Pavasaris arī mūsu ādai (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr/By LJN08

Ādai nepieciešama pilnvērtīga kopšana visa gada garumā, tomēr pavasarī, vērojot dabas atmodu, arī cilvēkiem gribas ziedēt līdz ar pirmajiem sniegpulksteņiem. Tāpēc izskatam pievēršam pastiprinātu uzmanību. Par to, ko ziema nodarījusi mūsu ādai un kā likt tai ziedēt, stāsta Regīna Kamkina.

Ziemas nelabvēlīgā ietekme

«Laikapstākļi ziemā un laika pavadīšana telpās ar sausu gaisu, kā arī mazkustīgs dzīvesveids ļoti nelabvēlīgi ietekmē cilvēka ādu,» - viņa stāsta. «Sabrūk hidrolipīdu mantija jeb ādas dabiskais aizsargslānis, tādēļ āda kļūst sausa, raupja, zvīņaina, viegli traumējama, asāk izpaužas alerģiskas reakcijas. Taukaina āda var iekaist. Ziemā daudz lietojam barojošus krēmus, kas aizsprosto poras, ādai grūti elpot, pietrūkst skābekļa, līdz ar to tā kļūst mazāk elastīga. Atmirušās šūnas ādas virskārtā traucē uzņemt mitrinošos komponentus. Vizuāli āda kļūst nespodra, sejas krāsa – pelēka,» - skaidro R. Kamkina, piebilstot, ka uz pavasari ādas problēmas kļūst izteiktākas. «Daba strauji atjaunojas, bet cilvēks netiek šīm pārmaiņām līdzi.

Avitaminozes un sezonas maiņas dēļ rodas hormonālās svārstības,

kas ietekmē gan garastāvokli un veselību, gan arī ādu.»

Ādas kopšanas minimums

- Visos gadalaikos vissvarīgākais ir pareizi attīrīt un mitrināt ādu, - uzsver R. Kamkina. Pirmkārt, tas nozīmē obligāti divas reizes dienā – no rīta un vakarā – nomazgāt seju ar speciālu gelu vai citu līdzekli, noņemot kosmētiku un uzkrājušos sārņus, taukvielas u.c. - Vislabāk seju attīra želejveidīgās ziepes. Daudzi cilvēki iecienījuši pieniņus, taču tie labi noņem dekoratīvo kosmētiku, tomēr atstāj taukvielas, kas var aizsprostot poras. Toniks savukārt pēc izvēles lietojams pēc sejas mazgāšanas, lai noregulētu pH līmeni un noņemtu iespējamos pārpalikumus. Otrkārt, svarīgi lietot mitrinošus krēmus. Ziemas sezonā pa dienu lietojams barojošais krēms, naktī – mitrinošais, savukārt siltajā sezonā otrādi. Treškārt, reizi nedēļā (ja āda taukaina – 2 reizes) lietojams maigs skrubis. Kosmētiķe iesaka lietot skrubi ar polimēra lodītēm (tās maigi attīra ādu), jo dažādi dabiskie materiāli, piemēram, sasmalcināti kauliņi, mēdz būt asi un ādu traumējoši. Pēc skrubja var uzlikt sejas masku. Ziemas sezonā – dažādas gatavās veikalā pirktās maskas (protams, ne gluži vislētākos apšaubāmas kvalitātes līdzekļus),

vasarā – to, ko ēdam, - dažādas ogas un dārzeņus.

- Drīz būs saule, pavasarī tā ir ļoti aktīva. Ultravioletie stari ļoti veicina ādas novecošanos, - brīdina R. Kamkina, uzsverot, ka līdz ar pirmajiem saules stariem jālieto krēmi ar aizsargfaktoru SPF 15 - 20.

Ja rodas vasarraibumi, tas ir pirmais signāls, ka nepieciešama spēcīgāka aizsardzība.

Papildus šīm ādas kopšanas procedūrām kosmētiķe uzsver arī vitamīnu nepieciešamību. Ādai nepieciešami E, C, A un F vitamīni, un viens no dabiskajiem līdzekļiem, kas vislabāk iedarbojas tieši uz ādu, ir naktssveces eļļa. E vitamīns novērš iekaisumu rašanos, nostiprina ādu un palēnina novecošanas procesu, C vitamīns ir dabiskais antioksidants, uzlabo asinsriti, aktivizē un aizsargā ādu. A vitamīns aktīvi atjauno ādu, savukārt F vitamīns novērš iekaisumus, sausumu, kā arī izlīdzina sīkās grumbiņas.

Procedūras salonos

Skaistumkopšanas saloni piedāvā dažādas šajā sezonā aktuālas procedūras. Pirmkārt, ar dažādām skābekļa procedūrām likvidē skābekļa trūkumu, padarot ādu līdzenu, svaigu un maigu, uzlabo tās krāsu. Otrkārt, tiek veikta ādas tīrīšana ar dažādiem savstarpēji papildinošiem līdzekļiem bez traumatiskas aizsprostojumu spiešanas. Treškārt, ādas mitrināšanai izmanto procedūras ar hialuronskābi, kolagēnu, arī algināta maskas. Tās ir maigas tekstūras, kas piemērotas arī jaunai ādai. - Āda pamazām sāk novecot jau no 20 gadu vecuma, tai nepieciešama papildu mitrināšana. Tas ir mīts, ka šie līdzekļi piemēroti tikai ļoti nobriedušai ādai cienījama vecuma kundzēm, - skaidro kosmetoloģe. Treškārt, arī salonos kosmetologi piedāvā ādu barojošas procedūras ar vitamīniem un minerāliem. Ceturtkārt, ja ādai nav pievērsta uzmanība ziemā, tad tagad, agrā pavasarī, kamēr saule vēl nav aktīva, var pagūt veikt virspusējus augļskābju pīlingus, kas mitrina ādu, attīra to, likvidē atmirušās šūnas un veicina hialuronskābes veidošanos. Visos gadalaikos ieteicama ir t.s. pretnovecošanas profilakse, kā arī sejas masāža, kas uzlabo asinsriti, sejas krāsu un tonusu. Lai gan maksimāls efekts iespējams pēc vairāku procedūru apmeklēšanas, pieredze liecina, ka jau pēc vienas salona apmeklēšanas reizes sejas āda un pašsajūta uzlabojas tiktāl, ka to pamana ne tikai pats cilvēks, bet arī apkārtējie.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu