Latvijas hokeja izlase zaudē Zviedrijai; PČ noslēdz 10. vietā (547)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ar zaudējumu pasaules čempionātu (PČ) hokejā otrdien noslēdza Latvijas valstsvienība, kas «Ericsson Globe» arēnā ar rezultātu 0:4 atzina turnīra mājinieces Zviedrijas izlases pārākumu, piedzīvojot trešo sauso zaudējumu pēc kārtas. Līdz ar to Latvija PČ noslēdza desmitajā vietā.

(Papildināts viss teksts.)

Kļuvis zināms, ka Latvijas hokejisti automātiski nav kvalificējusies 2014.gada Soču olimpiskajām spēlēm, bet nākamā gada februārī Latvija savā laukumā rīkos kvalifikācijas turnīru.

Tomēr nepatīkamākais ir fakts, ka Latvijas izlase nespēja gūt vārtus gandrīz 220 pēdējās minūtes, kas ir ilgākais «sausais» periods latviešiem pasaules čempionātu vēsturē.

Maču aktīvāk iesāka Zviedrijas izlase, un otrajā minūtē tai bija izgājiens pret Latvijas vārtiem, turklāt pēc tam arī tika gūti vārti, kas gan netika ieskaitīti, jo pret Latvijas izlases vārtsargu Māri Jučeru bija izdarīts pārkāpums.

Tomēr Zviedrijas hokejisti turpināja uzbrukt un piektajā minūtē atklāja rezultātu, kad precīzs bija viens no čempionāta rezultatīvākajiem spēlētājiem Ēriksons.

Pārsvars turpināja piederēt Zviedrijai, un Latvijas izlase pirmo metienu pa vārtiem veica tikai trešdaļas vidū, kad pretinieki bija izpildījuši jau desmit raidījumus.

13.minūtē pēc aktīvas Ronalda Ķēniņa darbības Latvijas izlase pirmoreiz mačā nokļuva vairākumā. Visas divas minūtes latvieši pavadīja pretinieku laukuma zonā, kontrolējot ripu. Tika izveidota arī viena reāla vārtu gūšanas iespēja, tomēr Latvijas hokejistiem neizdevās to realizēt.

Īsu brīdi pēc atgriešanās vienādos sastāvos jau mazākumā palika Latvijas izlase, kad uz noraidīto soliņu devās Kaspars Daugaviņš. Zviedrijas izlase nospēlēja daudz pārliecinošāk un rezultātu dubultoja jau pēc septiņām vairākuma sekundēm, kad pēc Ērika Kārlsona metiena pirmais pie ripas nokļuva Silfveberjs un ieraidīja to vārtos.

Pirmās trešdaļas izskaņā ritēja līdzīgāka ciņa, kaut pārsvars joprojām saglabājās Zviedrijai, bet rezultāts joprojām saglabājās Latvijai nelabvēlīgs - 0:2.

Otro trešdaļu Latvijas izlase iesāka aktīvi, izveidojot pāris momentus, tomēr tieši Zviedrijai pēc pēc trim ar pusi minūtēm bija reālākā iespēja gūt vārtus - pēc zviedru kapteiņa Dāniela Alfredsona metiena ripa lēnām slīdēja vārtos, tomēr to pāris centimetrus pirms pilnīgas vārtu līnijas šķērsošanas prom izdevās aizsist Jānim Andersonam.

Latvijas izlases ceturtā maiņa turpināja spēlēt aktīvi, un pēc septiņām spēlētām minūtēm Kaspars Saulietis lieliski vārtu priekšā piespēlēja Jurim Štālam, kuram pavisam nedaudz pietrūka, lai pārspētu pretinieku vārtsargu Viktoru Fāstu. Tomēr joprojām, neskatoties Latvijas pretuzbrukumiem, ievērojams pārsvars piederēja sacensību saimniecei.

Desmitajā minūtē iespaidīgu spēka paņēmienu pret Kasparu Saulieti veica Stafans Kronvals, un drīz pēc notikušā latvietis aizgāja uz ģērbtuvēm. Turpinājumā pie otrā noraidījuma mačā tika Daugaviņš, un Zviedrija to otro reizi izmantoja - pēc Alfredsona piespēles precīzs bija Zetebergs.

Četras minūtes pirms trešdaļas beigām viens pret pretinieku vārtiem izgāja Miķelis Rēdlihs, tomēr viņa raidījums trāpīja pa vārtu pārliktni. Savukārt brīdi vēlāk ar to pašu pret Latvijas vārtiem atbildēja arī Zeterbergs. Pēc otrās trešdaļas Latvijas izlase atradās zaudētājos ar 0:3.

Trešās trešdaļas sākumā pie divu minūšu noraidījuma tika Ronalds Ķēniņš, bet minūti vēlāk pretiniekus izprovocēja Miķelis Rēdlihs un komandas nokļuva vienādos sastāvos.

Kopumā spēle ritēja mierīgāk, bet aktīvāka cīņa sākās pēc vairākiem Kaspara Daugaviņa mēģinājumiem izprovocēt pretiniekus.

Kas neizdevās Daugaviņam, izdevās Kobam Jasam, kad astotajā minūtē viņš saķērās ar Ēriku Kārlsonu. Abi hokejisti devās uz divām minūtēm atpūsties, bet uzreiz pēc viņu atgriešanās laukumā Jass metās virsū Kārlsonam izkauties. Tomēr noraidījumu līdz spēles beigām saņēma vienīgi Jass, bet pretinieks tika cauri sveikā.

Līdz ar to Latvijas hokejisti palika uz piecām minūtēm mazākumā. Zviedrijas izlase šajā laikā izveidoja daudzus bīstamus momentus, bet precīzi meta tikai vienu reizi, kad no vārtu priekšas Jūhans Fransēns panāca 4:0.

Cīņas beigās ļoti pārliecinoši vārtos darbojās Jučers, un tas paglāba Latvijas hokejistus no vēl smagāka zaudējuma.

Latvija - Zviedrija 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)

Vārtu guvēji: 1:0 Luī Ēriksons (Zeterbergs, Fransēns) (4:39), 2:0 Jākobs Silfveberjs (Kārlsons, Bekstrēms) (14:40 vair.), 3:0 Henriks Zeterbergs (Alfredsons) (33:45 vair.), 4:0 Jūhans Fransēns (Zeterbergs, Kārlsons) (52:18 vair.).

Metieni: 22 - 44

Soda minūtes: 33 - 6

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē kļuva Jānis Andersons, kurš iepriekšējos mačos vairāk sēdēja rezervē, nekā devās laukumā, bet Zviedrijai - Alfredsons.

Tāpat tika nosaukti trīs labākie hokejisti Latvijas valstsvienībā, par kuriem kļuva Georgijs Pujacs, Ronalds Ķēniņš un Miks Indrašis.

Līdz šim Latvija ar Zviedriju pasaules čempionātos bija tikušās desmit reižu. Astoņās spēlēs uzvarējuši zviedri, vienreiz - 1997. gadā Turku bija neizšķirts, bet vienreiz uzvarēja Latvija - 2009. gadā Bernē, kad izcīnīja uzvaru pagarinājumā ar 3:2. Vēl viens zaudējums piedzīvots 2006. gada olimpiskajās spēlēs Turīnā - 1:6.

2011. gada pavasarī Latvija un Zviedrija tikās pārbaudes spēlēs Ūmeo un Šelefteo, kur Latvija zaudēja ar 1:4 un 4:7.

Vārtos Jučers

Latvijas izlases vārtus šodien sargāja Māris Jučers, kurš aizstāja savainoto Edgaru Masaļski. Iepriekšējās sešās spēlēs vārtu drošība tika uzticēta tieši Masaļskim, bet pirmdienas mačā ar Dāniju viņš sastiepa ceļgala saites.

24 gadus vecajam Jučeram šis bija pirmais iznāciens pasaules čempionātā no mača pirmās minūtes.

Zaudētas cerības iekļūt ceturtdaļfinālā

Pēc pirmdienas zaudējuma 0:2 pret Dāniju Latvijas komanda zaudēja pat teorētiskas izredzes kvalificēties ceturtdaļfinālam, kurā iekļūs četras labākās komandas.

Pasaules čempionāta pirmajā mačā Latvijas izlase ar rezultātu 2:5 zaudēja spēcīgajai Krievijas valstsvienībai, pēc tam saspringtā cīņā ar 3:2 pārspēja Vāciju, trešajā mačā ar 5:0 pārliecinoši pieveica Itāliju, ceturtajā spēlē ar 1:3 zaudēja Čehijai, bet nākamajās divās cīņās pret Norvēģiju un Dāniju nespēja gūt vārtus, ciešot zaudējumus attiecīgi ar 0:3 un 0:2.

Latvijas hokeja izlases sastāvs mačam ar Zviedriju

Vārtsargi: Māris Jučers (Rīgas «Dinamo»), Ervīns Muštukovs (Odensas «Bulldogs»).

Aizsargi: Guntis Galviņš, Krišjānis Rēdlihs, Oskars Cibuļskis, Jānis Andersons, Kristaps Sotnieks, Rodrigo Laviņš, (visi Rīgas «Dinamo»), Georgijs Pujacs (Omskas apgabala «Avangard», KHL), Oskars Bārtulis (Filadelfijas «Flyers»).

Uzbrucēji: Jānis Sprukts, Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Mārtiņš Cipulis, Andris Džeriņš, Juris Štāls (visi Rīgas «Dinamo»), Miks Indrašis (HK «Rīga»), Kaspars Saulietis («Neman», Baltkrievija), Ronalds Ķēniņš («ZSC Lions», Šveice), Kaspars Daugaviņš (Otavas «Senators», NHL), Aleksejs Širokovs, Koba Jass (abi «Kazzinc-Torpedo», Kazahstāna).

Komentāri (547)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu