Šogad tas atkal pierādījās. Un to, ka cilvēku atsaucība būs tik ļoti liela, mēs nemaz negaidījām,» stāsta Latvijas lauku fanāts Mārtiņš Sirmais. «Pasākums izdevās grandiozs. Ļoti gribu visiem cilvēkiem pateikt lielu paldies – gan tiem, kas piedalījās, gan tiem, kas bija atbraukuši kūkas apskatīt un nogaršot. Man ir pilnīgi skaidrs, ka šim notikumam ir jākļūst par tradīciju.»

Arī konkursa mūza Liene Tomsone ļoti priecājas par lielo cilvēku interesi un sirsnīgo gaisotni, kas valdīja Rāmkalnos. «Patika priecīgie dalībnieki, patika, ka visiem līdzi bija ģimenes, kuras brīžiem satraucās pat vairāk nekā paši dalībnieki. Varēja just, ka iesaistīti ir visi. Varēja redzēt, ka tortēs ir ieguldīts milzīgs darbs. Esmu lepna par šo cilvēku augsto meistarību.»

Skarbākais žūrijas loceklis Ēriks Dreibands, atskatoties uz konkursu un dalībnieku vērtēšanu, uzsver to, cik svarīga ir lauku tortes tradīciju pārmantojamība. «Mēs esam aizmirsuši to, kā garšo īsts sviests un kādā krāsā ir lauku olas, bet šīs lauku garšas un smaržas, tieši tās veido lauku tortes atpazīstamību. Tā ir tā unikālā lauku tortes būtība, kas jāsaglabā.» Šefpavārs atklāj: «Šajā konkursā mēs vērtējām ne tikai garšu, tāpēc konkurence bija ļoti liela un, ja lemtu es viens pats, tad, iespējams, uzvarētu pavisam cita torte.»

Ārpus kārtas lielajos kūku svētkos klātienē varēja nobaudīt vēl kādu īpašu torti – Ilzes Miezītes cepto piena torti no Jelgavas. Tās recepte ģimenē ir jau no 1937.gada. Ilze to mantojusi no savas krustmātes, un tālāk recepte tiks nodota mantojumā mazmeitai Simonai. Īpašās piena tortes garšas pamata buķeti veido piens, vanilīns un veselas 15 smalkas mīklas kārtiņas. Ilze stāsta: «Lai gan konkursā nepiedalījos, jūtos laimīga būt par daļu no šiem kūku svētkiem, kur valdīja mājīguma, latviskuma gars un draudzība. Tas bija ļoti iedvesmojoši.» Vēl Ilzei Miezītei esot liels prieks par to, ka starp daudzajām dāmām konkursā piedalījies arī jauns puisis, un viņa arī citiem puišiem novēl būt uzņēmīgiem un piedalīties konkursā nākamgad.

Bet jautājums - kura torte tika atzīta par izcilāko, joprojām ir aktuāls. Kurai bija visskaistākās sviesta rozes? Ko pēc nogaršošanas teica klātesošie skatītāji? Krāšņākais vasaras garšu piedzīvojums «Latvijas lauku torte 2012» kopā ar raidījumu «Lapsa virtuvē» jau šosvētdien plkst. 10.00 LNT kanālā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu