Kijevas centrā demonstrācijas Timošenko atbalstam (2)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Vairāk nekā 2000 cilvēki sestdien pulcējās Ukrainas galvaspilsētā Kijevā, lai protestētu pret prezidenta Viktora Janukoviča režīmu un paustu atbalstu notiesātajai bijušajai valsts premjerministrei Jūlijai Timošenko, kas tagad no cietuma ir pārvietota uz slimnīcu.

«Brīvību Ukrainai! Brīvību Jūlijai!» vairāku opozīcijas partiju rīkotajā demonstrācijā Kijevas galvenajā laukumā pūlim izkliedza Timošenko palīgs un partijas «Tēvzeme» priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Turčinovs.

Demonstrācijas laikā opozīcijas līderi atklāja savu rīcības plānu pirms oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, ko Rietumvalstis uzskata par lakmusa papīru Ukrainas amatpersonām, kas tiek kritizētas par nedemokrātisku darbību.

«Pirmais punkts mūsu darba kārtībā [pēc parlamenta vēlēšanām] ir politieslodzīto, tostarp Timošenko, atbrīvošana,» teica viens no opozīcijas līderiem Vjačeslavs Kiriļenko.

Arī pati Timošenko nākusi klajā ar jaunām idejām Ukrainas sabiedrības demokratizācijai.

Vēstulē, ko opozīcijas demonstrācijas laikā Kijevas centrā nolasīja Timošenko meita Jevgēņija, «Tēvzeme» līdere paziņoja, ka «ir nepieciešamas padarīt pilsoņiem pieejamu iespēju atcelt deputātus, mērus, atlaist parlamentu, vietējās pašvaldības, rosināt prezidenta impīčmentu».

«Šīm procedūrām jānotiek bez jebkādas, pat visminimālākās, varas iejaukšanās. Esmu gatava piedāvāt reāli strādājošus mehānismus,» viņa norādīja vēstulē.

Timošenko arī ierosināja, ka katram pilsonim ir jādod iespēja vērsties tiesā un ierosināt krimināllietu pret ikvienu varas pārstāvi, kas rupji pārkāpis likumu,. kā arī pilsoniskā sabiedrība Ukrainā ir jāpadara par «ietekmīgu dalībnieku visos politiskajos procesos».

Viņa arī rosina «nepieciešamību pārbūvēt varas piramīdu». «Centrālajiem varas orgāniem ir jāpilda tikai tās funkcijas, ar kurām patstāvīgi nespēj tikt galā vietējās varas institūcijas. Tādēļ varas piramīda ir jāapgriež otrādāk par labu vietējām kopienām un to pārstāvjiem. Ne mazāk kā 70% budžeta līdzekļu jāpaliek vietējās kopienas rīcībā,» klāstīja Timošenko.

Bijusī premjerministre aicina Ukrainas opozīciju apvienoties un pēc uzvaras parlamenta vēlēšanās radikāli izmainīt sabiedrības un varas attiecību sistēmu. «Opozīcijai, kļūstot par varu, ir jāatsakās no daļas savu pilnvaru Ukrainas pilsoņu labā. Mums ir jādod cilvēkiem nevis vārdiski, bet īsti instrumenti, lai viņi var ietekmēt varu,» uzsvēra Timošenko, piebilstot, ka «cilvēkam vienmēr ir jābūt visiem nepieciešamajiem līdzekļiem, lai aizsargātu sevi tiesiskā veidā un spētu ietekmēt savu dzīvi».

Savukārt Čehijā patvērumu guvušais Timošenko vīrs Aleksandrs paziņoja, ka Ukrainas varas iestādes neieklausīsies Ritumos, kamēr vien ar tām runās diplomātijas valodā.

«Ar Janukoviča režīmu ir velti runāt diplomātijas valodā. Rietumiem ir jāsaprot, ka pie varas Ukrainā ir bijušie kriminālnoziedznieki, kas ģērbušies pašu dārgāko zīmolu tērpos un ir apmācīti runāt iepriekš sagatavotiem vārdiem. Patiesībā viņi saprot tikai cietuma žargonu un rupju spēku,» intervijā Bulgārijas izdevumam «24 časa», kas pārpublicēta Timošenko partijas «Tēvzeme» oficiālajā mājaslapā.

«Tādēļ Rietumiem ir jārīkojas izlēmīgi - jānosaka daudz stingrākas sankcijas pret režīmu, lai iesaldētu tā aktīvus, banku kontus, īpašumus un tā tālāk,» norādīja Timošenko vīrs.

Viņš stāstīja, ka ir lūdzis pasaules līderiem aizsargāt Jūliju Timošenko no fiziskas iznīcināšanas. «Pasaules līderu reakcija apstiprina, ka viņi vairs netic Janukovičam. Pasaule ir sapratusi, ka režīms atrodas agonijas stāvokli,» teica Aleksandrs Timošenko, situāciju Ukrainā saistībā ar viņa sievu nosaucot par «mēģinājumu viņu fiziski iznīcināt».

«Turklāt es zinu, ka mana sieva nepiekristu pamest Ukrainu, bet es personīgi vēlos viņu no turienes dabūt ārā. Viņai ir bijušas daudzas iespējas to izdarīt, jo pašreizējā valdība viņai vairākkārt to ir piedāvājusi. Jūlija ir cīnītāja un viņa cīnīsies līdz galam,» uzsvēra Timošenko.

Timošenko kopš trešdienas atrodas Ukrainas valsts dzelzceļa uzņēmuma «Ukrzaļizņica» centrālajā klīniskajā slimnīcā Harkovā.

51 gadu vecā Timošenko no 20.aprīļa līdz 9.maijam bija pieteikusi badastreiku, jo, pārvietojot no cietuma uz slimnīcu, pret viņu ticis lietots fizisks spēks un viņai uz ķermeņa radušies asinsizplūdumi. Ukrainas ekspremjere jau ilgstoši sūdzas par veselības problēmām – viņai sāpot mugura. Bijusī Ukrainas premjere apgalvo, ka cietuma apsargi viņu sita, pirms 20.aprīļa vakarā muguras sāpju dēļ pārveda no cietuma uz slimnīcu. Jau 22.aprīlī viņa tika nogādāta atpakaļ kolonijā.

Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu. Pagājušajā mēnesī pret viņu sākās jauna tiesas prāva saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu «United Energy Systems of Ukraine» (UESU). Gaidāms, ka 21.maijā viņa ieradīsies uz tiesas sēdi šajā lietā, lai gan ārsti norāda, ka viņas veselības stāvoklis ir ļoti slikts.

Rietumvalstis pauž viedokli, ka Timošenko, kas ir opozīcijas partijas «Tēvzeme» līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ. Šādu viedokli pauž arī Timošenko, kas savu vainu neatzīst.

Eiropas Savienība ir nosodījusi Timošenko notiesāšanu kā selektīvā tiesiskuma piemēru un brīdinājusi Ukrainu, ka bloka dalībvalstis neratificēs politiskās asociācijas un brīvās tirdzniecības līgumu, ko paredzēts parakstīt ar Ukrainu, kamēr vien Timošenko atradīsies aiz restēm.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu