Salacgrīvā pulcējas klasiskās mūzikas zvaigznes

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

No 2. līdz 7.augustam Salacgrīvā, pirmo reizi notiek klasiskās mūzikas festivāls, kuru organizē Salacgrīvas novada dome sadarbībā ar "Apvienība Ars Nova", informē Anda Zadovska, festivāla producente (skat. video).

Neaizmirstami koncerti un meistarklases pasaules vadošo instrumentālistu vadībā. Ar tik iespaidīgu piedāvājumu šonedēļ klajā nāk Salacgrīva. Savdabīgi konkurējot ar vēl tikko aktuālajiem popmūzikas ritmiem, pirmo reizi Salacgrīvā izskan arī klasiskās mūzikas festivāls.

"Trīs nedēļas pēc "Positivus" festivāla Salacgrīva kļuvusi krietni liriskāka. Bungas un ģitāras nomainījušas vijoles un flautas. Tikmēr mūzikas zvaigznes ir tikpat spožas vai pat vēl spožākas."

"Mocart - kvartet" un jaunie mūziķi

Flauta, klavieres, klarnete, vijole. Lai piedalītos Salacgrīvas pirmajā klasiskās mūzikas festivālā, Latvijā uz nedēļu ieradušies pasaules līmeņa šo instrumentu virtuozi. Plašāk pazīstami kā "Mocart - kvartet". Festivāla patrons -  Maskavas pirmā lieluma zvaigzne – vijolnieks Aleksejs Lundins. 

"Nokļūvuši Salacgrīvā, spēlējot koncertus, mēs sapratām, ka šajā vietā ir jāskan klasiskajai mūzikai," komentē "Mocart - kvartet" mūziķis Lundins. 

Sākumā Lundins uz Salacgrīvu braucis atpūsties, vēlāk uzaicinājis arī draugus. Pēc tam gribējies kopā uzspēlēt. Tad izdomājuši savas zināšanas nodot arī Latvijas jaunajiem mūziķiem. 

"Festivālam noteikti jābūt ar meistarklasēm. Augstas klases mūziķi vienmēr nodarbojas ar pedagoģiju. Piemēram, es pasniedzu, Maskavas konservatorijā, mūsu klarnetists tur ir profesors," komentē Aleksejs Lundins. 

Audzēkņi ir sajūsmā. Iespēju nedēļu bez maksas mācīties pasaules izcilāko meistaru vadībā izmanto ap 20 jauno mūziķu.  

"Skolotājs izstāstīja mums tādas lietas, par ko mūzikas skolās nerunā,"

komentē jaunais mūziķis Semjons.

"Vairāk atvēršana pret mūziku, pret to, kā uzstājies. Nevis saspringsti, bet lido," tā Undīne.  

"Līmenis ir dažāds. Protams, gribas iemācīties vairāk. Laika līdz koncertam ir ļoti maz, tikai četras dienas. Mācījāmies gan tehniku, gan mūziku vispār," komentē flautists Nikolajs Popovs.

Sadarbība ar pilsētas mēru

Cāļus skaitīs rudenī – tā pirmo klasiskās mūzikas festivālu Salacgrīvā komentē pilsētas mērs. Viņš gan ar mūziķiem jau vienojies. Spēlēt Salacgrīvā viņi braukšot arī nākamgad.

"Runājot par klasisko mūziku, tās noteikums, lai sadarbotos ar Lundinu, mēs teicām: ja šis ir tradicionāls pasākums, tad mēs strādājam, slīpējam gadu no gada, lai būtu papildinājumi, tradīcijas..”

Jau no rītdienas Salacgrīvas baznīcās un kultūras namā varēs klausīties gan talantīgāko skolnieku priekšnesumus, gan spožākās Latvijas zvaigznes. Saldajā ēdienā spēlēs čella virtuozs no Francijas - Dominiks de Vilienkūrs, kā arī pats Mocarta kvartets.  

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu