Munkevica un Pīranta lietu nosūta atpakaļ Jūrmalas pilsētas tiesai (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Guntars Kveska nosūtījis atpakaļ Jūrmalas pilsētas tiesai krimināllietu, kurā par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās apsūdzēti bijušais Jūrmalas mērs Raimonds Munkevics ("Jūrmala - mūsu mājas") un viņa partijas biedrs, "Jūrmalas ātrās palīdzības" valdes loceklis Normunds Pīrants, informēja tiesā.

Jau ziņots, ka prokurore Velta Zaļūksne apgabaltiesā iesniedza protestu par diviem Jūrmalas pilsētas tiesas lēmumiem un lūdza atcelt lēmumu, ar kuru Munkevica un Pīranta kukuļdošanas lieta pēc būtības izskatīšanai nozīmēta uz 2011.gada 31.janvāra plkst.11 un lēmumu šo krimināllietu izskatīt triju tiesnešu sastāvā.

Apgabaltiesas tiesneša Kveskas palīdze Daiga Freimane sacīja, ka tiesnesis ar pavadvēstuli lietu nosūtījis atpakaļ uz Jūrmalas pilsētas tiesu, taču atteicās informēt par šādas rīcības iemesliem.

Tāpat viņa nesniedza informāciju par to, kāds lēmums pieņemts attiecībā uz prokurores Zaļūksnes protestiem, vien norādīja, ka tiesnesis ne vienmēr pieņemot kādu konkrētu lēmumu. Tāpat tiesneša palīdze neatklāja datumu, kad lieta nosūtīta atpakaļ Jūrmalas pilsētas tiesai.

Rekomendē lietu skatīt trīs tiesnešiem

Prokurore Zaļūksne protestā iepriekš bija norādījusi, ka lieta nav tik sevišķi sarežģīta, ka būtu nepieciešams to skatīt trīs tiesnešu sastāvā. Par tiesas sēdes priekšsēdētāju iecelta Solvita Glaudāne, kura arī pieņēmusi lēmumu par tiesas datuma nozīmēšanu šajā lietā. Lietas izskatīšana noteikta uz nākamā gada 31.janvāri. Glaudāne šo lēmumu motivējusi ar tiesas noslogotību.

Protestā prokurore pauž viedokli, ka, nosakot koleģiālu lietas iztiesāšanu un nosakot tiesas sēdes datumu vairāk nekā pusgadu pēc lietas saņemšanas tiesā, tiesa ir pieļāvusi Kriminālprocesa likumā noteikto prasību pārkāpumus.

Pīrants un Munkevics joprojām apcietinājumā

Savukārt par tālo tiesas sēdes datumu prokurore min likuma normas, ka - "ja apsūdzētajam piemērots drošības līdzeklis, kas saistīts ar brīvības atņemšanu, krimināllietas iztiesāšanu uzsāk ne vēlāk kā četru nedēļu laikā pēc tās saņemšanas". Pīrants un Munkevics patlaban atrodas apcietinājumā.

Jūrmalas pilsētas tiesa krimināllietu, kurā par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās apsūdzēts Munkevics un Pīrants, sāks skatīt 2011.gada 31.janvārī plkst.11 atklātā tiesas sēdē.

Protesta dēļ neizskata Munkevica lūgumu viņu atbrīvot 

Saistībā ar Zaļūksnes iesniegto protestu Jūrmalas pilsētas tiesa 20.jūlijā neizskatīja kriminālprocesā par 5000 latu kukuļa došanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās apsūdzētā Munkevica lūgumu atbrīvot viņu no apcietinājuma.

Kā teica Munkevica advokāts Aivo Leimanis, tiesa lietas materiālus esot nosūtījusi Rīgas apgabaltiesai, kurai būs jāskata prokurores Veltas Zaļūksnes iesniegtie protesti par Jūrmalas pilsētas tiesas pieņemtajiem lēmumiem. Iespējams, šodien būs zināms, kad Rīgas apgabaltiesa skatīs šos prokurores protestus. Tad, kad būs izskatīti šie protesti, lietas materiāli atpakaļ tiks aizsūtīti Jūrmalas tiesai, kas arī varēs skatīt Munkevica lūgumu.

Advokāts neizpratnē par paturēšanu apcietinājumā

Leimanis iepriekš pastāstīja, ka jau šī mēneša sākumā ar klientu esot nolēmis iesniegt pieteikumu izmeklēšanas tiesnesim ar lūgumu atcelt kā drošības līdzekli piemēroto apcietinājumu, jo esot konstatēti jauni apstākļi. Proti, pierādījumus pret Munkevicu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir savācis un nostiprinājis, arī apsūdzība jau ir celta, līdz ar to vairs nepastāv objektīvi iemesli, kādēļ apsūdzētajai personai vajadzētu atrasties apcietinājumā, uzskata advokāts.

"Kā zināms, pamatojums apcietinājumam bija nodrošināt netraucētu pierādījumu vākšanu. Tā kā tas ir izdarīts, tad nepastāv apcietinājuma pamats," jau iepriekš skaidroja Leimanis.

Turklāt dažas dienas pēc šī advokāta un Munkevica lēmuma prokuratūra izskatīšanai Jūrmalas pilsētas tiesā nodeva krimināllietu, kurā par kukuļdošanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās apsūdzēts Munkevics un viņa partijas biedrs, "Jūrmalas ātrās palīdzības" valdes loceklis Normunds Pīrants.

Pīranta lūgumu atbrīvot tiesa noraida

Savukārt 14.jūlijā Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa skatīja Pīranta lūgumu atbrīvot viņu no apcietinājuma, taču šis lūgums tika noraidīts, un apsūdzētajam vēl vismaz divus mēnešus būs jāatrodas nebrīvē.

Kā aģentūru LETA informēja Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurore Zaļūksne, abas personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 323.panta 2.daļas. Tajā paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā.

Tieši Jūrmalas pilsētas tiesai lieta nodota tāpēc, ka saskaņā ar apsūdzību noziedzīgais nodarījums izdarīts šīs tiesas darbības teritorijā, skaidroja Zaļūksne.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu