Grieķijas koalīcijas veidošanas sarunas noslēgušās bez paziņojuma (8)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Grieķijas partiju sarunas par jaunas koalīcijas izveidi pirmdien ilgušas vien stundu un politiķi no prezidenta biroja prom devušies, nesniedzot nekādus paziņojumus, vēsta televīzija. Grieķijas partijas pirmdien pulcējās uz jaunām sarunām par taupības pasākumus atbalstošas koalīcijas izveidi.

Svētdienas krīzes sarunās pie prezidenta Karola Papulija nekāds izrāviens koalīcijas veidošanas procesā netika panākts.

Kā pirmdien atzina konservatīvās partijas «Jaunā demokrātija» līderis Antonis Samars, «valstij draud patiesas un tūlītējas problēmas. Es turpināšu cīnīties un izmēģināt katru iespēju, lai rastu risinājumu».

Pirmdienas sarunās piedalījās arī sociālistu partijas PASOK līderis Evangels Venizels un mēreno kreiso partijas «Demokrātiskie kreisie» vadītājs Fotis Kuvelis.

Iepriekš Kuvelis izteicās, ka vienošanos neizdosies panākt, ja gatavību iesaistīties koalīcijā neizrādīs Kreiso radikāļu koalīcija (SYRIZA), kas vēlēšanās ierindojās otrajā vietā.

SYRIZA turpretī uzsver, ka tā neiesaistīties valdībā, kura grasās ieviest starptautisko kreditoru pieprasītos taupības pasākumus.

SYRIZA līderis Aleksis Ciprs noraidījis prezidenta aicinājumu iesaistīties sarunās, skaidrojot, ka nevēlas piedalīties «nozieguma veikšanā».

Ja koalīciju veidotu «Jaunie demokrāti», PASOK un «Demokrātiskie kreisie,» tiem kopā 300 vietu lielajā parlamentā būtu 168 deputātu pārstāvniecība.

Kā jau ziņots, Grieķijas politiķiem kopš vēlēšanām joprojām nav izdevies vienoties par jaunas valdības izveidi, aizvien spēkā pieņemoties bažām, ka varētu nākties rīkot jaunas vēlēšanas.

Izeja no politiskā strupceļa ir jāpanāk līdz ceturtdienai, kad sanāks jaunais parlaments, pretējā gadījumā būs jāizsludina jaunas vēlēšanas, kas tad notiktu jūnijā.

Nesenajās vēlēšanās visvairāk balsu saņēmušo partiju - konservatīvo, kreiso radikāļu un sociālistu - centieni izveidot valdības koalīciju beigušies bez rezultātiem.

Iesākumā prezidents tiekas ar trīs lielo partiju pārstāvjiem, cenšoties viņus pārliecināt, ka valsts intereses prasa, lai partijas sadarbotos nacionālās vienotības valdības ietvaros.

Vēlāk prezidents tiksies ar mazākajām parlamentā iekļuvušajām partijām, arī ar neonacistu partiju «Zelta saullēkts».

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu