Izdota Andrusa Kivirehka bērnu grāmata «Kaka un pavasaris» (16)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latviešu valodā iznākusi igauņu rakstnieka Andrusa Kivirehka (Andrus Kivirähk) grāmata bērniem «Kaka un pavasaris» («Kaka ja kevad»), pastāstīja izdevniecības «Liels un mazs» pārstāve Zane Jauja. Latviski līdz šim izdotas divas Andrusa Kivirehka grāmatas bērniem – Maimas Grīnbergas tulkotā «Sirli, Sīms un noslēpumi» un «Lote no Izgudrotāju ciema» Guntara Godiņa tulkojumā.

Godiņš tulkojis arī Kivirehka 30 īso stāstiņu krājumu pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem «Kaka un pavasaris».

«Kaka un pavasaris»
«Kaka un pavasaris» Foto: publicitātes

«Rakstnieks ir asprātīgs, vērīgs un drosmīgs – viņš labi izprot bērnus, spēj iejusties viņu domu gaitā un pasaules skaidrojumos, nebaidās pieminēt, piemēram, maziem bērniem tik svarīgās «poda tēmas» vai ar bērna prātu ironizēt par sabiedrības paradumiem. Bet galvenais ir tas, ka

viņš netaisa jokus joka pēc un neniekojas ar ārišķībām.

Lasot jūtams, ka viņš zina, ko dara, un viņam var uzticēties – bērni šo grāmatu sapratīs un pazīs tajā sevi,» uzskata grāmatas redaktore Inese Zandere.

Andruss Kivirehks

1970.gadā dzimušais Andruss Kivirehks ir viens no populārākajiem mūsdienu igauņu rakstniekiem, kurš daudz raksta gan bērniem, gan pieaugušajiem. Savā dzimtenē Kivirehks saņēmis visas iespējamās literārās balvas, bet 2011.gadā Rīgā viņš kļuva par Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas laureātu.

Latviešu izdevumam veidotas oriģinālilustrācijas. Animācijas filmu režisors Edmunds Jansons, kas strādā arī bērnu grāmatu mākslā un guvis atzinību, ilustrējot vairākas Ineses Zanderes dzejoļu grāmatas un populāro Žaka Frīnsa stāstu krājumu par skolotāju Jāpu, «igauniskuma izjūtas» lādiņu uzkrājis, beidzamajos gados studējot animācijas režiju Tallinas Mākslas akadēmijas maģistratūrā. Ilustrējot «Kaku un pavasari», viņš nav pievērsies sadzīviskam jocīgumam, bet atradis mūsdienīgu un skaistu vizuālu ekvivalentu rakstnieka piedāvātajai bērnišķīgi brīnišķīgajai interpretācijai par to noslēpumaino lietu kārtību, kas valda pasaulē un bērnudārzā.

Komentāri (16)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu