Reģionālie politiskie spēki lielajām partijām var sagādāt nepatikšanas (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Savstarpēji sadarbojoties, jaunajiem reģionālajiem politiskajiem spēkiem gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās ir iespējas sagādāt nepatikšanas lielajām partijām un tām atņemt daļu elektorāta, atzina sociologs Aigars Freimanis.

Lūgts vērtēt, kādas sekas ilgtermiņā varētu radīt daudzu jauno reģionālo partiju rašanās, viņš sacīja – ja tās spēs pārvarēt savstarpējo konkurenci un novadu ietvaros konsolidēties, valsts mēroga partijām nākamgad gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās var būt krietni vien jāpacīnās par reģionu iedzīvotāju balsīm.

«Ja mazajām partijām pietiks spējas un drosmes, tās vēlēšanās var nosmelt pietiekamu daļu nacionālo partiju elektorāta. Tomēr būtisks apstāklis, ka reģionālās struktūras neizbēgami ir savstarpēji konkurējošas un hierarhiski atšķirīgas, kas ir spēcīgs bremzējošs faktors jebkurai mazo partiju konsolidācijai. Bet, ja kopdarbība notiks, lielajām partijām būs problēmas,» teica Freimanis.

Viņš norādīja, ka daudzu reģionālo partiju rašanās savā ziņā vērtējama kā jauna mode, taču tā nav unikāla un tikko radusies, jo tēma «reģionālās organizācijas un to potenciālais iespaids uz valsts mēroga politiku» ir aktuāla kopš 90.gadu nogales. Tolaik būtiskāku lomu sāka spēlēt tādas spēcīgas reģionu partijas kā Liepājas partija, kas, būdamas ar nosacīti brīvām rokām, pragmatisku apsvērumu dēļ savas politiskās simpātijas mainījusi ne vienreiz vien.

Kopumā ņemot, daudzu reģionālo partiju rašanās nav pārsteigums, jo tās ir arī nu jau vairs neesošo politisko spēku – Tautas partijas un LPP/LC – atstātais mantojums.

«Šis mantojums tepat vien ir. Tas ir sācis mainīties savā politiskajā izpausmē. Jaunu reģionālo partiju uznāciens Latvijas politiskajā telpā varētu būt visai interesants, es teiktu, ka tas ir pat vēlams,» viņš klāstīja.

Freimanis uzsvēra – arī bijušā LPP/LC politiķa Rīgas vicemēra Andra Amerika nesen izveidotais politiskais spēks «Gods kalpot Rīgai» vismaz pagaidām pretendē uz reģionālas partijas godu tieši kā Rīgas politiskā organizācija.

«Tas varētu būt atspēriena punkts ilgajam un garajam stāstam par supercentralizāciju, par Rīgas dominanti un pretmetiem decentralizācijai un daudzām citām jaukām lietām, kas politikas darba kārtībā ir bijis jau ilgus gadus, bet skaidras izpausmes līdz šim nav bijušas,» pastāstīja sociologs un piebilda, ka līdz šim centralizācija un reģionālo elišu piesliešanās lielajām politiskajām organizācijām notikusi vien ļoti pragmatisku apsvērumu dēļ un bez tālejošas vīzijas un virzības.

Jau vēstīts, ka pēdējā gada laikā, gatavojoties pašvaldību vēlēšanām 2013.gadā, dažādas nelielas reģionālas partijas radušās visos reģionos, tostarp kādreizējais TP biedrs Vents Armands Krauklis vada Vidzemes partiju, Inga Bērziņa – Kuldīgas partiju, savukārt kādreizējā LPP/LC politiķe Žanna Kulakova vada Daugavpilī dibināto Attīstības partiju, bet Rīgas vicemērs Andris Ameriks daudzus bijušos LPP/LC biedrus pulcējis partijā «Gods kalpot Rīgai», kas startēšot un darbošoties tieši Rīgas pašvaldībā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu