Top dokumentālā filma par tango karali Oskaru Stroku (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Režisore Ilona Brūvere veiksmīgi īsteno darbu pie pilnmetrāžas dokumentālās filmas «Tapieris» veidošanas, kas vēstīs par tango karali Oskaru Stroku, informē filmas režisore. Dokumentālā filma aplūkos laikmetu, kurā veidojas tango mūzikas smeldzīgās un temperamentīgās noskaņas, kā arī pianista un komponista radošo darbību. Tas būs ieskats radošas personības pretrunīgajā liktenī un aizraujošajā mēmā kino stilistikā, kas iedarbojas uz komponista uztveri un muzikālo gaumi.

Filma iecerēta kā faktu, tēlu un noskaņu kaleidoskops, kas veido vienotu dramaturģisko un vizuālo kopumu, kas seko komponista laikam, retajām, tikšanās reizēm ar domubiedriem, gaistošiem mīlestības un laimes mirkļiem un rūpju pilno ikdienu pasaules ekonomiskās krīzes laikā.

Dokumentālā filma tiek uzņemta Berlīnē, Daugavpilī, Parīzē un Rīgā, lai dokumentētu konkrētās mūziņa dzīves pieturas vietas un veidotu emocionāli piesātinātas, tēlaini spilgtas un precīzas laikmeta ainas, kas skatītājam rada klātbūtnes efektu. Filmā savu vērtējumu par Stroka tango mūzikas fenomenu izteiks Berlīnes autortiesību aģentūras eksperti un franču mūziķi, kas tiks aicināti uz bijušo Stroka īres dzīvokli Parīzē. Latvijā pazīstami mūziķi izvērtēs Stroka daiļradi tiekoties viņa bijušajā vasarnīcā, kuras anturāža tiks piemērota komponista laikmetam, ieturot kadra kompozīciju un apgaismojumu noslēpumaina minimālisma vienkāršībā.

Topošās dokumentālās filmas ainas Rīgā tiks uzņemtas 9.jūlijā klubā «Artelis». Interesenti, kuri vēlas piedalīties filmēšanas procesā, tēlojot 30. un 60.gadu noskaņām atbilstošu publiku, iepriekš aicināti pieteikties, rakstot uz e-pastu «art.is@apollo.lv» un norādot savu vārdu, tālruņa numuru un e-pasta adresi. Uz filmēšanu dāmām būs jāierodas puķainās vai balles kleitās, bet kungiem - tumšos uzvalkos ar kaklasaiti un kurpēs.

Oskars Stroks

Stroks, kurš dzimis 1893.gada 6.janvārī Daugavpilī, mācījies Sanktpēterburgas konservatorijā un kļuvis par tango karali. Viņa sacerētās tango melodijas un dziesmas pagājušā gadsimta 20. - 40.gados apbūra klausītājus dažādās valstī. Otrā pasaules kara laikā ģimene emigrēja uz Krieviju, kur Stroks koncertēja armijas vienībās, bet pēc kara viņš atgriezies Latvijā. Viņa mūzika līdz pat 70.gadiem tika ielikta aizmirstības atvilktnēs. Pēc tam radio, platēs, un kafejnīcās skandēja Stroka tango un dziesmas. Pavisam Stroks sacerējis vairāk nekā 300 skaņdarbu.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu