"Beidzot jāsāk strādāt!" (98)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Valsts iestādes optimizāciju nav veikušas pietiekami labi. Lielākā daļa cilvēku portāla TVNET un "Snapshots" aptaujā pauduši viedokli, ka ierēdņu izdevumus vēl var "griezt un griezt". Daudz cilvēku kritizē valsts pārvaldi, paužot uzskatu, ka optimizācija pārsvarā veikta uz ierindas darbinieku rēķina, bet augstākajos amatos esošie neko tādu nav piedzīvojuši...

Atbildot uz jautājumu, vai justs, ka valsts pārvaldē pēdējā laikā optimizēta darbība, vairāk nekā puse jeb 58% aptaujāto atzina, ka tas nav justs un valsts pārvaldē vēl var samazināt izdevumus.

Īpaši kritiski valsts iestāžu darba optimizāciju vērtējuši cilvēki vecumā virs 50 gadiem (76%), krievi (66%), kā arī vīrieši (63%). Vairāk atbilžu procentuālo sadalījumu var redzēt rakstam pievienotajos grafikos.

Priekšnieki joprojām dzīvo labi

Daudz cilvēku pauduši uzskatu, ka optimizācija pārsvarā veikta uz ierindas darbinieku rēķina, bet augstākajos amatos esošie neko tādu nav piedzīvojuši, piemēram: "Samazināts ir tikai zemākais līmenis, ne vadība."

Likvidētas tiek tikai apkopēju štata vietas, bet tā nav nekāda optimizācija.

Vēl kāds cilvēks paudis šādu uzskatu: "Mazliet labāk ir, bet ļoti nogriezts "operacionālajā" līmenī, augstākajos vadības līmeņos var vēl ļoti daudz samazināt."

Līdzīgi domā arī kāds cits aptaujātais: "Vienkāršajiem ierēdņiem algas nekad nav bijušas diži lielas, tagad vispār - bet treknais gals kā ir bijis, tā palicis treknais gals - par izdzīvošanu jācīnās ir tievajam galam..."

"Laikam jau tā pārvalde paplucināta ir, tomēr, skatoties amatpersonu deklarācijas, vēl var griezt!" kāds cilvēks pavēstīja.

Neefektīvi un nepareizi?

Daļa aptaujāto arī norādījuši, ka optimizācija veikta neefektīvi, piemēram: "Ir krietni pārcentušies - trūkst cilvēku, ir garas rindas un lēni virzās darbi." Kāds cilvēks paudis: "Manuprāt, nekas nav mainījies. Tikai šur tur ''pielabots'' acu aizmālēšanai."

"Tiek griezts nepareizajās vietās, algas samazinātas tiem, kuriem jau tā nebija lielas, bet lielās kā bija, tā palikušas," aptaujā atzīts.

Nav jēgas griezt, ja atlikušie tik un tā neprot strādāt efektīvi.

"Ir veikts tikai mehānisks samazinājums," kāds cilvēks atzina. Līdzīgi domājis cits aptaujātais: "Daļēji piekrītu kontroles atzinumam, ka ir griezts automātiski, nepārdomājot. Jo ir jomas, kur vajag mazāk, bet ir citas jomas, kur tieši jāatstāj vairāk darbinieku, piemēram, policijā."

Nekas būtiski nav mainījies. Tikai cilvēki (darbinieki) ir kļuvuši nervozāki.

Birokrātija mazinās?

Daļa aptaujā arī vērsuši uzmanību uz birokrātiju, kas valda valsts iestādēs, piemēram: "Grūti teikt, bet valstī vajadzētu samazināt birokrātiju." Cits komentārs: "Ja optimizēšana tiek uzskatīta par apgriešanu, tad jēgas nekādas, kamēr birokrātija netiks mainīta."

"Cilvēkiem beidzot jāsāk strādāt, nevis, veidojot papīru kalnus, izlikties, ka ir ļoti noslogoti," aptaujā ieteikts.

"Optimizēts nav nekas, tikai likvidēti orgāni bez partejiska atbalsta, atlaisti neiederīgākie darbinieki, likvidētas tukšās štata vietas," kāds paudis.

Kāds cilvēks aptaujā izteicies krietni plašāk: "Strādāju valsts pārvaldē, tāpēc 100% varu atbildēt, ka visas t.s. optimizētās darbības ir skārušas ne jau tos līmeņus, kurus faktiski būtu šādiem pasākumiem jāskar. Priekšniekus nevar atlaist, jo pastāv 100 un viens nerakstīts likums, kāpēc to nevar darīt. Līdz ar to "nogriež" vai atlaiž to līmeni, kas arī ir faktiskais izpildītājs un visas tās sistēmas uzturētājs. Lielā daļā valsts pārvaldes vadības līmeņa darbinieki izveidoti mākslīgi... Kopumā tas viss ir smieklīgi un vajag milzīgas, ļoti milzīgas reformas valstī, lai kaut ko mainītu, lai to sistēmu salauztu. Tas tāds padomijas sindroms."

Foto: Snapshots

Tikai 15% cilvēku piekrīt, ka valsts iestāžu darbība ir labāka nekā tā sauktajos "treknajos gados". Nedaudz mazāk - 14% ļaužu - par šo jautājumu neinteresējas, tas viņiem vienaldzīgs.

Interneta aptauja notika jūlija vidū un tajā piedalījās aptuveni 800 cilvēku.

Kā Tu atradi darbu?

Ja arī Tev ir viedoklis vai pieredze saistībā ar darbiniekiem valsts pārvaldē, un vēlies, lai par to uzzina arī pārējie TVNET lasītāji, vari rakstīt uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv vai arī izmanto rakstu iesūtīšanas formu sadaļā Tava balss.

TVNET jaunā rakstu sērija "Kā Tu atradi darbu?" gaidīs Tavu stāstu!

Komentāri (98)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu