Grieķijai 20.jūlijā beigsies nauda algu un pensiju izmaksai (69)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas rīcībā pašlaik ir atlikuši naudas līdzekļi aptuveni divu miljardu eiro (1,4 miljardu latu) apmērā, un ar šādu summu pietiek, lai algas un pensijas izmaksātu līdz 20.jūlijam, trešdien vēsta Grieķijas laikraksts «Kathimerini», neminot šo ziņu avotu.

Vairāki citi Grieķijas plašsaziņas līdzekļi ziņo, ka informāciju par valsts rīcībā atlikušās naudas apmēru otrdien notikušā brīfingā Grieķijas finanšu ministrs Georgs Zanijs sniedzis partiju blokam «Radikāli kreiso koalīcija» (SYRIZA), kurš tiek uzskatīts par varbūtēju uzvarētāju svētdien gaidāmajās parlamenta vēlēšanās.

Grieķijas Finanšu ministrija atteicās komentēt šīs ziņas. Otrdien ministrija vēstīja, ka pirmajos piecos šāgada mēnešos valsts budžeta ieņēmumi bijuši par 666 miljoniem eiro (468 miljoniem latu) mazāki, nekā plānots.

Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka pret taupības pasākumiem noskaņotais kreiso radikāļu bloks SYRIZA, kurš draudējis anulēt starptautiskā aizdevuma piešķiršanas nosacījumus, 17.jūnija vēlēšanās varētu iegūt līdz pat trešdaļai Grieķijas vēlētāju balsu.

Šā bloka uzvara vēlēšanās var novest pie Grieķijas izstāšanās no eiro zonas, kas savukārt var izraisīt neparedzamas sekas visā Eiropas Monetārajā savienībā. Starptautiskais Valūtas fonds un ES ir likuši saprast, ka negrasās mainīt nosacījumus, ar kādiem Atēnām ir piešķirts starptautiskais aizdevums.

Grieķijas partnervalstis eiro zonā ir stingri paziņojušas, ka Atēnas nedabūs turpmākus aizdevuma maksājumus, ja neīstenos solītās reformas, tostarp uzņēmumu privatizāciju.

Vācijas laikraksts: Grieķijai vajadzēs vēl naudu

Parādsaistību jūgā nonākušajai Grieķijai pēc vēlēšanām, visticamāk, būs nepieciešama vēl viena Eiropas Savienības (ES) finansiāla palīdzība vairāku desmitu miljardu eiro apmērā, trešdien vēsta Vācijas laikraksts «Die Zeit», atsaucoties uz valdības un finanšu informācijas avotiem.

«Pat ja Grieķija pieturēsies pie tās reformu ceļa, valstij šovasar būs nepieciešami papildu līdzekļi,» norāda laikraksts, piebilstot, ka šī summa varētu veidot vairākus desmitus miljardu eiro.

«Ja būs nepieciešamība novērst valsts maksātnespēju, tad eiropiešiem atkal nāksies piedalīties. Vācijas parlamenta apakšpalātai, iespējams, nāksies atkal apspriest trešo Grieķijas glābšanas programmu,» raksta «Die Zeit».

Laikraksts vēsta, ka priekšnosacījumi šādai trešajai glābšanas paketei būtu, lai pēc vēlēšanām pie varas nāktu valdība, kas apņemtos īstenot reformas.

Grieķijai pēc starptautiskas finanšu palīdzības nācies vērsties jau divreiz, 2010.gada maijā saņemot 110 miljardus eiro un vēl 130 miljardus eiro šā gada sākumā, kad tika arī panākta vienošanās par privāto kreditoru turēto parādsaistību norakstīšanu 107 miljardu eiro apmērā.

Svētdien Grieķijā tiks rīkotas ārkārtas vēlēšanas, kuras ar satraukumu gaida politiķi un finanšu tirgi visā pasaulē, bažījoties, ka uzvaru varētu gūt Kreiso radikāļu koalīcija (SYRIZA), kas vēlas lauzt Grieķijas un starptautisko aizdevēju starpā panākto vienošanos par palīdzības piešķiršanu uz bankrota sliekšņa nonākušajai valstij.

Grieķijas Eiropas partneri jau brīdinājuši Atēnas, ka turpmākie palīdzības maksājumi tiks apturēti, ja solītās reformas, ieskaitot privatizācijas programmu, tiks apturētas.

Analītiķi norāda, ka tādējādi varētu tikt veicināta Grieķijas izstāšanās no eirozonas.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu