Izdots CD ar Sventājas apkārtnē dziedātām dziesmām (6)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izdevniecība "Upe tuviem un tāliem" ierakstu sērijā "Mantojums" pēc "Sibīrijas latviešu dziesmām" laidusi klajā jaunu albumu un DVD izdevumu "Pa vējame es dziedāju. Sventājas dziesmas" ar Sventājas apkārtnē dziedātām dziesmām, informēja izdevniecības pārstāve Iveta Mielava.

Jauno izdevumu sarūpējis tautas mūzikas atbalstītājs Ilmārs Mežs, kurš arī lielāko daļu dziesmu pats pierakstījis laikā no 1988.gada līdz 2006.gadam.

Kopējais ierakstu garums ir aptuveni 3,5 stundas. Izdevumā atrodamas ne tikai dziesmas, bet arī raksti, piemēram, Trīs Zvaigžņu ordeņa kavaliera Miķeļa Balčus raksts par Sventājas senāko vēsturi, Ilmāra Meža skats uz Sventāju no Rīgas un apraksts par teicējiem, kurā sulīgā tautas valodā iezīmēti teicēju dzīves gājumi un raksturi.

Rakstu materiāls tulkots angļu un lietuviešu valodā, bet dziesmu precīzi teksti pārtulkoti angļu valodā.

Jauno izdevumu izdaiļo vairākas īpaši vērtīgas Ausmas Balceres-Skarienes saglabātās fotogrāfijas no Sventājas senatnes, kad vēl bija mode godos greznoties tautastērpos. Bez tam pievienota arī Sventājas apkārtnes karte, kas dod skaidru ainu par senām un mūsdienu robežām.

"Pa vējame es dziedāju. Sventājas dziesmas"
"Pa vējame es dziedāju. Sventājas dziesmas" Foto: Publicitātes foto

Ieraksta izdevēji uzskata, ka šis vērtīgais izdevums dos iespēju tautas mūzikas interesentiem Latvijā un arī Lietuvā iepazīties ar daudzām skaistām tautas balsī dziedātām dziesmām, kas senāk ir tikušas dziedātas arī Rucavā, Nīcā un vēl plašāk visā Kurzemē. Dažas no dziesmām jau iekarojušas savu popularitāti, piemēram, "Ai, jel manu vieglu prātu" ar grupas "Jauns mēness" starpniecību jau kļuvusi par vienu no visbiežāk dziedātajām tautasdziesmām.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu