VID izvērtēs Zaķa auto lietu (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) neatklāj, vai tiks sāktas pārbaudes saistībā ar Saeimas deputāta Dzintara Zaķa (V) automašīnas iegādi, nemaksājot par to pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Kā informēja VID sabiedrisko attiecību nodaļā, likuma «Par nodokļiem un nodevām» 22.pants liedz VID publiskot informāciju par konkrētu nodokļu maksātāju, tajā skaitā par to, vai ir vai tiks sāktas kādas pārbaudes.

Tomēr VID, plānojot nodokļu kontroles pasākumus, izvērtē visu dienesta rīcībā esošo informāciju, tostarp arī publiski izskanējušo.

Tāpat VID uzsver, ka dienests valsts amatpersonas nodokļu nomaksas aspektā nepieciešamības gadījumā kontrolē kā fiziskas personas.

Kā ziņots, portāla «Pietiek.com» rīcībā nonākušie dokumenti liecina, ka Zaķis gadu mijā ticis pie jaunas automašīnas «Volvo XC60», nenomaksājot valstij aptuveni 8800 eiro (6160 latu) PVN. Publicētajā deputāta e-pasta vēstuļu sarakstē ar «Mūsa Motors Rīga» šīs lietas sakarā tiek apspriesta nepieciešamība kādam starpniekuzņēmumam Lietuvā maksāt 1000 eiro (700 latus), lai varētu tikt īstenota nodokļa apiešanas shēma.

Žurnālists Lato Lapsa nosūtījis iesniegumu VID ģenerāldirektorei Nellijai Jezdakovai, norādot, ka automašīna tās pirkšanas darījumā fiziski nav pametusi Latvijas teritoriju, tāpēc šajā darījumā ir noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Lapsa iesniegumā norāda, ka SIA «Mūsa Motors Rīga» kopā ar Zaķi vienojies pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nomaksas apiešanas nolūkos Zaķa iegādājamo automašīnu «Volvo XC60» fiktīvi pārdot kādai personai Lietuvā, kura pēc tam to pārdotu Zaķa uzņēmumam SIA «Datoru centrs». Tas arī ticis izdarīts.

«Manā rīcībā ir informācija, ka pretēji pastāvošajiem normatīvajiem aktiem minētā automašīna nemaz nav pametusi Latvijas teritoriju, lai tiktu reģistrēta Lietuvā un pēc tam atkal Latvijā. Prece nav fiziski šķērsojusi Latvijas robežu,» iesniegumā Jezdakovai raksta Lapsa.

Zaķis pārmetumus noraida un apgalvo, ka neesot bijis aktīvi iesaistīts automašīnas iegādes darījumā, bet viņa partijas biedri pagaidām ir piesardzīgi vērtējumā par politiķa rīcību, vienīgi «Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece Lolita Čigāne (V) atzina, ka šajā lietā ir, par ko kaunēties.

Zaķis gan izvairījās atbildēt, vai viņš ir zinājis, kam ir paredzēts 1000 eiro maksājums.

Politiķis iepriekš norādījis, ka apsver iespēju pārdot automašīnu. Zaķis gan aicinājis nesteidzināt viņu ar lēmuma pieņemšanu, un nav zināms, vai viņš plāno uzņēmumam piederošo automašīnu pārdot sev vai kādam citam.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu