Nepilngadīgo vilciena apmētātāju pāraudzina bez tiesas (96)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par vilciena sastāva apmētāšanu ar akmeņiem pret nepilngadīgo jūrmalnieku Jāni Meijeru tika ierosināts kriminālprocess. Tā kā ar uzņēmumu «Pasažieru vilciens» lietas ietvaros noslēgts mierizlīgums, jaunietim tagad ir cerības uz krimināllietas izbeigšanu. Jānim kā sods bija piespriests brauciens vilciena mašīnista kabīnē, lai tādējādi viņš spētu izprast sava noziedzīgā nodarījuma sekas, otrdien vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

Nosūdz policijai

16 gadus vecais Jānis pastāstīja, ka viendien gājis kopā ar draugu un izdomājuši mest ar akmeņiem pa vilciena pēdējiem vagoniem. «Mēs iemetām un aizbēgām, un tad mūs noķēra. Draugs bija pateicis klasesbiedram, un tas mūs nodeva policijai,» stāsta jaunietis.

Policijā tika ierosināts kriminālprocess par vilciena sastāva apmētāšanu. Šoreiz abiem paveicies, jo uzņēmums «Pasažieru vilciens» nolēma nepilngadīgajiem jauniešiem dot iespēju citādāk izciest sodu, nevis stāties tiesas priekšā. Tika slēgts mierizlīgums.

«Tas ir brīvprātīgs sarunu process, kura rezultātā tiek dota iespēja gan cietušajam, gan vainīgajam saprast, kā jūtas viena vai otra iesaistītā puse. Pie labvēlīgiem rezultātiem ir iespēja šo kriminālprocesu izbeigt,» tā «Tautas balsij» atzina Valsts probācijas dienesta Jūrmalas teritoriālās struktūrvienības vadītāja Kristīne Brice.

Jaunietim jādodas ekskursijā ar vilcienu

Mierizlīguma ietvaros Jānim nācās doties ekskursijā ar vilcienu mašīnista kabīnē un uzklausīt pieredzējušā «Pasažieru vilciena» darbinieka, Ekspluatācijas daļas priekšnieka vietnieka Andra Strautmaņa stāstīto par to, cik traģiski var kādam pasažierim beigties metiens ar akmeni pa vilciena logu un kādi materiālie zaudējumi tiek nodarīti kompānijai.

Strautmanis atzina: «Parasti jau tādi cilvēki tiek noķerti, saukti pie atbildības. Šī ir tāda pirmā reize – tāda ekskursija, kad parāda, kā tas viss notiek. Strādāju šeit kopš 1989.gada, un šī ir tāda pirmā reize, kad dod iespēju braukt vilciena kabīnē.»

Strautmanis brauciena laikā Jānim arī rādīja, kāpēc huligāniem nav iespējams izbēgt no soda, jo mašīnista kabīnē viss esot redzams kā uz delnas - kur un kādi cilvēki grasās apmētāt vilcienu, par to tiek ziņots dispečeram un nepieciešamības gadījumā tiek izsaukta policija.

Vaininieks priecājas par doto iespēju

Gandrīz divas stundas ilga Jāņa brauciens ar vilcienu, pēc kā viņš raidījumam atzina, ka viņam ir paveicies ar mierizlīgumu. «Aizvestu uz Cēsīm [nepilngadīgo audzināšanas iestādi], un no turienes jau normāli neviens neiznāk ārā, tur cilvēku nepārmācīs, ja pats negribēs, nemainīsies uz labāko pusi,» sapratis Jānis.

Brice skaidroja: «Izejot šīs te visas kriminālprocesa stadijas – prokuratūra, tiesa, tad jaunietis būtu krimināli sodīts. Labākajā gadījumā sods būtu nosacīts ar pārbaudes laiku vai piespiedu darbs, izciešot sodu sabiedrībā. Pretējā gadījumā tā ir ieslodzījuma vieta.»

Probācijas dienesta pārstāve cer, ka Jānis vairs tādus noziedzīgus nodarījumus neatkārtos. «Labākajā gadījumā šī krimināllieta tiks izbeigta, bet to jau lemj procesa virzītājs. Mēs no savas puses esam izdarījuši visu – ir noslēgts izlīgums, Jānis ir sapratis sava noziedzīgā nodarījuma sekas,» norādīja Brice.

Komentāri (96)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu