Iemācies uzvarēt bailes! (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr / by stopbeingdefault

Noteikti arī tev pazīstama situācija, kad, reaģējot uz kādiem notikumiem un situācijām, pārņem milzīgas bailes un stress. Kuram gan tā nav bijis? Tomēr pastāv vairākas metodes, kas šādos satraukuma brīžos var palīdzēt...

1. Iemācies elpot pareizi

Pavēro sevi no malas! Kā Tu elpo? Vai proti elpot dziļi? Vai drīzāk Tu elpo sekli un nevienmērīgi?

Stresa un baiļu situācijās pamēģini kontrolēt savu elpu. Ievelc dziļu ieelpu tā, it kā Tu elpotu ar vēderu. Ieelpas laikā vēders piepūšas un izelpas laikā saplok. Ievelc šādu dziļu elpu, paturi to pāris sekundes un tad gari un kārtīgi izpūt.

Atkārto to 10 reizes pēc kārtas.

Elpošanas laikā domā par savu elpu un mācies to kontrolēt arī ikdienā. Arī ārpusstresa situācijā.

2. Koncentrējies uz sevi un iedomājies, ka neviena apkārt nav

Šis paņēmiens noderēs situācijās, kad stress rodas sabiedriskā pasākumā, pirms atbildīgas runāšanas publikas priekšā vai citos gadījumos, kas saistīti ar darbošanos ar citiem cilvēkiem.

Uz brīdi iztēlojies sev apkārt caurspīdīgu sienu, kas atdala Tevi no visas ārpasaules. Tu tagad esi drošībā, esi viena, neviens Tevi neredz, un Tu mierīgi vari sakoncentrēt savas domas. Tavā telpā viss ir pavisam mierīgi.

Ar šādu sajūtu Tu iznāc no savas iedomātās telpas, un gadījumā, ja stress atgriežas, uz pāris sekundēm atkal iedomājies šo savu noslēgto telpu, kur neviena nav. Tādā veidā Tu nepazudīsi apkārt notiekošajā un spēsi saglabāt mieru arī tad, ja apkārt notiks viss, lai Tevi sanervozētu.

3. Izmanto zelta formulu: «Man viss vienalga»

Notikumu attīstība sakāpinās tā, ka vairs nevar saprast, ko ķert un grābt. Viss brūk, un Tu nonāc šausmās. Tu tik ļoti gribētu, lai viss ir savādāk. Tu tik ļoti to gribēji, bet tagad vairs nekas nesanāk.

Nomierinies un par jebkuru situāciju uz brīdi padomā, ka patiesībā tā Tev nemaz nav svarīga un neinteresē.

Jā, tas nebūt nenozīmē, ka tā patiešām ir, bet uz brīdi Tev pilnībā tas jāiztēlojas.

Šādi Tu nonāksi līdzsvara situācijā attiecībā pret uztraukuma objektu un varēsi par to domāt ar pavisam vēsu prātu. Rezultātā stresa situācijas vairs nebūs tik stresainas, jo Tu būsi pār tām pārāka un tātad spēsi tās labāk atrisināt.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu