Daily Telegraph: sarūk 3D filmu popularitāte (45)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Trīsdimensiju (3D) filmu kinoizrāžu popularitāte sarūk, radot bažas par tehnoloģijas ilgtspēju, raksta britu avīzes "Daily Telegraph" portāls "Telegraph.co.uk".

3D bums ir pagājis

Portāls norāda, ka skatītāju sajūsma par 3D filmām sasniedza savu maksimumu ar Džeimsa Kamerona (James Cameron) filmas "Avatar" ("Avatars") pirmizrādi 2009.gada decembrī, kad 71% publikas, kas filmu redzēja tās rādīšanas ASV pirmajā nedēļas nogalē, devās uz 3D versiju. Savukārt martā, parādoties filmai "How to Train Your Dragon" ("Kā pieradināt pūķi"), 3D izrāžu apmeklētāju īpatsvars saruka uz 68%. Maijā, sākot kārtējās filmas par Šreku "Shrek Forever After" demonstrēšanu, 3D versijas skatītāju īpatsvars nokritās līdz 61%, bet neseno "The Last Airbender" ("Leģenda par pēdējo gaisa pavēlnieku") 3D versiju izvēlējās tikai 56% skatītāju.

Ar animācijas filmas "Despicable Me" ("Nejaukais es") parādīšanos šajās dienās 3D izrāžu apmeklētāju skaits nokritās zem 50% - līdz 45%, raksta "Telegraph.co.uk".

Portāls uzskata, ka krītošais apmeklētāju īpatsvars liecina, ka 3D bums ir pagājis un tehnoloģijas spožums, kas sasniedza kulmināciju, kad filma "Avatars" iekasēja 2,7 miljardus dolāru (1,47 miljardus latu), sācis apsūbēt. Nozares pazinēji norāda, ka tas savukārt var iedragāt 3D televizoru tirdzniecību, uz kuru arī Latvijā cerības likuši tādi lielie ražotāji kā "LG", "Samsung" un citi, kas rīkojuši prezentācijas un izlikuši televizoru paraugus tirdzniecības vietās.

Prezentācijās izskanējis, ka gaidāms arvien lielāks Holivudas un citu filmu industriju filmu skaits, kas tiks uzņemtas 3D formātā, tādēļ būšot pietiekami daudz materiāla, ko skatīties 3D pārraidēs vai no īpašiem videodiskiem.

3D formātā tiek konvertētas vecās filmas

"Telegraph.co.uk" norāda, ka patlaban studijās tiek gatavotas 24 3D filmas un tiek plānots uz 3D formātu konvertēt populāras vecākas filmas, piemēram, "Zvaigžņu karu" sēriju un pat pusdokumentālo "ākstu" darbu "Jackass".

Konvertēšana esot ļoti dārgs process, kas maksājot ap 100 000 dolāru (57 000 latu) par katru filmas minūti. Rezultāti ne vienmēr esot iespaidīgi vai pat apmierinoši.

Sarūk 3D filmu popularitāte
Sarūk 3D filmu popularitāte Foto: AFP/LETA

3D tehnoloģijas aizstāvji norāda, ka ASV uz tikai 5000 kinoekrānu no kopumā 35 000 ir iespējams rādīt 3D filmas, kas prasa īpašus projektorus un brilles, kuras izdala visiem skatītājiem. Ar lielāku skaitu 3D kinoteātru pieaugšot arī tehnoloģijas popularitāte.

Tomēr pazīstamais amerikāņu filmu kritiķis Rodžers Eberts uzskata, ka

filmu rādīšana 3D neko sevišķu nedod sižetam un dažos gadījumos pat skatītājiem rada galvassāpes un sliktu dūšu.

Kad parādījās "Avatars", filmu nozares analītiķi teica, ka tā ar ļoti dārgām un sarežģītām tehnoloģijām cenšoties atražot pagājušā gadsimta 50. un agrīnos 60.gadus, kad 3D filmas skatījās ar primitīvām brillēm ar stikliem divās krāsās. Tolaik 3D filmas pārsvarā bija šausmu filmas par briesmoņu uzbrukumiem, citplanētiešiem vai arī dokumentālās filmas, kur lauvas šķietami lēca publikā un mežoņi pret skatītājiem raidīja šķēpus un bultas.

Komentāri (45)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu