Zobupastas norīšana nemaz nav tik nevainīga (18)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Youtube

Austrālijas mediji aktualizējuši jautājumu par fluorīdu saturošo ūdeni, produktiem un to ietekmi uz cilvēka veselību. Tomēr, kā portālam TVNET skaidro veselības un tirgus nozares eksperti, Latvijā fluorīda koncentrācija dzeramajā ūdenī esot visai maza, un lielāko vērību aicina pievērst bērniem, lai, tīrot zobus, netiktu norīta zobupasta.

Austrālijas televīzijas kanāls "Planeet Xchannel", atsaucoties uz vienu no pasaules vadošajām fluorīda ekspertēm no Indijas, pārraidījis sižetu par fluorīdu saturošo dzeramo ūdeni, produktiem un to negatīvo ietekmi uz cilvēka veselību. Tam pamatā ir vairāku gadu desmitu ilgi pētījumi par šo vielu. Viņa stāsta, ka, piemēram topošā māmiņa, kas lieto fluorīdu saturošus produktus un dzeramo ūdeni, var radīt veselības problēmas vēl nedzimušajam mazulim. Atsaucoties uz TVNET lasītāja iesūtīto vēstuli, vērsāmies pie šīs nozares ekspertiem Latvijā, lai uzzinātu, kāda situācija ir pie mums.

Veselības inspekcijas Vides veselības nodaļas vadītāja Solvita Muceniece skaidro, ka fluors ir pieskaitāms pie halogēniem un ir visaktīvākais nemetāls. Brīvā veidā fluors ir toksiska gāze.

Tomēr Latvijā, kas seko Eiropas Savienības regulām, dzeramajā ūdeni fluora koncentrācija ir salīdzinoši zema - vidēji ap 0,5 mg/l. Tā ir minimāli nepieciešamā koncentrācija (maksimālā ir 1,5 mg/l), un papildus dzeramā ūdens bagātināšana ar fluoru netiekot veikta.

Fluoru saturoša zobupasta nav kaitīga

Muceniece pauž viedokli, ka svarīgi ir saglabāt balansu, jo pārāk mazā vai lielā koncentrācijā fluorīds var negatīvi ietekmēt organismu - izraisīt zobu un kaulu fluorozi:

"Smagos šīs slimības gadījumos novēro traucētu zobu emaljas attīstīšanos līdz pat pilnīgai zobu sabrukšanai. Pārlieku zema koncentrācija veicina zobu kariesa attīstību."

Lai arī minētajā videosižetā norādīts, ka negatīvu iespaidu uz cilvēka veselību var atstāt arī fluoru saturošas zobupastas, Veselības inspekcijas Produktu drošuma un tirgus uzraudzības nodaļas vecākā referente Maija Rumpētere pauž pretēju viedokli: "Ar pētījumiem ir pierādīts, ka fluoru saturošas zobu pastas lietošana palīdz aizsargāt zobus pret kariesu gan bērniem, gan pieaugušajiem."

Lietojot ikdienas produktus, fluoru pārdozēt nevar

Eiropas Savienībā atļauts mutes dobuma higiēnas līdzekļos izmantot 20 fluora savienojumus, taču to daudzums nedrīkst pārsniegt 0,15%, kas aprēķināti kā fluors un, kā uzsver Produktu drošuma un tirgus uzraudzības nodaļas pārstāve, šāda koncentrācija var aizsargāt zobu emalju un nerada risku ne pieaugušajiem, ne arī bērniem.

"Tikai ar to fluora daudzumu, kas pievienots šiem kosmētikas līdzekļiem, nevar rasties fluora pārdozēšana. Tā var draudēt tikai tad, ja fluora savienojumi vienlaikus tiek uzņemti no dažādiem avotiem: izmantoti fluorizēti zobu higiēnas līdzekļi un tajā pašā laikā tiek arī lietots fluorizēts dzeramais ūdens, sāls, pārtika, košļājamā gumija, fluora tabletes," teic Maija Rumpētere.

Fluora savienojumu pārdozēšanas dēļ var rasties fluoroze, kad zobu emalja kļūst plankumaina - uz tās parādās matēti balts mineralizēts emaljas virsmas slānis, kas pārklāj porozu emaljas laukumu. Smagākos gadījumos šie laukumi krāsojas brūni.

Aicina pieskatīt bērnus, kad tie tīra zobus

Lai pievērstu patērētāju uzmanību, ir noteikta obligāta prasība marķējumā norādīt brīdinājumu zobu pastām, kuras satur 0,1 līdz 0,15% fluora un kuras var lietot bērni.

Bērniem vecumā līdz sešiem gadiem ieteicams uz zobu birstītes uzspiest pastu zirņa lielumā un tīrīt zobus pieaugušo uzraudzībā, lai samazinātu norīšanas iespēju. Ja tiek lietoti citi fluorīdu saturoši produkti, speciāliste iesaka konsultēties ar zobārstu vai ārstu.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu