Bargo noteikumu dēļ izlaidumos aizliedz atskaņot mūziku (374)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Autortiesību aizsardzības organizāciju bargo soda naudu sabiedētas, skolas aizliedz absolventiem izlaidumā dziedāt un atskaņot mūziku. Izlaiduma viesi atzīst, ka sen nav bijuši tik klusos pasākumos, kur gandrīz vienīgais skaņdarbs ir valsts himna, - raksta «Neatkarīgā».

Aizliedz atskaņot apsveikumu skolai

Rīgas Centra humanitārās ģimnāzijas izlaidumā skanējušas tikai valsts un skolas himnas, ar klavierēm atskaņots pašsacerēts skaņdarbs un 8.klases skolēni klusu nodziedājuši vienu «Prāta vētras» dziesmu.

Absolventi bija gatavojuši muzikāli noformētu sveicienu savai skolai, taču tās vadība aizliegusi to izpildīt izlaiduma dienā.

Pamatojums bijis īss: «Jūs no skolas aizejat, bet mēs paliekam. Ja autortiesību aizstāvji uzliks soda naudu - tā būs jāmaksā skolai.»

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Vispārējās izglītības skolu nodaļas vadītāja Modra Jansone apliecina, ka līdz šim problēma dziedāt vai nedziedāt izlaidumos neesot bijusi, tā radusies šogad - pēc autortiesību aizstāvju ofensīvas un notikuma ar 500 latiem. Jansone uzsver, ka pirms publiskiem pasākumiem, ko rīko departaments, vienmēr samaksā autortiesību aizstāvjiem par licences iegādi, taču tagad nav skaidrs, vai tas attiecoties arī uz izlaidumiem. Arī ar skolu direktoriem tiekoties ikmēneša sanāksmēs, šī lieta neesot pārspriesta.

Dziesmas var izmantot tikai mācību procesā

No autortiesību aizstāvju AKKA/LAA atbildes «Neatkarīgā» sapratusi, ka mūziku un dziesmas skolā var izmantot tikai mācību procesā.

«Ja pasākums bez ieejas maksas notiek izglītības programmas īstenošanas ietvaros mācību procesam atbilstošā apjomā nekomerciālos nolūkos, tad licence nav nepieciešama,» uzsver AKKA/LAA pārstāvis Reinis Briģis.

Tālāk AKKA/LAA atbildē gan esot teikts: «Ja pasākums notiek ārpus ierastā ģimenes loka un vairāk nekā privātai grupai piederošām specifiskām personām vai tiek pieaicināti izpildītājmākslinieki, tad, lai šādos apstākļos publiski atskaņotu mūziku citiem, pasākumu organizatoriem licence ir jāsaņem.»

Komentāri (374)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu