Elektroniskās vai tomēr papīra grāmatas? (28)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziņu lapā nytimes.com vakar publicēts interesants saraksts, uzskaitot iemeslus, kāpēc e-grāmatas ar laiku varētu apsteigt ierastās drukātās papīra grāmatas.

Mūsdienās veikalos ir pieejamas ļoti daudzas un dažādas ierīces e-grāmatu lasīšanai. Izvēle ir milzīga: sākot no vienkārša ekrāna ar viegli saprotamu trīs pogu navigāciju līdz skārienjutīgu ekrānu planšetdatoriem un viedtālruņiem, kas pilnvērtīgi spēj funkcionēt sarežģītajā interneta vidē.

Pieminēšu tikai dažus: Amazon Kindle, Sony Reader, Barnes & Noble Nook lasītājs, kā arī jaunais Apple iPad...

Starp citu, nu jau pirms laba laiciņa amerikāņu TV seriālā “Family Guy” vienā no epizodēm redzēju tiešām fascinējošu joku. Dialogs bija šāds:

“Zini, esmu sarakstījis grāmatu.

- Kas tas tāds?

- Tā ir kā tāds garš žurnāls.

- Ko?

- Tā ir kā internets, tikai izgatavota no kokiem.”

(You know, I wrote a book - What's that? - It's like a long magazine - Ah? - It's like the internet made out of a tree.)

Domāju, ka līdz šādai sarunai arī realitātē vairs neesam tālu. Lai nu kā, te būs pieci izceltie iemesli:

1. Publiska tekstu pasvītrošana

E-grāmatas lietotājam jebkurā brīdi ir iespēja izcelt vai iezīmēt kādu sev tīkamu teksta daļu, kas nekavējoties ar interneta palīdzību nonāk plašajās, visiem pieejamās datu bāzēs. Šī iespēja var tikt izmantota gan studējošo vajadzībām, gan privātai lietošanai. Piemēram: "gada populārākā frāze" vai "spilgtākā dzejas rinda".

2. Piezīmes

Vēl viena tikpat parocīga lieta ir piezīmes. Ja grāmatās esam spiesti pierakstīt nepieciešamo lapas maliņā, tad e-grāmatu priekšrocības ir neierobežotas. Galu galā, ja vien tās nav mācību grāmatas, īpaši daiļliteratūras izdevumus tomēr nevajadzētu bojāt ar piezīmēm vai pasvītrojumiem. E-grāmatu digitālie linki, kas satur vārda vai frāzes paskaidrojumus, manuprāt, ir ļoti parocīgi.

3. Vārdu meklēšana

Īpaši lasot dzeju, bieži vien sastopamies ar vārdiem, kuru nozīmi nezinām. Šeit atkal nāk talkā tehnoloģiskās priekšrocības, ļaujot ne tikai atrast izvēlētos vārdus, bet arī noskaidrot to nozīmi ar elektronisko vārdnīcu palīdzību.

4. Tvītošana un citi sociālie mediji

Pateicoties e-grāmatu interneta iespējām, cilvēks var dalīties ar informāciju gan mikroblogu vietnēs, gan citos populāros sociālo mediju portālos.

5. Meklēšana

Līdzīgi kā vārdu meklēšanā lietotājs var atlasīt sev tīkamo informāciju gan savas e-grāmatas arhīvā, gan tiešsaistē, piemēram, izmantojot Google vai Wikipedia datu bāzes.

Protams, šoreiz izceltās priekšrocības ir tikai daļa no e-grāmatu fenomena. Pastāv arī multivide ar flash un video iespējām, treileri, uzziņu materiāli, intervijas, audio grāmatas. Drukātajām grāmatām nešaubīgi ir savs šarms un tās, domājams, nekad neizzudīs, taču elektronisko grāmatu lietojums sabiedrībā ir tikai savā sākuma stadijā. Atzīšos, arī es kāroju vienu.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu