DNS tests tikai 4 stundu laikā (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/jurvetson

Zinātnieki kriminālisti izstrādājuši metodi, kura tikai četru stundu laikā ļaus salīdzināt aizdomās turamo DNS ar nozieguma vietā atrastiem paraugiem, vēsta BBC News.

Policisti tagad varēs ātri salīdzināt aizdomās turamo DNS ar datu bāzi un pieņemt lēmumu par aizturēšanu. Lielbritānijā 75% aizturēto atbrīvo sešu stundu laikā, bet 95% - diennakts laikā. Daudzi pret drošības naudu atlaistie izdara atkārtotu noziegumu. Pašlaik DNS paraugu apstrādei, kad tie nogādāti laboratorijā, tiek patērētas gandrīz astoņas stundas, turklāt tas ir ļoti dārgs process.

Jaunā tehnoloģija ir spējīga paātrināt DNS testu veikšanu: gēnus tagad varēs salīdzināt gandrīz tikpat ātri kā pirkstu nospiedumus.

Pētnieku grupa brita Endrjū Hopvuda un amerikāņa Frederika Zenhauzerna vadībā nolēma paātrināt šo procesu – tā, lai DNS karti varētu sastādīt īsākā periodā. Zinātnieki izstrādāja instrumentu, kas apvienoja DNS apstrādes kartridžu un īpašu čipu, kas paredzēts paraugu analīzei no vates tampona. Ar šādu tamponu palīdzību parasti tiek ņemti DNS paraugi no iztriepēm aizdomās turamā mutē, un pēc tam tie tiek apstrādāti ar īpašām ķīmiskām vielām. Visu pārējo paveic analizators, kurš sastāda DNS karti, kuru var salīdzināt ar datu bāzē esošajiem paraugiem.

Viss šis process - no iztriepju paņemšanas brīža līdz tam, kad tiek sastādīta ģenētiskā karte, aizņem tikai četras stundas. Taču zinātnieki ir pārliecināti, ka jau tuvākajā laikā to izdosies optimizēt un samazināt līdz trīs stundām.

Taču, kā uzsver zinātnieki, lai pilnībā izmantotu jaunās  metodes piedāvātās iespējas, nepieciešams, lai kārtību sargājošo iestāžu darbiniekiem būtu iespēja reālā laikā salīdzināt analīzes rezultātā iegūto paraugu ar datu bāzi. Pašlaik datu bāzes ne ASV, ne Lielbritānijā nevar strādāt ar jauno sistēmu.

„Neskatoties uz to, ka rīkošanās ar šo instrumentu šķiet diezgan viegla, darbam ar to nepieciešama īpaša apmācība. Taču mēs esam pārliecināti, ka jebkurš cilvēks ar standarta izglītību dabas zinātņu jomā spēs tikt ar to galā”, saka jaunā analizatora izgudrotāji.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu