Siltumu mājās kontrolē ar saimnieka mobilo telefonu (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr/james.thompson

ASV uzņēmums ''Allure Energy'' izgudrojis sistēmu, kas izmanto klientu mobilā telefona atrašanās vietu, lai regulētu mājas temperatūru (gaisa kondicionēšanu vai elektrisko apkuri) taupības nolūkos, raksta informācijas tehnoloģiju portāls ''TechCrunch".

Sistēma caur mobilo sakaru tīklu savieno attiecīgi aprīkotus mājas termostatus ar aplikāciju ''Blackberry" vai "iPhone" viedtelefonos. Tā ļauj lietotājam attālināti regulēt mājokļa apkuri vai kondicionieri, vai arī noteikt attālumu, kurā atrodoties, sāk attiecīgi mainīt mājokļa temperatūru (uzsildīt ziemā, dzesināt vasarā), gaidot saimnieka ierašanos.

''Allure Energy'' ražo dažādas iekārtas un sistēmas tā sauktajiem viediem energotīkliem un telefona aplikācijas zināmu elektrības piegādātāju tīklos, arī ļaujot klientam redzēt savu termostatu iestādījumu radītos ietaupījumus vai tēriņus pie noteiktiem dienas temperatūras režīmiem.

Tā, piemēram, sistēma vasarā, pamanot, ka cilvēks ar telefonu attālinās no mājokļa, var ļaut temperatūrai kāpt pāris grādus, bet sutīgā vakarā, mājiniekam tuvojoties, sākt atdzesēt dzīvokli līdz patīkami dzestrai temperatūrai. Vienlaikus lietotājs ar telefonu var aplēst, cik daudz elektrības (un samaksas pēc tarifa) ietaupīs vasaras gaitā.

Caur telefonu var arī apskatīt mājokļa faktisko temperatūru un regulēt termostatus ārpus ieprogrammētā režīma, ja, piemēram, mājoklī neplānoti ierodas bērns vai cits ģimenes loceklis. Sistēma arī izsūta brīdinājumus par iespējamām kļūmēm un avārijām – piemēram, ziemā temperatūra nemainās pēc termostata noregulējuma, kas var liecināt par apkures defektu.

Kompānija apgalvo, ka šādi varot ietaupīt līdz par 30 % no elektrības rēķina. Kā rakstīts ''Allure Energy'' mājas lapā, sistēmu patlaban ASV tirgo celtniecības uzņēmums, no kā var saprast, ka to iebūvē, māju ceļot vai sakarā ar remontu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu