Porcelāna muzejā izstāde "Portugāles flīžu māksla"

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Rīgas Porcelāna muzejā no šā gada 4. līdz 20. augustam būs apskatāma ceļojošā izstāde “Portugāles flīžu māksla”. Atklāšana paredzēta šā gada 4. jūlijā plkst. 16:00.

Portugāles Nacionālā Flīžu muzeja direktors Paulu Enrikešs (Paulo Henriques) par Portugāles flīžu mākslu saka: „Flīze jeb «azuležu» («azulejo») ir viena no spēcīgākajām un savdabīgākajām Portugāles kultūras izpausmēm, kā arī vienreizējs un oriģināls portugāļu mākslas ģēniju ieguldījums visas Pasaules kultūrā. Vārds «azulejo» portugāļu valodā apzīmē kvadrāta formas keramikas plāksnīti, kuras viena puse ir dekorēta un glazēta.

Portugālē  flīzes nav tikai funkcionāls vai dekoratīvs materiāls, tās var saukt par atsevišķu transcendentu mākslu, kas kā poētisks elements izrotā arhitektūru un veselas pilsētas.

Kamoinša Institūts Portugālē ir izvēlējies flīžu mākslu popularizēt  ārpus Portugāles robežām kā vienu no Portugāļu kultūras izpausmēm. Šī muzeja darbība apliecina to, ka flīžu mākslai Portugālē tiešām tiek piešķirta liela nozīme ne tikai tādēļ, ka visā pasaulē, Portugāles bijušās Impērijas teritorijās – no Brazīlijas līdz Āfrikai un Indijai – vēl joprojām ir atrodams šīs mākslas mantojums, bet arī tādēļ, ka tā ir kultūras vērtība, kas ataino portugāļu intelektuālās un prakstiskās iemaņas un mākslas izjūtu no pagātnes līdz pat mūsdienām.”

Izstāde tiek rīkota Rīgas Porcelāna muzejam sadarbojoties ar Portugāles vēstniecību Latvijā, kā arī ar Rīgas pilsētas pašvaldības un Portugāļu valodas un kultūras institūta "Instituto Camoes" atbalstu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu