Tautas lietišķās mākslas izstāde "Pinumi"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No šā gada 26. augusta līdz 18. septembrim Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā būs apskatāma tautas lietišķās mākslas izstāde „Pinumi”. Tajā tiks eksponēti dažādu materiālu un formu pinumi, kas tapuši laika posmā no 2004. līdz 2010. gadam.

Izstādes apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar mūsdienu tautas lietišķo mākslu un eksponētajos darbos redzēt seno formu, un materiālu pielietošanas iespējas.  

Zemnieku saimniecībā jau izsenis sastopami daudz dažādu pītu priekšmetu: pītās vāceles pūra glabāšanai, saimniecības trauki – vāceles, kas izmantotas miltu, putraimu un zirņu glabāšanai. Pinumiem izmantoja dažādus materiālus – skalus, krijas, bērzu tāss sloksnes, šķeltas un nešķeltas klūdziņas, saknītes.

Tikai 20. gadsimta 60. gados E. Melngaiļa Tautas mākslas nama darbinieki un aktīvisti sāka apzināt pīt pratējus, organizēja konsultācijas un kursus. 1973. gadā Jūrmalas vēstures un mākslas muzejā notika pirmā Republikas pinumu izstāde. Tradicionāli pinumu ekspozīciju papildina citi tautas lietišķās mākslas žanri – tekstilijas vai keramika. Šoreiz izstādē bez pinumiem būs apskatāmi arī lina auduma galdauti un dvieļi.  

Šobrīd Latvijā darbojas un izstādē piedalīsies astoņas tautas lietišķās mākslas studijas, kuru vienīgā nozare ir pinumi: „Ķocis” (Kuldīgā), „Klūga” (Daugavpilī), „Pūpoli” (Višķos) un „Ataudze”, „Vasa”, „Tīne”, „Puduris”, un „Vācelīte” (Rīgā). Izstādē būs apskatāmi arī individuāli strādājošu meistaru darinājumi.  

Izstādes atklāšana 2010. gada 26. augustā plkst. 16.00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā Daugavpilī, Rīgas ielā 8. 

Izstādes noslēgumā  18. un 19. septembrī Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā notiks praktiskais seminārs par sloksnīšu pinumu darināšanu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu