Minimālais sods par autortiesību pārkāpšanu - viens lats (135)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas Juridiskā komisija šodien atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz, ka minimālais sods par autortiesību pārkāpšanu tiks samazināts līdz vienam latam, liecina Saeimas deputāta Andreja Judina (V) ieraksts tvitera kontā.

Pašreizējā Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa redakcija nosaka, ka par autortiesību vai blakustiesību pārkāpšanu piespriež naudas sodu fiziskajām personām no 200 līdz 500 latiem, bet juridiskajām personām - no 500 līdz 5000 latu, konfiscējot autortiesību un blakustiesību pārkāpuma objektus un to nesējus.

Kā ziņots, sabiedrībā rezonansi izraisīja fakts, ka telpaugu apmaiņas punkta «Mājas svētība» pārstāvjiem tika piespriests 500 latu administratīvais naudas sods par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu ar radio pārraižu klausīšanos.

Advokātu biroja «BDO Zelmeni&Liberte» juristi ir apņēmušies pārsūdzēt Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas spriedumu par šādu sodu, aģentūru LETA informēja advokātu biroja sabiedrisko attiecību konsultants Kaspars Līcītis.

Advokāts Valdis Bergs atzīst autoru un izpildītāju tiesības saņemt atlīdzību par savu darbu publisku izmantošanu, taču konkrētais tiesas spriedums, viņaprāt, ir nepamatots un nesamērīgs nodarītajam kaitējumam. «Ja nepanāksim sprieduma atcelšanu Latvijas tiesu sistēmā, esam gatavi vērsties arī Eiropas Savienības (ES) Tiesā, lai pārliecinātos par ES tiesību aktu adekvātu piemērošanu Latvijā,» sacīja Bergs, atzīmējot, ka advokātu birojam jau iepriekš ES Tiesā ir izdevies panākt klientam labvēlīgu lēmumu.

Kā ziņots, Autortiesību un komunicēšanas konsultāciju aģentūra un Latvijas Autoru apvienība (AKKA/LAA) uzskata - lai atskaņotu mūziku gan darbavietā, gan citās publiskās vietās, uzņēmumiem nepieciešams saņemt mūzikas publiskā izpildījuma licenci. Prasība par publiskā mūzikas atskaņojuma licenci balstīta Autortiesību likuma publiskā izpildījuma definīcijā, kas nosaka, ka ikvienam mūzikas atskaņojumam ārpus ierastā ģimenes loka ir jābūt izņemtai licencei.

Saeimas deputāti 31.maijā nodeva izskatīšanai komisijās grozījumus Autortiesību likumā, kuri paredz, ka radioprogrammu atskaņošana nav uzskatāma par publisku izpildījumu.

Ņemot vērā domstarpības jautājumā par publiskā izpildījuma piemērošanu un sodiem par radio atskaņošanu darbavietā, grozījumus ierosināja nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK). Likumprojektu parakstījuši arī «Vienotības», Reformu partijas un neatkarīgo deputātu pārstāvji.

Komentāri (135)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu