Grībauskaite: Lietuva pievienosies eiro, kad būs tam gatava (9)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lietuva pievienosies eirozonai, kad būs tam gatava, šodien kopīgā preses konferencē ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

«Lietuva iestāsies eirozonā tad, kad būs pilnīgi tam sagatavojusies un kad eirozona būs gatava uzņemt jaunas dalībvalstis,» sacīja Grībauskaite.

Vienlaikus viņa novēlēja Latvijai sasniegt savus mērķus.

Lietuvas prezidente atzina: ieviešot eiro, lielas problēmas var sagādāt inflācija. «Tas ir sarežģīts process, kuru ietekmēs ārējie faktori.»

Savukārt, tiekoties ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), Grībauskaite sacījusi, ka Lietuva atbalstīs Latvijas lēmumu pievienoties eirozonai no 2014.gada 1.janvāra un šis lēmums radīs pozitīvu motivāciju arī Lietuvai pievienoties pārējām Baltijas valstīm dalībai eirozonā, informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā.

Premjers sarunā uzsvēris, ka pievienošanās eiro ir galamērķis Latvijas krīzes pārvarēšanas stratēģijai, kas sniegs būtiskus ieguvumus Latvijai gan investīciju piesaistes un jaunu darba vietu izveides jomā, gan ļoti praktiskos jautājumos, piemēram, veicinot iedzīvotāju drošību par savu uzkrājumu un saistību vērtību, kā arī samazinot iedzīvotāju un uzņēmēju izmaksas par valūtas konvertācijām.

Amatpersonas tikšanās laikā arī pārrunājušas abu valstu sadarbību enerģētikas sektorā, un Grībauskaite Dombrovski informējusi, ka Lietuva izlēmusi būvēt atsevišķu sašķidrinātās gāzes termināli un nepretendēt uz Eiropas Komisijas līdzfinansējumu Baltijas reģionālajam terminālim. Lietuvas steigu prezidente pamatoja ar nepieciešamību pēc iespējas ātrāk iegūt neatkarību no pašreizējiem dabasgāzes piegādātājiem «Gazprom».

Premjers savukārt norādīja, ka saskaņā ar 2011.gada nogalē panākto Baltijas valstu premjeru vienošanos Latvija sagaidīs Eiropas Komisijas veiktā pētījuma rezultātus, kas atspoguļos Baltijas reģionālā sašķidrinātās gāzes termināļa ekonomisko pamatotību un saturēs rekomendācijas tā būvniecības vietas izvēlei.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu