Vilces pagastā zagļi aiznes pēdējo kapu zvanu (8)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.zz.lv

«Deviņdesmito gadu sākumā trijos pagasta kapos nozaga zvanus, bet šie par laimi palika neskarti. Tagad ir aiznests arī pēdējais,» pēc otrdien ap pusdienlaiku konstatētās zādzības spriež Vilces (Jēkuļu) kapu pārzinis Andrejs Pumpurs.

Vēl svētdien zvans bijis savā vietā. Pārzinis domā, ka zagļi netīro darbu pastrādājuši naktī uz pirmdienu, kad Vilcē plosījies negaiss, jo kapsēta ir tuvu mājām un citā laikā cilvēki būtu ko manījuši. Kapu zvans liets 1865.gadā un esot gandrīz vienā vecumā ar kapiem. «Domāju, ka tie ir kādi viesmākslinieki, jo pašu cilvēki to nedarītu. Te taču gandrīz katram guļ kāds piederīgais,» domā A.Pumpurs.

Foto: www.zz.lv

Krāsainā metāla uzpircējiem ķēriens būs pamatīgs, jo bronzas zvans esot 60 – 70 kilogramu smags. Zagļi savu darbu pastrādājuši filigrāni – nekas neesot lauzts, visas skrūves uzmanīgi atskrūvētas un dažas par atstātas savā vietā. Jautāts par iespēju vēsturisko priekšmetu atgūt, kapu pārzinis ir skeptisks: «Diemžēl īpaši neticu, ka izdosies atrast. Tagad jau metāla zagļi darbojas operatīvi – sagriež, aizved un pārdod.»

Šogad marta sākumā bez zvana līdzīgā veidā palika Dzimtmisas kapi Iecavā, bet pērn jūnijā zagļi aiznesa Lielsesavas kapu zvanu. No Vilces pagasta Sila, Vaiteņu un Skambiņu kapiem zvani esot nozagti 90.gadu sākumā, kad līdzīgi kā pašlaik bija metāla zagšana bija ļoti izplatīta parādība.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu