Kononova advokāts nespēj rimties (50)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sarkanā partizāna Vasilija Kononova aizstāvības komanda nespēj rimties un esot atradusi vairākas tehniskas kļūdas Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) spriedumā Vasilija Kononova lietā, cerot, ka tas ļaus pieprasīt lietas pārskatīšanu, vēsta "Moskovskij Komsomoļec". Jāpiezīmē, ka ECT spriedums ir galīgs un nav pārsūdzams, tādēļ līdzīga rakstura aktivitātes nav nekas vairāk kā tikai Krievijas neoficiālās nostājas demonstrēšanu.

Kā apgalvoja Kononova advokāts Mihails Joffe, ECT Lielā palāta esot atzinusi spriedumā pamanītās tehniskās kļūdas un veikusi attiecīgus labojumus. Joffe uzskata, ka līdz ar to nākamais solis var būs lietas pārskatīšana sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem.

ECT sprieduma pieņemšanā izmantojis Latvijas tiesas 2000.gada 21.janvārī pasludināto spriedumu, kas vēlāk esot ticis pilnībā atcelts, apgalvoja Joffe. Advokāts arī sacīja, ka Latvijas tiesas spriedums bijis pārtulkots nepareizi, kas izraisījis sajaukumu lietas materiālos, kā piemēru minot, ka "fakts, ka fašistu līdzskrējēju līķi tika sadedzināti pēc nošaušanas, bija traktēts, ka it kā viņi būtu sadedzināti dzīvi".

Kononova aizstāvība plāno arī pieprasīt no arhīva dokumentus par partizānu kustībām Latvijā attiecībā uz majora Čugunova vienības likvidēšanu.Civiliedzīvotāju iznīcināšana Mazjaos Batos notika pēc Čugunova vienības iznīcināšanas, kurā esot piedalījušies Mazo Batu iedzīvotāji. Joffe arī apgalvoja, ka Mazo Batu nošauto iedzīvotāju mājās atrasti vācu karavīru izsniegti ieroči.

Jau ziņojām, ka Latvija uzvarēja Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielajā palātā lietā "Kononovs pret Latviju".

ECT Lielā palāta attiecīgu lēmumu pieņēma maijā, ar 14 balsīm "par" un trīs balsīm "pret". Līdz ar to tiesa atzina, ka Latvija nav pārkāpusi Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 7.pantu, kas noteic, ka nav pieļaujama sodīšana bez tiesas.

Ždanokas bijušais jurists: Kononova lieta nav pārskatāma

Sarkanā partizāna Vasilija Kononova lieta, kuru Eiropas cilvēktiesību tiesas (ECT) Lielā palāta atzina par vainīgu Mazo Batu sādžā kara laikā izdarītajā noziegumā, ECT nevar tikt atkārtoti pārskatīta, to jūnijā Latvijas Cilvēktiesību komitejas pasākumā atzina tiesību zinātņu profesors Londonas Universitātē Bils Bourings.

Bourings ir pārstāvējis ECT Tatjanu Ždanoku un vairākus citus sūdzību iesniedzējus pret Latvijas valsti. Bourings norādīja, ka ECT Lielās palātas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Angļu advokāts arī uzsvēra, ka Kononova advokāta pienākums bija savākt visus dokumentus, faktus un liecības, kas runā par labu Kononovam. Pēc viņa teiktā, patlaban runāt par kaut kādiem "jaunatklātiem faktiem" vai apgalvot, ka Latvija ir "falsificējusi" liecības, nav juridiska pamata. Dokumentu falsifikācijas iespēja, pēc Bouringa domām, ir praktiski neiespējama, jo tas būtu pirmais tāds gadījums ECT vēsturē un radītu milzīgu starptautisku skandālu.

Uz jautājumu, vai ECT spriedums Kononova lietā "nepārskata" Nirnbergas tribunāla nostāju, Bourings norādīja, ka "Nirnbergā uzvarētāji paši veidoja sev likumus". Bourings uzsvēra, ka Kononova sprieduma lietā viņš pievienojas Lielās palātas "mazākumam", bet respektē 17 augsti kvalificētu tiesnešu lēmumu.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu