Neprātības NBS 1. kājnieku bataljonā (148)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vēlos pievērst uzmanību neprātam, kas notiek 1. KB 1. kājnieku rotā. Karavīri tiek dzīti kā lopi lielā karstumā (+28 un vairāk) pilnā ekipējumā skriet diezgan ievērojamas distances.

Tā ir reāla spēlēšanās ar uguni, jo tā ir milzīga slodze sirdij, karavīri skrien līdz ģībonim. Ar komandieriem nav vērts par šo lietu runāt,

nevienu tas neinteresēs, kamēr nebūs notikusi nelaime - kādam apstāsies sirds vai iestāsies vēl kādas nopietnas veselības problēmas.

Protams, karavīram ir jātrenējas, bet to visu var darīt ar prātu un apdomu, nevis nodzīt līdz pilnīgam spēku izsīkumam un dehidrācijai.

Sargs

NBS viedoklis

Lai noskaidrotu oficiālo Nacionālo bruņoto spēku (NBS) viedokli, portāls TVNET sazinājās ar Aizsardzības ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas vecāko referenti virsleitnanti  Sandru Brāli. Lūk, ko viņa atbildēja: "Diemžēl jautājums ir pārāk vispārīgs un nav precīzas informācijas, kad konkrētā situācija notikusi.

Lai Sauszemes spēku Kājnieku brigādes 1.Kājnieku bataljona karavīri apmācību laikā neciestu karstuma dēļ, nodarbībās nepārtraukti ir pieejams dzeramais ūdens,

apmācība tiek organizēta ar vieglāku ekipējumu kā ikdienā, starp vingrinājumiem atpūtai tiek veltīts vairāk laika.

Papildu tam visās nodarbībās obligāta prasība ir mediķu klātbūtne.

Tā kā 1.Kājnieku bataljona primārais uzdevums ir gatavot karavīrus dalībai starptautiskajā operācijā Afganistānā, karstais laiks ir iespēja maksimāli pietuvināt apmācību programmu Afganistānas laika apstākļiem, kur ir 40 un vairāk grādu pēc Celsija. Karavīri tiek gatavoti dienestam Afganistānā, kur līdzīgi laika apstākļi ir ikdiena. Līdz ar to karstā vasara nevis traucē, bet tieši pretēji – palīdz pilnvērtīgāk sagatavot karavīrus NATO misijai. Tomēr tiek ņemti vērā augstāk minētie apsvērumi – vieglāks ekipējums, pastāvīgi pieejams ūdens.

Ņemot vērā ieilgušo karstumu, gribētu vērst uzmanību uz to, ka NBS ir veikuši daudzus pasākumus, lai karavīriem novērstu iespējamās veselības problēmas karsto laika apstākļu dēļ – piemēram, jau divas reizes ir atcelta fizisko normatīvu kārtošana, karstā laika dēļ ir atcelta Godasardze pie Brīvības pieminekļa.

NBS komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube vairākkārtīgi ar NBS vienību komandieriem ir pārrunājis karstā laika iespējamo ietekmi uz karavīriem un norādījis fiziskās nodarbības veikt dienas „vēsākajā” pusē.

Gadījumi, kad karavīri skrien līdz ģībonim, bruņotajos spēkos nav pieļaujami."

Komentāri (148)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu