Uz «Positivus» skatuves: «Friendly Fires» (1)

Toms Lūsis
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Positivus» festivālam atlicis nedaudz mazāk par diviem mēnešiem, tāpēc turpinām jūs iepazīstināt ar jau pazīstamām, kā arī mazāk dzirdētām grupām, kas šovasar uzstāsies Salacgrīvā. Ļausim detalizētāk uzzināt par māksliniekiem un, iespējams, sadzirdēt vēl nedzirdēto. Šoreiz pastāstīsim par britu apvienību «Friendly Fires».

Ja pagaidām vēl ir kāds, kuram vārdu salikums «Friendly Fires» neko neizsaka, tad ir skaidrs, ka vasaras beigās tas asociēsies ar karstām dejām siltā vasaras vakarā un smaidīgām sejām visapkārt. Ja labprāt klausies tādas grupas kā «Two Door Cinema Club», «Delphic», «Foster The People», «Passion Pit», «Datarock», «Crystal Fighters», «Hot Chip» un «Miike Snow», tad «Friendly Fires» mūziku pilnīgi noteikti būsi gatavs kaut vai ēst brokastīs.

Visi trīs grupas dalībnieki ir draugi jau kopš 13 gadu vecuma, kad iepazinās skolā un nolēma kopā radīt mūziku. Sākotnēji viņi izveidoja post-hardcore blici «First Day Back» un, kā jau lielākā daļa jauno grupu, nodarbojās ar pazīstamu grupu kaverversiju spēlēšanu, tomēr apvienība pārtrauca pastāvēt līdz ar puišu iestāšanos universitātēs. Mīlestība pret mūziku nezuda, bet mainījās tās vēstījums. «Mēs vēlējāmies radīt aizraujošu un krāšņu popa ierakstu,» saka «Friendly Fires» solists Ed Macfarlane.

«Mūsu mērķis bija radīt dinamiskas un piepildītas dziesmas, tajā pašā laikā tām bija jāsaglabā spontānums, enerģija un noslēpumainība»

– tā grupas ģitārists Edd Gibson.

«Friendly Fires» pirmais studijas albums ar tādu pat nosaukumu 2008. gadā piedzīvoja iespaidīgus panākumus un ieguva atzinīgu kritiķu novērtējumu, pat neraugoties uz to, ka viss albums bija ierakstīts grupas solista vecāku garāžā. Īsā laika posmā tika pārdoti vairāk nekā 200 000 ierakstu un albums tika nominēts vairākām Britu mūzikas balvām. Grupa ar savu mūziku ieguva fanus gan indie, gan klubu mūzikas cienītāju vidū, lai jau pāris gadus vēlāk kļūtu par vienu no aktuālākajām grupām lielā daļā pasaules ievērojamāko mūzikas festivālu.

2011. gada maijā «Friendly Fires» laida klajā savu otro studijas albumu – «Pala». «Mēs neesam tāda grupa, kas ieraksta dziesmas sound-check’os vai autobusā tūres laikā,» stāsta grupas solists. «Daudzi uzskata, ka tūres un visas apceļotās vietas mūziķus ļoti iedvesmo, bet patiesībā tas ir tikai mīts. Vismaz man. Ja tā padomā – atceros, ka tūres beigās nebiju drošs, vai vispār vēl spēšu sarakstīt kādu dziesmu...» Albuma ierakstīšana bija laikietilpīga un labi pārdomāta, tieši tāpēc tas skan tik piepildīti un brīvi. Ierakstīšanu grupa sāka kādā pagrabā izveidotā ierakstu studijā Londonā, tomēr saprata, ka pilsēta traucē koncentrēties darbam, un puiši atgriezās iemīļotajā vecāku garāžā, kur «Pala» ieguva savu tagadējo skanējumu.

Šie britu indie elektroniķi pēdējo gadu laikā pierādījuši sevi kā vienu no spožākajām jaunajām grupām, kuras uzstāšanos noteikti nevajadzētu laist garām.

Divdesmit pirmā gadsimta disko!
«Friendly Fires»
«Friendly Fires» Foto: Publicitātes foto

«Positivus» festivāls šovasar viesus Salacgrīvā pulcēs 20. un 21. jūlijā. Biļetes uz festivālu nopērkamas internetā «tickets.positivusfestival.com», «Biļešu servisa» tirdzniecības vietās un «Nordea» bankomātos visā Latvijā.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu