Muzeju nakts Tukumā un apkārtnē (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

19.maijā Muzeju nakts Tukumā un apkārtnē solās būt radoša un aizraujoša ar dažādiem pasākumiem, atradumiem un radošajām darbnīcām. Muzeju nakts moto ir «Zilā krāsa - jūra». Tātad – kurp doties un ko skatīt Tukuma pusē muzeju naktī?

Tukuma muzejs un tā draugi

Tukuma muzejs šogad aicina apmeklēt Muzeju nakts pasākumus, kas ļaus aplūkot dažādas izstādes, kā arī krājumos noslēptos dārgumus, lai izbaudītu Muzeju nakts burvību. Par apmeklētāju labsajūtu gādās muzeja draugi: Tukuma Sv. Trīsvienības ev. lut. baznīca, picērija «Kvazi Pizza» un krodziņš «Eglieni».

Durbes pils M. Parka ielā 7, Tukumā Muzeju naktī īpašu dažādību veidojusi saviem pasākumiem, sākot ar izstādēm, Tukumnieku prāvas (1907) dokumentiem no Latvijas Nacionālā arhīva, dzejas lasījumu no dzejnieces Ģertrūdes fon den Brinkenas jaunās grāmatas «Kad mājās nāc» un beidzot ar mūzikas klausīšanos un ieskatīšanos jūras ceļos, pusnaktī dodoties Lāpu gājienā uz pils parku cerībā ieraudzīt Durbes pils Balto dāmu.

Tukuma Mākslas muzejā Harmonijas ielā 7 būs skatāmas Herberta Siliņa gleznas no Tukuma muzeja krājuma un privātkolekcijas, interesentiem arī būs iespēja kopēt gleznas. Bet galerijā «Durvis» Brīvības laukumā 21 būs iespēja ne tikai apskatīt Tukuma mākslinieku grupas izstādi, bet arī piedalīties keramiķes Kornēlijas Ozoliņa radošajā darbnīcā, kur ikviens varēs izveidot savu zelta zivtiņu. Savukārt Rutas Štrodahas zīmēšanas studijas veiksmīgākajiem dalībniekiem tiek dota iespēja pretendēt uz nomināciju Labākais zīmētājs.

Tukuma pilsētas vēstures muzejs «Pils tornis» Brīvības laukumā 19a Muzeju naktī piedāvās ekspresizstādi «Slocene - Tukuma likteņupe», pilsētas vēstures izstādes un virtuālo ekspozīciju «Vēstules nākamībai». Ar savu priekšnesumu priecēs seno deju grupa «Calendula».

Audēju darbnīcā Tidaholmas ielā 3 apmeklētājus sagaidīs īsts Kapteinis, kas ievedīs jūras krāsu pasaulē un tīklu aušanas un virvju vīšanas prasmēs. Visi apmeklētāji kopā varēs noaust grīdas celiņu jūras krāsās. Bērniem Audēju darbnīca piedāvās interaktīvās spēlēs iepazīt augus, no kuriem iegūst krāsu dzijas krāsošanai.

Džūkstes Pasaku muzejā Džūkstes pagasta «Lanceniekos» būs apskatāma ekspresizstāde «A. Lerha-Puškaiša rokraksts un daiļrade», kas tapusi ar Latviešu folkloras krātuves un Misiņa bibliotēkas atbalstu. Muzejs piedāvās ļoti daudzveidīgu programmu - gan noklausīties lekciju par Pasaku tēva devumu dārzkopībā, gan darboties ar rokas lellītēm, kā arī piedalīties krāsaino gliemežvāku darbnīcā. Un kā jau ierasts - ikgadējais stāstnieku saiets «Mainām pasaku pret pankūku zem zilās debesu bļodas».

Pastariņa muzejs Zentenes pagasta «Bisniekos» Muzeju naktī izrādīs tikko restaurēto Dores Birznieces pūra lādi un dvieļus no muzeja krājuma ekspresizstādē «Pastariņa māršas pūralāde», kā arī demonstrēs maizes cepšanu. Apmeklētājus izglītos Zāļu sieva, ar dziesmām par muzikālo baudījumu parūpēsies koris «Balgale». Iecerēts aizraujošs ceļojums zirga pajūgā kopā ar Pastariņu un Veckungu, kā arī interesantas atjautības spēles un dažādas sacensības.

Tukuma Sv. Trīsvienības ev. lut. baznīca Muzeju nakts dalībniekiem piedāvās Torņa, Draudzes (bij. Šprices) nama un baznīcas iekšpagalma apskati. Ieeja no Brīvības laukuma puses.

Atpūtas komplekss-krodziņš «Eglieni» šosejas Rīga-Liepāja 55. kilometrā Muzeju nakts apmeklētājiem piedāvās ne tikai maltīti par saprātīgu cenu un iespēju apskatīt mājas dzīvnieciņus, bet arī baudīt pavasara skurbumu pie ugunskura, lai dotos tālāk uz Džūkstes Pasaku muzeju. Savukārt picērija «Kvazi Pizza» Katrīnas laukumā 1, Tukumā, piedāvās iegādāties un baudīt gardas picas, kā arī fotografēties pie Muzeju nakts auto.

Darba laiki Muzeju naktī: Audēju darbnīca (Tidaholmas iela 3), Durbes pils (M. Parka 7), Tukuma vēstures muzejs «Pils tornis» (Brīvības laukums 19a), Mākslas galerija «Durvis» (Brīvības laukums 21), Mākslas muzejs (Harmonijas iela 7), Džūkstes Pasaku muzejs (Lancenieku skola, Džūkstes pagasts) no 19:00 līdz 1:00, Pastariņa muzejs (Zentenes pagasts «Bisnieki») no 17.00 līdz 01.00. Vairāk informācijas par Tukuma muzeja un tā atbalstītāju aktivitātēm – www.tukumamuzejs.lv

Muzeju nakts Ginta Haņecka kalēja darbnīcā

Ginta Haņecka kalēja darbnīcā pašā Tukuma pievārtē Muzeju naktī katram tiks dota iespēja padarboties ar ēzi un iejusties kalēja darbā. Ikviens aicināts līdzi ņemt mazu metāla gabaliņu, no kura kopīgi ar kalēju varēs izkalt sev līdzi ņemamu suvenīru.

Savukārt kokamatnieks Juris Lupkins turpat kalēja darbnīcā piedāvās padarboties ar virpu un iejusties kokgriezēja lomā. Abi amatnieki būs sastopami un amati iepazīstami Muzeju naktī no pulksten 20.00 līdz pulksten 23.00. Adrese: Ginta Haņecka kalēja darbnīca Kandavas ielas galā, Tukumā, tālr. 29167921.

Muzeju nakts Salmu darbnīcā

Muzeju naktī ikviens tiek laipni aicināts Salmu tēlu pasaulē! Salmu darbnīcas muzejā ir apskatāmi 225 dažādi Salmu/siena tēli, kas ik dienu tiek papildināti ar jauniem. Tādi brīnumi no salmiem nav nekur citur Latvijā un Baltijā. Piedāvājam apskatīt salmu skulptūras, lelles, kolekcijas, iegādāties suvenīrus un oriģināldarbus par īpašām - Muzeju nakts cenām!

Salmu darbnīca Muzeju naktī bez maksas būs atvērta no plkst. 23.00 līdz 01.00. Līdz plkst. 23.00 ieeja par maksu. Adrese: Salmu darbnīca, Dārzniecības iela 4A, Tukums, tālr. 29495746.

Latvijas Ceļu muzejs

Latvijas Ceļu muzejs Šlokenbekas muižā Milzkalnē Muzeju naktī atklāj vasaras sezonu un apmeklētājiem būs atvērts arī brīvdienās. Muzeju naktī muzejs plāno būt atvērts līdz pulksten 23.00, nakts ceļotājiem piedāvājot apskatīt jaunu izstādi «Koka tilti – laikmeta griežos». Muzejs var lepoties ar vienu no nedaudziem koka tiltiem, kas atrodas blakus Šlokenbekas muižai. Attīstoties jaunākām un modernākām būvniecības tehnoloģijām, mūsdienās būvēto koka tiltu skaits ir krietni sarucis. Adrese: Šlokenbekas muiža, Milzkalne, Smārdes pagasts, Engures novads, tālr. 28301020.

Tumes kultūras nams

Muzeju nakts sāksies pulksten 18.00 ar Jāņa Streiča gleznu izstādes atklāšanu un tikšanos ar pašu autoru Tumes Kultūras namā. Savukārt no pulksten 20.00 līdz 21.00 būs iespēja apmeklēt un iepazīt Tumes vidusskolas muzeja istabu. Tumes Muzeju nakts noslēgumā - trīs latviešu filmu, kuru autors ir Jānis Streičs, seansi 21.00, 22.00 un 23.00 – «Rudens rozes», «Vija Artmane» un «Kā tapa filma Likteņdzirnas». Adrese: Tume, Tukuma novads, tālr. 27637981.

Muzeju nakts Lapmežciemā

Muzeju nakts Lapmežciema muzejā piedāvās «Zilās jūras aicinājumu», kas sāksies ar pasākuma atklāšanu pulksten 19.00, bet pēc atklāšanas muzikālu priekšnesumu dāvās skolēnu popgrupa «Vējā».

Jau pulksten 19.30 notiks saruna «Par zvejnieku dzīvi agrāk un tagad», kurā zvejnieka lomā iejutīsies Dailes teātra aktieris Juris Kalniņš, bet viņa sieva būs Ligita Balode. Vakara pārsteigums būs pulksten 20.00, par ko parūpējušies šova «Dziedošās ģimenes» uzvarētāji - Puncuļu ģimene.

Naksnīgie pasākumi sāksies pulksten 21.00 ar muzeja ekspozīciju apskati, biedrības «ReFoto» fotogrāfiju izstādes «Cilvēks un jūra» apskati, kā arī konkursu «Mēs dzīvojam pie jūras», sacensībām, atrakcijām un dejām. Kā jau piekrastē ierasts, būs arī svētku cienasts - foreļu zupa un svaigi kūpinātas zivis, mūzika un sarunas pie ugunskura nosalušajiem līdz pat pulksten vieniem naktī.

Adrese: Liepu iela 4, Lapmežciems, Engures novads, tālr. 27220869.

Muzeju nakts Jaunpils pusē

Jaunpilī Muzeju nakts tēma - «Kur Abava lokus met …», jo šajā novadā sākumu radusi šī upe. Jaunpils muzejs apmeklētājus 19. maijā gaida jau no pulksten 19.00, kad sāksies ūdens spēka un svētības saņemšana. Viesu sagaidīšana, pasākumu atklāšana un ūdenskliņģeru dalīšana. No pulksten 19.00 līdz pat pusnaktij apskatāma Jurģa Muskas izstāde pils pagrabā, izstāžu zālē - Dzidras Baumas izstāde un pavasara ziedu izstāde, kā arī izstāde «Viss sākās ar Saviesīgo biedrību...» par biedrības darbību senāk un mūsdienās. Vēl gaidāmas radošās darbnīcas un aktivitātes ar līdzdarbošanos. Muzeju naktī atvērta būs arī Jaunpils ev. lut. baznīca. Savukārt no pulksten 19.30 līdz 22.00 naksnīgās vakara stundas aicina pavadīt pils bibliotēkā vai piedalīties ekskursijā – mūka Teodora vakara iznāciens (viesošanās mūka pagrabiņā, cellītē un ne tikai…).

Dažādi pasākumi dos iespēju izvēlēties piemērotāko ikvienam. Jau pulksten 19.30 būs iespēja Musturdeķī ieaust Jaunpils ūdeņu un puķu pļavu skaistumu varēs kopā ar biedrību «Dzīpars» un audēju pulciņa dalībniecēm. Savukārt radoši darboties kopā ar Ventspils stikla un plastikas meistariem Andreju un Artūru Virbuļiem varēs darboties no pulksten 20.00. Daba, darbs, spēks. Kā tikt no stikla stieņa līdz suvenīram.* Vēlāk – pulksten 20.30 Tējas stunda un zinības izrādīs augu zinātāja Rita Armulika. Tiek gaidītas arī gardas šmores un riktes no Pilskunga ķēķa visa vakara garumā. Mīksti un sabužināti pēļi viesus gaidīs viesnīcā.

Par Muzeju nakti Jaunpilī vairāk informācijas iegūt, kā arī istabiņas nakts pārlaišanas rezervēt var Jaunpils pilī pa tālruni 63162128, 20223423 vai meklēt mājas lapā www.jaunpils.lv

*Piedāvājums pieejams par maksu.

Muzeju nakts Kandavas pusē

Kandavas novada muzejs tieši Muzeju naktī piedāvā pasākumus ar nosaukumu «Ar straumēm uz jūru». Sākums jau no pulksten 19.00, kad notiks atklāšanas pasākums muzeja dārzā – atpūtas vietā «Pie pavarda» un dažādas aktivitātes līdz pat pulksten 24.00. Vakars solās būt bagāts ar pasākumiem, jo paredzēta lielā zivju tīkla darināšana, «Laimes zivs» veidošana un «Galvas mežģi», kā arī citi pārsteigumi. No pulksten 19.10 līdz 22.30 notiks ceļojums «Ar straumēm uz jūru», sniedzot iespēju iepazīt Kandavas pilsētas un novada «slapjumus», vēsturiskas patiesības un «ūdens gabalus».* Bet no pulksten 22.30 līdz 23.15 Muzeju nakts kārumniekus gaidīs cienasts ceļotājiem «Ar dūmu garšu» un pasākuma noslēgums muzeja dārzā – atpūtas vietā «Pie pavarda». Vairāk informācijas Kandavas novada muzejā, Talsu ielā 11, Kandavā, tālr. 63182064.

* Ceļojuma «Ar straumēm uz jūru» dalības maksa Ls 2, dalībnieku skaits ierobežots.

Tiekamies Muzeju naktī Tukumā!

Uz Tukumu pēc smukuma!

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu