Islāmisti izjauc Alžīrijas parlamenta pirmo sēdi (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Islāmisti sestdien izjaukuši Alžīrijas jaunievēlētā parlamenta pirmo sēdi, uzsākot skaļus protestus pret, viņuprāt, viltotajiem vēlēšanu rezultātiem.

49 deputāti, kas pārstāv Zaļo Alžīrijas aliansi (AVV), kurā apvienojušās trīs mērenās islāmistu partijas, savu protesta akciju uzsāka tūlīt pēc jaunievēlēto likumdevēju saraksta nolasīšanas, bet pēc tam atstāja zāli.

Pagaidām nav zināms, vai pēc parlamenta darba atsākšanas viņi gatavojas atgriezties.

AVV, kas pirms 10.maijā notikušajām vēlēšanām pašpārliecināti prognozēja savu uzvaru, tagad, neieguvuši pat 50 no 462 deputātu vietām, apgalvo, ka vēlēšanu rezultāti tikuši viltoti.

Ceturtdien konstitucionālā padome gan apmierināja 13 no 167 iesniegtajām sūdzībām, taču tas deva tikai nelielas izmaiņas deputātu vietu sadalījumā.

Prezidenta Abdelaziza Buteflika pārstāvētās Nacionālās atbrīvošanās frontes (FLN) pārstāvniecība saruka no 221 līdz 208 deputātiem, kamēr premjerministra Ahmeda Ujahjas vadītais Nacionālais demokrātijas kongress zaudēja divus mandātus, taču joprojām saglabāja otru lielāko frakciju, kurā ir 68 deputāti.

AVV vienu vietu zaudēja, bet papildus ieguva trīs mandātus.

Savukārt vecākā opozīcijas partija - Sociālo spēku fronte, kas pēc desmit gadus ilgušā boikota atgriezusies parlamentārajā politikā, savu frakciju palielināja līdz 27 deputātiem.

Vislielākais ieguvējs no konstitucionālās padomes lēmuma ir Strādnieku partija, kas saņēma septiņus papildu mandātus un kuru parlamentā pārstāvēs 26 likumdevēji. Tas ļaus arī šai partijai izveidot oficiālu frakciju.

Tādējādi abām valdošajām sekulārajām partijām joprojām tika saglabāts pārliecinošs parlamentārais vairākums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu